Mojfaks.hr u Akademska četvrt

'Pali' prvi ONLINE KOLOKVIJI na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Varaždinu: Evo kako to izgleda, koliko vremena imaju i može li se proći

Na svim fakultetima u Republici Hrvatskoj od 16. ožujka nastava se održava na daljinu. Prvotnom odlukom najavljeno je da će takva situacija potrajati najkraće do 19. travnja, a s tim danom Stožer civilne zaštite produljio je odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja do 4. svibnja.

23. travnja 2020 14:35
'Pali' prvi ONLINE KOLOKVIJI na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Varaždinu: Evo kako to izgleda, koliko vremena imaju i može li se proći

'Pali' prvi ONLINE KOLOKVIJI na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Varaždinu: Evo kako to izgleda, koliko vremena imaju i može li se proći Foto: MojFaks

Studenti domaćih fakulteta već mjesec dana prate online predavanja, koja se kvalitetom razlikuju od fakulteta do fakulteta, a u međuvremenu su započele i provedbe prvih online kolokvija. Brojni se fakulteti još uvijek suočavaju s donošenjem odluka kako ih i na koji način održati. Dok pojedini fakulteti još odlučuju, pojedini su već (ne)uspješno održali prve kolokvije na daljinu, a studenti su nam otkrili nešto više o samoj provedbi kolokvija na raznim fakultetima u Hrvatskoj.


...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Fakultet prometnih znanosti


Studentica Lucija s Fakulteta prometnih znanosti početkom je tjedna imala prvi probni kolokvij, a nakon toga je uslijedio i onaj pravi.

"Imali smo 12 minuta za odgovoriti na 25 pitanja. To je manje od 30 sekundi po pitanju što po mom mišljenju nije u redu niti je normalno. Početkom tjedna smo imali probni kolokvij na kojem smo dobili 6 pitanja i 5 minuta što je bilo stvarno dovoljno vremena, još je i ostalo, ali ne razumijem kako su sad došli do toga da u 12 minuta riješimo 25 pitanja", iskazala je prvotno nezadovoljstvo danim vremenom za rješavanje kolokvija ova studentica prometa, no unatoč nezadovoljstvu, kolokvij je uspješno prošla. "Prošle smo ga i sestra i ja, i ostalo nam je oko minuta na kraju, ali se ne možemo vratiti na pitanja tako da smo morale završiti kolokvij. Najgore je to što to kratko vrijeme stvara užasan pritisak i pokušavaš što brže riješiti jer ne znaš što te čeka na sljedećem pitanju i koliko će ti vremena oduzeti", govori Lucija te nadodaje za kraj da ipak nije zadovoljna provedbom ovoga kolokvija.

Filozofski fakultet u Zagrebu


Studentica pedagogije s FFZG-a u potpunosti je zadovoljna online kolokvijem na svojem studiju te tvrdi da nije bilo gotovo nikakve značajne razlike u provedbi usmenog kolokvija online i uživo.

...Helena rastura FFZG i PMF! Usporedila online predavanja na dva popularna zagrebačka faksa – evo tko se bolje snašao...


"Imala sam usmeni online kolokvij i nije bilo nikakvih problema. Profesorica je tjedan ranije na Omegi ponudila termine tijekom dana pa smo sami birali kad nam odgovara, a 5 minuta prije termina nam je poslala mail s linkom za Zoom. Odgovarale smo nas tri zajedno i nije bilo nikakve značajne razlike u odnosu na usmeni uživo, nikakvi povezi nisu bili na očima", govori nam studentica pedagogije.

foto: Shutterstock

Ekonomski fakultet Zagreb


Zagrebački Ekonomski fakultet unatrag tjedan dana na meti je kritika vezano uz neodržavanje pravovaljanih online predavanja jer, kako studenti tvrde, postavljanje prezentacija nije jednako održavanju online nastave, a kritike ne zaostaju ni po pitanju kolokvija. Sa samog su Fakulteta priopćili da se na njihovom fakultetu već desetak godina izvodi nastavu online u domaćem i međunarodnom okruženju, a da se sve odvija prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

...S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?...


Studentica Ekonomskog fakulteta objašnjava nam kako je izgledao jedan od provedenih online kolokvija na Ekonomskom.

"Na kolokviju profesori svašta izmišljaju: traže da se upali kamera, rješava na papiru, a sve kako bi mogli provjeravati da ne prepisuješ. Sprovode online kolokvije u sekcijama pitanja, svaka sekcija ima istek vremena i onda kad istekne vrijeme za određenu sekciju, više se ne možeš vratiti u nju, tako da dodatno nabija stres što je nepotrebno. I naravno imaš onih koji ti za 50 pitanja daju 25 minuta, što je pola minute po pitanju i to je poprilično nerealno", pojašnjava naša sugovornica.

Kineziološki fakultet u Zagrebu


Student Kineziološkoga fakulteta podijelio je s nama iskustvo s čak 2 online kolokvija, jednog usmenog, a jednog pismenog. On nema zamjerke ni na jedan, a govori da se uzbuđenje i nervoza oko online kolokvija, kako od strane studenata, moglo osjetiti i od strane profesora s obzirom na to da se radi o novom iskustvu za sve.

