V.K. u Akademska četvrt

Mioković priznao: 'Zamoljen sam da izađem iz HDZ-a, ali napomenuo sam da sam čist...'

Nakon našeg razgovora koji smo objavili jučer, Mihovil Mioković, trenutni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu javio je samo par sati nakon da izlazi iz HDZ-a. Danas je za N1 televiziju izjavio da je ipak bio 'zamoljen da izađe' iz stranke...

30. rujna 2021 13:29
Mihovil Mioković

Mihovil Mioković Foto: Screenshot

Podsjetimo, iako je u izjavi za MojFaks jučer poslijepodne bio decidiran te rekao da je scenarij napuštanja HDZ-a moguć samo ako ga iz ove stranke izbace, par sati nakon ipak odlučuje istupiti.


Nakon što je u ponedjeljak na svom Facebook profilu Mihovil Mioković najavio svoju ponovnu kandidaturu za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, u svojoj je objavi postavio i oko 96 računa vezanih uz troškove napravljene u ime rada Zbora. Među spornim stvarima oko kojih se i počelo pisati u medijima bili su, među ostalim, sef za oružje, nekoliko mobitela, laptopa i torbi.


>>>Izbačen ili istupio? Mioković ipak napušta HDZ: 'Spremno ću čekati poziv za ponovnim učlanjenjem'<<<


Ovaj je popis ubrzo postao temom većine domaćih medija, a u grupama studenata na društvenim mrežama pršte komentari na iznesene podatke i cifre utrošene na antistres-loptice, kemijske olokve, unajmljivanje Mercedesa i slične stavke uz učestali komentar da se ovako troši u maniri članova HDZ-a.


Jutros je Mihovil gostovao na N1 televiziji u emisiji N1 studio live, pa je s voditeljem prošao sve svoje stavove i mišljenja oko cijele novonastale drame u javnosti vezane uz trošenje novca poreznih obveznika.


Na početku emisije i voditelj odmah pita zašto je Mihovil odlučio izaći sa strategijom transparentnosti, za razliku od svojih prethodnika. "Jako se zamjeralo mom prethodniku na transparentnosti iako se on nije odlučio na takav iskorak da slika svaki račun, odnosno da izađe u javnost sa svim računima koje je potpisao. Zašto sam se uopće odlučio na ovakav način? Ja kao predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu od početka sam se zalagao za četiri stvari“, započinje objašnjavati.


Ove četiri stvari nabrijao je i nama jučer, a to su: uspostava studentske poliklinike, izgradnja kampusa Borongaj, digitalizacija sustava i izgradnja sveučilišne sportske dvorane. "Tu mora biti uključeno više aktera, a i 'da se zvijezde poklope' jer o tom stvarima slušamo već jako dugo i da se konačno s tim izađe. Interes postoji, i od Ministarstva i drugih aktera, ali čekamo sljedeće korake, najvjerojatnije, za što se i nadam da će biti realizirano, s izborom sljedećeg rektora Sveučilišta u Zagrebu", kazao je Mihovil.


"Ono što sam ja mogao napraviti", ponavlja Mihovil i u emisiji, "je upravo ovo. Znači, dati javnosti informacije točno na što se troši, koliko se troši. Očekivao sam pitanja javnosti, ali to i je bila moja poanta. Iako napominjem, taj novac je striktno išao u svrhe rada Studentskog zbora. Novac koji sam ja trošio, trošili su i drugi kolege. Probio sam led. Imao sam medijske pritiske, ali nadam se da će ovo postati praksa u svim sveučilištima u RH. Studentski predsjednici se boje izaći s tim podacima van, pa skrivaju", komentira.


Voditelj mu napominje kako je javnost reagirala, da je postao predmet ismijavanja, postao je meme. Potom, uslijedilo je pitanje je li to bila isplativa strategija, jer je izlaznost studenata na izbore za studentske zborove vrlo slaba, pa čak i mizerna. "Ali na kraju, studenti jako puno odlučuju o tome. 17 posto studenata bira novog rektora, a ako izlaznost nije 50 posto, smatram da studentski predstavnici nemaju legitimitet", kazao je i napomenuo kako se nada da će se od sada samo pronaći kandidati koji su dobri, časni i pošteni jer postoji mogućnost da ih se prozove na ovaj način kao što se sada proziva njega.


