Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Mali studentski centri bolji od zagrebačkog: SC odgovoran za najviše studenata ima najlošiju Facebook stranicu

Komunikacija sa studentima posredstvom društvenih mreža postala je uobičajenom praksom mnogim studentskim centrima, posebice student-servisima koji nude najkorisnije informacije - one vezane uz poslove. Velika je prednost kad ne morate do oglasne ploče nego ponudu poslova možete najbrže i najaktualnije vidjeti na - Facebooku.

25. Siječnja 2018 12:40
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Obavijesti o radnom vremenu menze, SC-a Zagreb i o događanjima unutar SC-a (poput primjerice predavanja o vještinama zapošljavanja u Stablu znanja) studente na svojoj službenoj Facebook stranici redovito obavještava Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, a ne Studentski centar Zagreb.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Za razliku od njih, drugi studentski centri (a posebice student-servisi) u Hrvatskoj, mahom manji od zagrebačkog SC-a, redovito studente informiraju o svim bitnim temama, događajima i o ponudi poslova i to baš preko Facebooka. Dok oni marljivo odgovaraju studentima i ažuriraju svoje stranice, zagrebačkom SC-u to izgleda ne pada napamet. Naime, zadnja objava na njihovoj službenoj stranici datira iz srpnja 2017. Dakle, u novoj 2018. godini zagrebački SC nije ni o čemu obavijestio studente.

Posao SC-a odrađuju studenti iz Studentskog zbora


Premda smo upit o tome zašto im je komunikacija na Facebooku manjkava poslali još 23. siječnja (baš kao i drugim studentskim centrima i servisima u Hrvatskoj), odgovor SC-a još uvijek nije stigao. Iako je njihova službena internetska stranica aktivna te ondje redovito "iskaču" oglasi za posao i druge obavijesti, ista stvar je i kod drugih studentskih centara koji uz službenu web stranicu vode i Facebook stranicu.


Posljednju objavu na Facebook zagrebački SC imao je na ljeto prošle godine... izvor: Facebook@Studentski centar Zagreb

Kako bismo barem djelomično riješili ovaj misterij, pitali smo studente iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu zašto oni objavljuju ono što bi trebao SC činiti na svojoj zapostavljenoj Facebook stranici. Studenti iz Zbora smatraju da SC ne prati trendove i da je to razlog zašto im Facebook stranica izgleda tako kako izgleda.

...I u student servisima spajaju oko Gospe: Doznajemo u kojim gradovima u ponedjeljak nećete moći podići ugovore...


"Mišljenja smo da Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu ne prati trendove ostalih studentskih centara što se tiče odnosa s javnošću (nedostatak komunikacije preko društvenih mreža i zastarjeli web kojeg prati jako mali broj studenata). Upravo zbog slabog protoka informacija prema studentima, korisnicima usluga Studentskog centra, šaljemo sve informacije koje ih se direktno tiču. Nevezano za Studentski centar, trudimo se preko naših kanala distribuirati studentima što veći broj informacija o njihovima pravima, stipendijama, projektima, konferencijama i slično"
, kažu nam iz Studentskog zbora.

Jedan od ažurnijih studentskih centara i student-servisa na Facebooku je i Studentski centar Split. Ondje je isto puno studenata, ali ni približno kao u zagrebačkom SC-u. Bez obzira na to, Studentski centar Split redovito studente informira i obavještava preko društvene mreže.


Studentski centar u Splitu redovito studente obavještava preko Facebooka... izvor: scst.unist.hr

"Trudimo se biti što aktualniji i na vrijeme informirati studente o svim bitnim stvarima putem naše web stranice www.scst.unist.hr. Svi sadržaji objavljeni na našem webu vidljivi su i na novoj aplikaciji Sveučilišta pod imenom Unispot. Aplikacija, uz potpuni pregled sadržaja s weba, nudi i još neke mogućnosti koje su studentima bitne i aktualne, poput mogućnosti provjere stanja reda u menzama, itd... Facebook stranicu nastojimo svakodnevno ažurirati barem jednim do dva nova sadržaja tj. objava koje su uglavnom odabrane po kriterijima važnosti i hitnosti. Smatramo da su studenti u velikoj većini prepoznali ovakav način komunikacije.Također nastojimo što preciznije odgovarati na upite iz inboxa i u što kraćem roku dobaviti traženu informaciju", odgovorili su nam iz splitskog Studentskog centra.

...Kruži među SC-ima: \'Crna lista\' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...


...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


Slično nam je rekao i Bojan Patrčević iz Student-servisa Koprivnica. Naime, taj servis je dio sastavnice Studentskog centra i servisa u Varaždinu te je puno manji, ali često i detaljno komunicira preko Facebooka. Gospodin Patrčević rekao nam je da je studentima tako lakše vidjeti obavijesti i da se sjeća svojih studentskih dana kada ni sam nije dobio odgovor na pitanje od student-servisa ili centra što smatra iznimno neodgovornim i neprofesionalnim. Zbog toga studentima nastoji preko Facebooka uvijek odgovoriti na pitanja, čak i u 2 sata u noći.

"Studentski centar Varaždin od otvorenja novoga doma ima novu Facebook stranicu, ali o smještaju i tekućim dnevnim pitanjima sa studentima/stanarima komuniciramo putem Facebook grupe. Uz navedeno postoje službene web stranice SC Varaždina i zasebno Studentskog restorana. Student servis Varaždin već dulji niz godina ima svoju Facebook stranicu na kojoj oglašava poslove za studente te ju koristi prvenstveno kao najefikasniji način komunikacije sa studentima, svojim članovima i budućim članovima. Poslovi se prvenstveno oglašavaju na službenim web stranicama Student servisa putem posebne aplikacije namijenjene isključivo članovima Servisa. Facebook stranice već dugi niz godina također imaju podružnice SC Varaždin u Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima na kojima se objavljuju informacije o aktualnim poslovima Student servisa,  obavijesti o smještaju i prehrani za studente, pozive o raspisanim natječajima, pozive za subvencije, stručna osposobljavanja, stipendije i sl. Studentima najviše odgovara komunikacija preko Facebooka te stoga svakodnevno ažuriramo Facebook profile, te brzo odgovaramo na njihove upite i molbe na obostrano zadovoljstvo."
, kazala nam je Tanja Bunjevac iz Studentskog centra Varaždin.


I iz student-servisa u Koprivnici kažu da se trude studente redovito informirati preko Facebooka te odgovarati na njihove upite u inboxu... izvor: Facebook@Student servis Koprivnica

Gledajući Facebook SC-a Zagreb, mogu se zamijetiti i kritike studenata na račun samog Centra ili student-servisa te njihovih zaposlenika. Od pet zvjezdica, SC je na Facebooku skupio 12 ocjena s jednom zvjezdicom pa se tako studenti žale da osoblje ne zna normalno razgovarati sa studentima nego galame, a česta je kritika na račun neljubaznosti.


Izvor: Facebook@Studentski centar Zagreb
U slučaju da SC ipak odluči odgovoriti na naš upit mi ćemo njihov odgovor rado objaviti.

Ivana Petrić
foto: B.Zlomislić/arhiva MojFaks/Pixabay