V.K. u Akademska četvrt

Drama na splitskom KIF-u! Zabranili im upisivanje novih studenata: Dobili 3 godine da 'poprave' situaciju

'Pali' na akreditacijkom ispitu zbog mnoštva nedostataka i loše razine kvalitete, kako kapaciteta tako i nastavnog osoblja.

7. veljače 2022 11:56
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Osim što studenti na fakultetima prolaze kroz provjere znanja tijekom kojih se ocjenjuje usvojenost gadiva i njegovo razumijevanje te primjena, 'ocjenjivanju' su podvrgnuti i fakulteti. Kineziološki fakultet u Splitu zasad nema prolaznu ocjenu.


Reakreditacija je uobičajeni postupak vrednovanja kvalitete kojim se utvrđuje ispunjavaju li fakulteti uvjete za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Fakulteti unaprijed znaju kada se provodi postupak i za to su vrednovanje dužni pripremiti i dostaviti svu traženu dokumentaciju koja se zatim provjerava izlaskom na teren - dolaskom na fakultet.


Kineziološkom fakultetu u Splitu, nakon obavljene reakreditacije, izdana je zabrana upisa novih studenata na sve studijske programe u nadolazećoj akademskoj godini 2022./2023. Zabranu upisa studenata predložila je i izdala Agencija za znanost i visoko obrazovanje, koja i provodi reakreditacije fakulteta, a Ministarstvo obrazovanja po naputku Agencije to je potpisalo, objavljuje Večernji list.


>>>Zbog kolegija mijenjali uvjete upisa na KIF-u! Studenti revoltirani, a dekan poručuje: 'Kolaju netočne informacije...'<<<


Nema prostora, nema profesora...?


Nakon provedene reakreditacije zabrana upisa studenata izdana je zbog dva ključna razloga – nedostatak prostornih, odnosno institucijskih i nastavničkih kapaciteta. Točnije, po ocjeni fakultet nema adekvatne prostore i prostorije ni nastavničko osoblje kako bi nastava mogla biti na određenom nivou kvalitete.


Osim toga, Večernji piše da je fakultet okarakteriziran kao institucija s minimalnom razinom kvalitete, odnosno minlanom ocjenom ocijenjeni su i studijski programi ovog fakulteta, znanstvena djelatnost, interna kvaliteta i društvena uloga. No, da nije sve tako crno ipak govori zadovoljavajuća ocjena koji je Kineziološki fakultet dobio za nastavni proces i podršku studentima.


Tri godine da "poprave" situaciju


Fakultet je dobio rok od tri godine da ukloni sve spomenute nedostatke, a u roku od šest mjeseci moraju dostaviti plan po kojem će ispravljati svoje nedostatke.


"Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu vrednovan je temeljem Plana reakreditacije u 2020. godini. Riječ je o redovitoj reakreditaciji koju prolaze sva visoka učilišta u petogodišnjim ciklusima. Visoko učilište dužno je u roku od 6 mjeseci od izdavanja Pisma očekivanja donijeti akcijski plan u cilju otklanjanja nedostataka uočenih u postupku reakreditacije te ga dostaviti AZVO-u. Također, visoko učilište obvezno je izvještavati Agenciju o realizaciji akcijskog plana, a prije isteka roka navedenog u Pismu očekivanja potrebno je dostaviti izvješće o otklanjanju nedostataka", pojašnjavaju iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje koje je, kao neovisno tijelo, ocjenjivalo fakultet.


>>>[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'<<<


Problem s unosom dokumentacije?


S obzirom na razočaravajuće ocjene fakulteta, Večernji je neslužbeno doznao da je problem nastao kada je fakultet trebao unijeti tražene podatke po kojima se ocjenjuje kvaliteta, pa u prostorne kapacitete nisu unijeli prostore kojima se studenti koriste, a koji su u najmu i nisu isključivo vlasništvo fakulteta ni Sveučilišta.  


"Trenutačno radimo na otklanjanju nedostataka koji su svima poznati i nadamo se da će nadležni to i prepoznati te ukloniti ovu zabranu upisa. Glavni nedostatak koji svi prepoznajemo jesu nedostatni prostorni kapaciteti, neophodno je unaprijediti i izgraditi prostornu infrastrukturu fakulteta. Međutim, to ne možemo sami bez pomoći svih nadležnih institucija", kazao je dekan Sekulić za Večernji.


Osim toga, dekan je komentirao da zbog ove situacije fakultet neće ispaštati, odnosno da ova situacija neće napraviti štetu fakulteti koji je izvodio i međunarodne studije sa stranim sveučilištima.


