V.K. u Akademska četvrt

Đikić i Lauc imaju poruku za studente koji bi se radije zarazili nego cijepili: 'To nije dobra ideja iz dva razloga…'

Od najave novih, strožih protupandemijskih mjera koje će se primjenjivati i na fakultetima, necijepljeni studenti tijekom zadnjih nekoliko dana sve češće razmišljaju o dobrovoljnome izlaganju zarazi jer vjeruju da je bolje preboljeti 'koronu' nego se cijepiti. Upitali smo Gordana Lauca i Ivana Đikića za komentar.

12. studenog 2021 13:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon što su mnogobrojni domaći, ali i regionalni mediji prenijeli vijest kako su naši studenti počeli tražiti pomoć kolega pozitivnih na koronavirus ne bi li se druženjem s njima zarazili i preboljeli covid, a sve s ciljem daljnjeg izbjegavanja cijepljenja, kontaktirali smo znanstvenike, stručnjake i profesore u svom području, Ivana Đikića i Gordana Lauca kako bi nam dali svoje viđenje posljedica ovakvog razmišljanja prisutnoga među brojnim mladima.


S obzirom da će COVID potvrde od utorka biti obavezne svim sugrađanima koji planiraju posjet državnim i javnim institucijama, slijedom ovih naputaka fakulteti su krenuli obavještavati studente da će se i na ulazu u određene visokoobrazovne institucije provjeravati potvrde.


Zbog COVID potvrda traže nekoga da ih zarazi


Podsjetimo, nekoliko je fakulteta već prešlo na online način izvođenja nastave, poput FOI-ja i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, dok neki ne planiraju odustati od kontaktne nastave – no zbog toga studenti do utorka moraju nabaviti COVID potvrde ili negativne antigenske ili PCR testove jer u protivnom neće smjeti ući u zgrade fakulteta.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


"Tko ima koronu nek' mi se fakat javi", "Tražim osobu koja je zainteresirana za izlazak, bilo u vidu neke večere, pića, svejedno. Jedini uvjet je da je ta osoba pozitivna na COVID-19", "Pozitivni, dobro gdje ste?"... pisali su studenti objave po Facebook grupi studentskog doma Stjepan Radić koje su se eksponencijalno počele širiti i izazivati žestoke polemike među mladima, a čak su pozivali i na "Masovno okupljanje u cilju dobivanja virusa COVID-19".


Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Pisali smo o masivnom studentskom buntu na društvenim mrežama, gdje u svojim objavama studenti traže COVID-pozitivne kolege na druženje jer neki misle da je preboljenje bolja opcija od cijepljenja. Kako bi provjerili i stajalište struke po ovom pitanju, kontaktirali smo Đikića i Lauca za stručni komentar.


S obzirom na to koliku moć u javnosti i društvu zapravo imaju studenti, trebali bi razmisliti o načinu na koji bi se borili za svoja prava, te je li pozivanje na štrajk ili namjernu zarazu zapravo najbolje rješenje za mlade.


>>>[FOTO] Sve samo ne 'pikanje': Studenti koji se ne žele cijepiti traže način kako da se zaraze: 'Tko ima koronu nek' mi se javi...'<<<


Gordan Lauc, profesor i član Znanstvenog vijeća Republike Hrvatske, komentirao je za MojFaks situaciju u kojoj se trenutno nalaze necijepljeni studenti, a dao je svoj osvrt i na studentski poziv na štrajk protiv COVID potvrda.


Nakon što smo ga uveli u aktualnu temu poplave studentskih objava na društvenim mrežama u kojima propagiraju prebolijevanje kao bolju opciju od cijepljenja, pojasnio je, da je prema njegovom mišljenju, rizik cijepljenja ipak daleko manji. "U svakom slučaju, rizik cijepljenja je daleko manji od rizika zaraze. Znači, nije dobro ići se namjerno zaraziti", započinje komentirati dr. sc. Lauc za MojFaks.


"COVID potvrde za studente nemaju smisla..."


Kako nastavlja, uvijek je bolje cijepiti se nego zaraziti i preboljeti. No, u drugu ruku smatra da je obaveza COVID potvrda za studente besmislena. "Osobno mislim da je za mlade ljude rizik izuzetno mali i da prisiljavanje s COVID potvrdama nema nikakvog smisla", govori za MojFaks.


Spomenuli smo i da studenti na društvenim mrežama pozivaju i na štrajk zbog uvjetovanja COVID potvrda. "Osobno smatram da su COVID potvrde pogrešne", kazao je, ali i naglasio da je u svakom slučaju za svakog pojedinca bolje da se cijepi nego da se zarazi.


Protest kroz institucije sustava, a ne širenjem zaraze na ulicama


Njegovo viđenje protesta i revolta koji bi urodili plodom razlikuje se od studentskih prijedloga. "Ja mislim da studenti moraju poštivati institucije i sustave odlučivanja. Mislim da su donesene mjere pogrešne, ali se protiv njih treba boriti kroz institucije sustava, a ne na ulici ili štrajkovima. Studenti se mogu usprotiviti takvim odlukama na fakultetskim vijećima, mogu pitati jesu li te odluke uopće zakonite i to treba raditi na takav način, a ne na ulici i ne ići s namjerom zaraze jer time neće ništa riješiti", tvrdi profesor Lauc koji je naglasio kroz razgovor da se stvari moraju rješavati kroz sustav te da je cijepljenje svakako bolja opcija od namjerne zaraze.


>>>COVID potvrde ipak od utorka: Stožer ih studentima ipak ne uvjetuje? Provjerite tko o tome odlučuje<<<


Zaraza nije bolje od cijepljenja iz dva razloga


Za MojFaks je ovu situaciju komentirao i ugledni hrvatski znanstvenik, molekularni biolog Ivan Đikić. "Nikako nije bolje zaraziti se nego cijepiti, i to zbog dva razloga. Prvi razlog je taj da je rizik od ozbiljnih simptoma, kao i dugotrajnih COVID posljedica, puno veći kod obolijevanja, nego bilo čega što je posljedica malih nuspojava kod cijepljenja“, pojašnjava.


Drugi se razlog tiče rizika prijenosa i na članove obitelji zaraženih. "Drugi razlog je, cijepljenjem možemo kontrolirano pratiti što se događa i ovako možemo kontrolirati razne bolesti. Za razliku od toga, kod prebolijevanja bolesti te stvari su nepoznate i vrlo često se ne zna tko je prebolio, a tko prenosi bolest. Stoga, tu su veliki rizici da se bolest prenosi i na njihove obitelji", pojasnio je Đikić za MojFaks.


Studenti trebaju biti kritični prema lažnim vijestima


Uz jasan stav o tome je li bolje cijepiti se ili preboljeti COVID, Đikić je također komentirao i situaciju u kojoj studenti pozivaju na štrajk zbog COVID potvrda. "Studenti uvijek imaju pravo na iznošenje svojeg mišljenja. Ali, moj savjet studentima je da uvijek iznose mišljenje na temelju točnih i znanstvenih podataka koje imaju. Studenti moraju biti kritični prema svemu, a najviše moraju biti kritični prema lažnim vijestima koje se potiču od strane nepoznatih ljudi i nepoznatih internetskih stranica, a uz to, ovdje treba biti vrlo oprezan. Studenti moraju biti kritični o izvoru onoga tko ih motivira kada su protiv nečega", savjetuje studente ugledni znanstvenik.


>>>Veliki povratak online nastave: I ovo sveučilište prelazi 'na daljinu'! Evo što se mijenja od 15.11. i na kojim fakultetima<<<

Još vijesti