Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Splićanka oduševljena studiranjem u Nizozemskoj iako su domovi skuplji od stanova, a obrok u menzi košta 35 kuna

Otkad su nam se otvorila vrata Europske unije, studenti iz Hrvatske lakše odlaze na studij u druge europske zemlje. Osim što im je za studij iznimno zanimljiva Slovenija, neki naši studenti školuju se i u Nizozemskoj. Nizozemska se od ove akademske godine može pohvaliti najvećim brojem stranih studenata, a jedna od njih je i Splićanka Petra.

5. ožujka 2018 12:29
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Studentica Petra Gruica je o odlasku u sanjarila još od malih nogu, a kasnije se zaljubila u ugostiteljstvo i hotele te se nakon srednje škole odlučila na odlazak u Leeuwarden, grad na sjeveru Nizozemske jer u Hrvatskoj nije mogla pronaći adekvatan studij za svoje interese, piše portal Dalmacija news.


Nizozemski grad za koji se Petra odlučila zove se Leeuwarden... izvor: Wikipedia

"Bitan čimbenik mi je bila praksa. Također, moj fakultet, Stenden, na trećoj godini nudi specijalizaciju koja se, osim u Nizozemskoj može odraditi na sestrinskim fakultetima na Baliju, Tajlandu, Kataru i Južnoj Africi. Na četvrtoj godini obvezan je i staž koji se može odraditi bilo gdje na svijetu", ispričala je studentica za Dalmacija news.

Studentske sobe u kućama jeftinije su od doma, a posao je teže naći


Kada je riječ o upisima, mladi se često odluče za posredničke agencije koje se pobrinu za prijevod dokumenata i upis. Za one koji se odluče na takav korak, jedino im preostaje položiti maturu i spakirati kofere. Početnu nostalgiju, studenti vrlo brzo zamijene zabavama i avanturama, kao što je bio slučaj i kod Petre.

...600 naših studenata u susjedstvu: Ljubljana sve popularnija među Hrvatima - provjerite zašto...


...U ovoj je europskoj državi studiranje besplatno, a studenti mjesečno dobivaju 500 eura za poticaj...


Petra priča da je studentu potrebno prosječno 600 do 800 eura mjesečno. Studentske sobe u kućama su u jeftinije nego u domovima, što je suprotno od situacije u Hrvatskoj. Cijene soba u privatnim smještajima kreću se od 350 do 450 eura (ovisno o namještenosti i lokaciji), a za sobu u domu potrebno je izdvojiti od 450 eura naviše (s tim da su kompletno namještene i u cijenu su uključene režije).

Za ostale potrebe potroši se od 250 do 400 eura. Postoje menze na fakultetima koje nisu jeftine kao u Hrvatskoj. Cijene jela kreću se od tri do pet eura. U klubovima su pića u pravilu skuplja nego u Hrvatskoj, ali postoje studentske večeri kada se piće može popiti za jedan do dva eura. Teško je pronaći posao jer je još uvijek potrebna radna dozvola za koju zahtjev mora predati poslodavac. Studentica je imala sreće te se zaposlila u balkanskom restoranu Amfora gdje su vlasnici obitelj Kardumović iz BiH koja joj je puno pomogla. Prijavili su ju za radnu dozvolu i radeći za njih plaćala je svoj svakodnevni život i malene luksuze. Tako je olakšala svojoj obitelji.


Petra studira na Sveučilištu Stenden... izvor: Facebook@Stenden

"Da ponovno biram, izabrala bih isto. Jako sam sretna što imam obitelj koja me podržava u svakom koraku. Znam da se imam gdje vratiti, ali mi mjesto nije u Hrvatskoj. Još imam puno planova i snova koje želim ostvariti, a svim srednjoškolcima i studentima bih od srca preporučila da pređu granice", zaključuje Petra.

Možda Petrina priča o studiranju u Nizozemskoj postane motivacija nekima koji o tome razmišljaju, ali se još uvijek nisu odvažili na taj korak.

Ivana Petrić
izvor: Dalmacija news
foto: Pixabay/Pixlr

Još vijesti