Zabrana upisa u novu akademski godinu / Foto: screenshot via vecernji.hr


>>>[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'<<<


Kolaju razni komentari o radu fakulteta


"Prerano je govoriti o tome, pogotovo zato što sa Sveučilištem u Splitu pokušavamo napraviti sve da trenutačna mjera bude promijenjena. Što se tiče međunarodnih studija o kojima govorite, njih izvodimo s kolegama koji su nositelji iz Litve. Drugim riječima, s tim studijem neće biti nikakvih problema jer nositelj upisuje studente, te ne očekujemo štetu po pitanju utjecaja na reputaciju fakulteta. Što se tiče Međunarodnog studija stolnog tenisa, za njega voditelj nije iskazao interes u smislu ponovnog pokretanja, tako da ni tu neće biti posljedica na reputaciju", kazao je Sekulić i dodao kako vjeruje u financijsku stabilnost fakulteta čak i ako zabrana upisa novih studenata ostane na snazi do početka nadolazeće akademske godine. Osim toga, dekan se osvrnuo i na komentare da sa fakulteta otpuštaju ljude.


"Moja prva odluka kao dekana bila je upravo suprotna – produljenje radnog odnosa za predavače, a nije ih bilo deset nego pet, do krajnjeg mogućeg zakonskog roka. Dakle, to nije istina. Nadalje, interpretacija da je to jedan od uvjeta za rad studija također nije istinita jer je uvjet za rad studija postojanje odgovarajućeg broja stalno zaposlenih nastavnika u znanstveno nastavnim zvanjima. Predavači ne spadaju u tu grupu, već u tzv. nastavna zvanja, a k tome nisu bili ni stalno zaposleni. Da ne zaboravim napomenuti, dva predavača od tih pet iste su godine zaposlena kao poslijedoktorandi na fakultetu, što je bitno bolji radni položaj nego položaj predavača. Jasno mi je da među onima koji to nisu ostvarili ima nezadovoljnih, a naročito su nezadovoljni oni koji su im obećavali brda i doline", pojašnjava Sekulić.


"Obiteljski posao?"


Kako dalje neslužbeno doznaje Večernji, osim špekulacija o otkazima, na teret mu se stavlja i činjenica da je upravo njegova supruga imenovana na funkciju "savjetnice dekana". Kolege profesori u neslužbenom su razgovori kazali da je je dekan zlouporabio preporuku Reakreditacijskog povjerenstva koje je predložilo da se uvede funkcija prodekana za vanjsku suradnju, pa je umjesto toga na fakultetu "osvanula" funkcija savjetnice dekana. Ovu poziciju popunila je njegova supruga, Nataša Zenić Sekulić.


>>>Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: 'Ove godine mora biti drugačije!' Imamo odgovor prodekanice<<<


"Mi nismo vidjeli smisla da imamo čak četiri prodekana jer tri već postoje pa smo to premostili izborom savjetnika za vanjsku suradnju. To je prihvatila i Agencija za znanost i visoko obrazovanje. Ova funkcija nije izmišljena, već je predviđena Statutom još prije desetak godina. Nadalje, prof. dr. sc. Nataša Zenić Sekulić odabrana je za Savjetnicu dekana odlukom Fakultetskog vijeća. Dakle izabralo ju je Fakultetsko vijeće, a nisam je imenovao ja", tvrdi dekan Sekulić dodavši da ona za to ne prima novčanu naknadu.

Što je sa studentima?


No, uz sve probleme s kojima se ova institucija mora nositi, po pitanju studenata najveći je problem onima koji upravo ove godine završavaju preddiplomske studije i za maturante. S obzirom na to da su dobili zabranu upisa novih studenata, oni studenti koji su htjeli svoje obrazovanje nastaviti i na diplomskim studijima to neće moći učiniti, a ni sadašnji maturanti koji su možda imali želju krenuti u svoje akademsko obrazovanje upravo na ovom fakultetu, morat će ipak razmisliti o nekim drugim opcijama ili o pauziranju.


>>>MLJAC! Studenti okreću palačinke, peku tost i kuhaju kavu: Kava samo 5 kuna, a četvrta palačinka gratis<<<


"To dovodi do bizarne situacije da naši studenti koji sada završavaju preddiplomski studij na jesen neće moći upisati diplomski studij, a neće se moći upisati ni novi studenti. Dekan je svojom kadrovskom politikom i lošim odlukama doveo do toga da je nekad važan fakultet, na kojem su diplomu stekli mnogi uglednici u Hrvatskoj, doslovno kolabirao", kaže izvor s fakulteta.

izvor: večernji.hr

Još vijesti