V.K. u Akademska četvrt

Studenti revoltirani! Postavili PLASTIČNU travu ispred studentskog doma – slijede li 'noćne akcije' sadnje drveća?

Ekološka osviještenost više nije samo 'trend', a toga su svjesni studenti koji su revoltirani najnovijim krajobraznim dodatkom postavljenim kraj Sveučilišta u Splitu.

2. rujna 2021 15:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

 Često se u medijima susrećemo s napisima o ekološkim katastrofama, globalnom zatopljenju i raznim izvještajima koji imaju vrlo crne predikcije za skoru budućnost. S druge strane, susrećemo se i s terminima kao što su energetski razredi, energetska učinkovitost, recikliranje...


U Hrvatskoj su svakim danom sve glasnije inicijative i udruge koje svojim radom i zalaganjem pokušavaju potaknuti ekološku osviještenost sugrađana. Takva je i Inicijativa studenata Sveučilišta u Splitu Mali Zeleni Split, koja se bavi upravo "zelenim" temama na području Splita. Jučer su na svome Facebook profilu javno prozivaju Sveučilište u Splitu zbog, kako smatraju, sramotnog poteza što se krajobrazne arhitekture tiče.


Umjetna trava ispred doma, uništena stabalca


"Sramote! Splitski kampus je u cilju sprječavanja klimatskih promjena, kao svoj mali doprinos napravio sljedeće: postavio umjetnu travu na padinu ispred studentskog doma i uspio od pet stabalaca uništiti jedno i po' (nepoznato na koji način)", pišu na stranici te nadodaju prijedlog kako su sa Sveučilišta mogli posaditi dodatna stabla ili grmove na spomenuti prostor koji bi pritom mogli davati hlad studentima koji borave u dvorištu kampusa. "Oni su uspjeli sve još dodatno odvući u još gorem smjeru."


Od svojih su pratitelja tražili komentar na dvije slike koje su objavili uz status, s napomenom kako su oni, kao studenti Sveučilišta u Splitu "stalno razočarani pasivnošću i lijenošću njihovog Kampusa". Za kraj svoje objave, upitali su Sveučilište u Splitu koji je njihov odgovor na "ovu bljuzgu".


Plastična trava postavljena je na nekoliko točaka oko Kampusa / screenshot via Facebook@"MaliZeleniSplit"


Slijede li noćne akcije sadnje drveća?


Njihova je objavu ubrzo sakupila 60-ak komentara, većinom revoltiranih pratitelja stranice koji su davali svoja mišljenja o potencijalnom rješavanju problema umjetne, plastične trave. Dio pratitelja ove stranice savjetuje mladima kako da riješe ovaj problem. "Ne budite lijeni. U znak protesta, a i radi koristi 'zakinite se' za kavicu, kupite sadnice autohtonih stabala masline, lovora, rogača. Posadite uz svaku klupu stablo drva", komentirala je jedna gospođa koja je kao bivši student Sveučilišta u Splitu ponudila svoju pomoć u sađenju biljaka.


Međutim, da to nije samo tako, pojasnila joj je druga komentatorica koja je spomenula kako nije dopušteno bilo kome saditi biljke bilo gdje, ako nije na vlastitom posjedu. Uz to, napomenula je i pitanje količine zemlje na spornim mjestima, zalijevanja, nagiba i slično.Tek nakon određenih pokušaja, i ako budu bezuspješni, savjetuje "noćne akcije".


Drugi su komentirali kako se mora pokrenuti peticija preko studentskog vijeća, napraviti prijedlog rješenja te svu prikupljenu dokumentaciju dostaviti nadležnima. "Teško dno dna!!! Znači ima 8 godina da se otvorio Kampus, a 'oni' nisu bili u stanju zasaditi stabla koja bi do danas već stasala i bacala debelu hladovinu, a ove zelene otoke oplemenili grmljem, cvijećem ili sl. Najveći i najseljačkiji domet im je umjetna trava!?! Pa zbilja se sramite i pokrijte se ušima! Fuj!", komentar je jedne revoltiranje korisnice.


Zalijevanje prave trave preskupo?


Kao što smo već pisali, zbog zalijevanja prave trave sredinom kolovoza ovo je Sveučilište dospjelo u domaće medije. Tada su ih studenti pak prozvali za neodgovornost i rasipanje dragocjenog resursa - vode. Neki od komentara kreću se u tom smjeru - da je umjetna trava postavljena kao alternativa upravo zbog visokih troškova zalijevanja.


>>>Apsurd: 'Sveučilište je neodgovorno', usred suše, oni zalijevaju asfalt<<<


"Ma katastrofa kada čitaš odgovor ravnatelja Žižića. Strašno. Uništava zelenilo i postavlja umjetnu travu. Kaže zalijevanje košta 25 tisuća kuna. Naravno da košta kada zalijevate asfalt, a prskalice vam rade i kada kiša pada. Lako je tako dok trošite javni novac. Vrlo vjerojatno je tom Žižiću prvi posao i odmah ravnatelj. Treba svakako pohvaliti rektora koji ga je i odabrao", stoji u ovom komentaru.


Ni knjižnica nije "ispravna"?


"Ništa čudno. U tom istom kampusu je i 'velebna' sveučilišna knjižnica čiji su statički promašaji pri projektiranju i najvećem amateru vidljivi s Marsa... Toliko je u tom smislu 'odlična' da na 2 gornje etaže (zbog sigurnosnih razloga) uopće nema knjiga", napomenuo je još jedan korisnik ostale probleme splitskog Kampusa.


Među onima koji su iznijeli svoja mišljenja, našli su se i članovi Udruge "Zasadi stablo ne budi panj" koji su komentirali da se svojevremeno trebala napraviti radionica za natjecateljske grupe građana i studenata koji bi sami kreirali budući izgled i dizajn okoliša na kampusu i najbolji je trebao biti realiziran.


Od ostalih komentara, većina je bila zgrožena umjetnom travom, a komentatori su također pitali i "čiji kum iz uprave Sveučilišta ima firmu s umjetnom travom".

Još vijesti