L.B. u Akademska četvrt

Divjak oštro o vladajućima: 'Nemaju hrabrosti tražiti COVID potvrde na fakultetima, a broj zaraženih raste'

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja te aktualna profesorica na varaždinskome FOI-ju, Blaženka Divjak, osvrnula se na činjenicu da COVID potvrde na fakultetima – nisu obavezne.

21. listopada 2021 15:42
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, profesorica na varaždinskome Fakultetu organizacije i informatike, Blaženka Divjak, često na svom službenom Facebook profilu komentira dnevno-političke teme, a posebice one koje se tiču obrazovanja.


Najnoviju objavu posvetila je kritici aktualnih epidemioloških preporuka za održavanje nastave na fakultetima, konkretnije na činjenicu da COVID potvrde nisu obaveza na razini čitave zemlje nego se kao pravilo primjenjuju samo u okolnostima kada se na predavanjima očekuje više od stotinu studenata.


>>>Divjak bez milosti o ministrovoj odluci o nastavi: 'Traži povratak u predavaonice, a ne zna kako ni zašto...'<<<


Hibridni model i daje bolje rješnje?


Nastava u ovoj akademskoj godini ušla je u četvrti tjedan održavanja. Smatra da je hibridna nastava dobro rješenje jer omogućava sporije širenje zaraze među studentima i zaposlenicima, unatoč tome što od profesora zahtijeva veći napor i zahtjevniji angažman. No, rotiranje grupa te odrađivanje jednog dijela obaveza online, a samo onog nužnog uživo, ipak usporava širenje zaraze među mladima, koji su, kako liječnici i epidemiolozi smatraju, cijepljeni u nedovoljnome postotku.




Kako kaže, hibridni model omogućava i svim studentima koji se razbole, i to ne samo od korone, da nastavi prisustvuju online, ukoliko im to zdravstveno stanje dopušta. Dalje piše da se situacija ipak pogoršava. "Kod studenata je situacija ipak lošija, tako da je sada osjetan rast zaraženih studenata kao i onih u samoizolaciji. Dakle, situacija je slična onoj u školama gdje je došlo do velikog rasta broja zaraženih učenika pa i zaposlenika", tvrdi.


Vladajući nemaju hrabrosti za konkretne mjere?


Upravo zbog ovog porasta broja zaraženih, otvara drugu temu, a to je odgovornost vladajućih da širenje zaraze spriječe mjerama koje bi bile jasnije i dosljednije od aktualnih. "Stoga se i dalje postavlja pitanje, jesu li nadležni bili prevelike kukavice da propišu upotrebu COVID potvrda u obrazovanju, što bi uključivalo odgajatelje, učitelje i profesore na svim razinama, ali i studente", napisala je Divjak.


>>>Opet ubada! Bivša ministrica PROTIV preporuka za zagrebačke fakultete: 'Umjesto 150, na predavanjima će sjediti 40 studenata. Što s ostalima?'<<<


Dodaje da svi žele da škole budu otvorene. "Ali ako nema jasnih mjera, cijena koja se time plaća visoka je", smatra.


Njena je objava izazvala brojne komentare osoba podijeljenih u dva tabora: zagovaratelja cijepljenja i onih koji smatraju da obaveza COVID potvrda ne bi ništa promijenila, a predstavljala bi neustavnu obvezu i kršenje osobnih sloboda uz neizbježno isticanje da i cijepljeni mogu prenositi zarazu i oboljeti od COVID-a.


Podsjetimo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu čak je i na svojim danima orijentacije od studenata zahtijevao neki vid potvrde zdravstvenog statusa: COVID potvrdu, PCR test ili potvrdu liječnika da je student prebolio COVID u recentnije vrijeme. Kako nam je tada potvrdio prodekan za nastavu doc.dr. sc. Marko Jurić, ova pravila vrijedit će tijekom čitave akademske godine na predavanjima koja sluša više od stotinu studenata.


>>>Uživo, ali ne za sve! Necijepljeni studenti ovog fakulteta predavanja će ipak slušati ONLINE<<<

Još vijesti