"Znali su sve, evo dokaz svih zapisnika sjednica!"


Na upit koliko je studentski zbor potreban, a nisu ozbiljni, Mihovil je kazao da se slaže da u javnosti SUZG ispada neozbiljan. "Zato pozivam sve studente, čak i koji se ne slažu samnom na izbore. Ako se ne slažete s tim, ako mislite da možete bolje, kandidrajte se", kazao je.


"Ne želim izaći s računima prethodnika. Pozivam DORH da mene istraži, slobodno", poziva i nadležne institucije. Na to, nadovezao se, i dao USB sa svim podacima sa sjednica, svih zapisnika koji su dokazi kako je studentski zbor, ali i skupština, da su sve znali.


Podsjetimo, pojasnio nam je kako funkcionira biranje proračuna. "Predsjednik daje prijedlog proračuna članovima predsjedništva. To prolazi kod članova predsjedništva. Nakon što oni to odobre, ide na Skupštinu, oni su glavni za sve. Skupština je meni dala povjerenje i za apsolutno sve što se tiče i nabave opreme i promo materijala. I zato mogu svima odgovoriti na sva pitanja koja imaju, a zato i čvrsto branim svoj stav da je ovo bilo ispravno rješenje“, pojasnio je jučer detaljno za MojFaks.


"Sugerirano mi je da istupim iz stranke"


Iako se Andrej Plenković u svojoj izjavi ogradio od ovog s izjavom da je to pitanje za Studentski zbor, i da nema veze stranka s tim, Mihovil se slaže s njim jer, kako kaže, "akademska i visoka politika moraju biti odvojene." Stoga, jučer je nakon našeg razgovora kontaktirao nacionalnog predsjednika HDZ mladeži kako bi ipak odstupio iz stranke. "Sugerirano mi je da istupim iz stranke. Napomenuo sam i njemu da sam čist", kazao je iskreno.


>>>[Mioković za MojFaks] Stoji iza svojih riječi: 'Ničega mi nije žao, sve bih ponovio, a iz HDZ-a izlazim samo ako me izbace'<<<


 Po pitanju njegovog daljnjeg političkog angažmana, kaže Mihovil kako nema planove odlaziti u visoku politiku. „Nemam perspektive u visokoj politici, samo u akademskoj. Opet ću se kandidirati za predsjednika SZ, bez potpore stranke“, tvrdi Mihovil.


Na upit hoće li izlaziti u javnost s još kakvim podacima, Mihovil odgovara da gleda svoj posao, ne prethodnike. "Ali kada me prozvao predsjednik studentskog zbora  u Splitu, ili neki drugi, samo mu mogu reći: 'Pokaži prijatelju na vlastitom primjeru kako se to radi", dodao je jer je Mateo Marušić, predsjednik splitskog SZ-a, ujedno i predsjednik krovne asocijacije studenata u Hrvatskoj - Hrvatskog studentskog zbora. Tvrdi da je budžet kojim raspolaže Studentski zbor Sveučilišta u Splitu čak 10 milijuna kuna.


Studentska revolucija, ali ne na pogrešan način


Za kraj, Mihovil smatra kako je ovaj iskorak velik, i da bi se na ovaj način studenti trebali angažirati i "podići ovakvu revoluciju". "Studenti moraju znati da na drugim izborima moraju pronaći časne i poštene studente predstavnike. Studenti moraju dizati revoluciju, ali ne na pogrešan način. Još će neki kolege isto to napraviti prema mojim nekim informacijama,  ali neka to bude onda od 1.10., neka svi idu javno. A oni koji se zgražaju nad mojim odlukama, ako su čisti, neka izađu sa svojim informacijama", kaže za kraj.