"Usmeni je bio najnormalniji usmeni kao i što smo navikli imati na faksu, profesorica je rekla da je i njoj ovo sve novo i da je bila uzbuđena kako će to sve ispasti. Na početku smo morali pokazati iksice, što je normalna procedura kao i na faksu, bilo nas je dvoje na odgovaranju, takva je službena odluka faksa. Na taj usmeni stvarno nemam nikakve zamjerke sve je prošlo u najboljem redu, čak mi je bilo i drago da je napokon počelo i nadam se da će tako i nastaviti ispiti", kazuje sugovornik.


...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: \'Ove godine mora biti drugačije!\' Imamo odgovor prodekanice...


"Pismeni je bio na zaokruživanje, nadopunjavanje i točno/netočno. Ispit je trajao točno onoliko koliko osobi treba da pročita pitanje i odgovori. Nije bilo povratka na prošlo pitanje i nije bilo ponovnog pregleda ispita kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja. Čak i na taj ispit nemam zamjerke jer sam stvarno naučio i imao sam dovoljno vremena za rješavati, dok su se neki studenti žalili da im je bilo premalo vremena, što možda stvarno i je, jer je po pitanju bilo oko 30 sekundi", otkriva ovaj student Kineziološkog fakulteta.

foto: privatna arhiva

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu


Studentica novinarstva pri zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti otkriva nam u razgovoru da je dosad imala 3 online kolokvija. Kazuje da su joj svi kolokviji izazivali svojevrsnu dozu stresa jer se radi o iskustvu koje nitko do sad nije imao prilike iskusiti u ovome obliku, ali unatoč svemu, ne skriva zadovoljstvo.

"Za svaki smo kolokvij mali nekih 40 minuta, u jednom smo imali 5 pitanja a u drugom 3, ali su ta tri bila esejska i kroz primjere smo morali o trenutnoj situaciji primijeniti naučenu literaturu. Za treći je kolokvij bila u pitanju poduža analiza koju smo radili po uputama profesorice, što mi je bilo i najbolje", objašnjava nam sugovornica, a nadodaje da je zadovoljna provedbom sva 3 kolokvija.

"Više me brinu profesori (i na drugim fakultetima) koji se ne trude olakšati studentima u ovom razdoblju i tu sad ne mislim na to da svi prođu kolegij, nego na predavanja koja se ili ne održavaju online, ili se ne stavljaju prezentacije", zabrinuto se pita ova studentica, a hoće li nezadovoljstvo iskazati i ti studenti kada dođu na red ispitni rokovi, preostaje nam za vidjeti.

Hrvatsko katoličko sveučilište


Iskustvo popularnog online usmenog kolokvija s Hrvatskog katoličkog sveučilišta podijelila je s nama studentica prve godine studija psihologije koja je, kao i ostali kolege studenti, zadovoljna provedbom ovoga kolokvija koji se odvio putem aplikacije Microsoft Teams.

foto: screenshot@Facebook

"Meni je prošlo odlično, kratko je trajalo odgovaranje i stvarno je bilo ugodno. Nisam ni primijetila da imam povez na očima. Dapače, zapravo mi je dopustilo da se koncentriram isključivo na pitanje i na gradivo i nisam imala nikakvih drugih smetnji iz okoline", priznaje ona, a detalje s kolokvija možete pročitati na linku ispod.


...Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: \'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...\'...


Sveučilište u Zadru


Studenti sa Sveučilišta u Zadru s Odjela za slavistiku i kroatistiku također su zadovoljni provedbom online pismenog kolokvija koji je, u njihovom slučaju, bio postavljen na Merlinu. Studentica nam je otkrila više detalja o samom kolokviju koji je uspješno položila.

foto: Shutterstock

"Kolokvij je bio dostupan pola sata na Merlinu (+10 dodatnih minuta u slučaju da bude kakvih poteškoća s prijavom), ali je tehnički prošlo sve ok, meni i kolegama s kojima sam se čula (mislim da i većini). Bilo je dvadesetak pitanja, a na prethodna se pitanja nije moglo vraćati i mijenjati odgovore. Nakon trideset minuta, test je bio automatski predan na ocjenjivanje, mogli smo ubrzo vidjeti postotak riješenosti. Tipovi zadataka su bili umetanje riječi koji nedostaju, kratki odgovori, točno/netočno, uparivanje odgovora i višestruki odgovori", objašnjava studentica jednopredmetnog studija hrvatskog jezika i književnosti te dodaje da su svi studenti imali drugačiji kolokvij te je čak na dvostruki način bio spriječen bilo kakav oblik prepisivanja.

...Fakulteti neće \'rezati\' trošak školarine, a studenti poručuju: \'Sami učimo i prolazimo kroz gradivo – smanjite plaćanja!\'...


Fakultet organizacije i informatike Varaždin


Studenti varaždinskoga Fakulteta organizacije i informatike također ističu nezadovoljstvo u provedbi jednog online kolokvija, a nezadovoljstvo se podudara s većinom studenata i tiče se upravo vremenskog ograničenja pisanja kolokvija.

"Kolokvij se održao na Moodlu, tako da smo dobili 30 pitanja za koje su bili ponuđeni odgovori, a profesorica je procijenila da bude nam za tih 30 pitanja dosta 8 minuta i 20 sekundi. Tako da se nije moglo prepisivati, ak\' znaš znaš, ak\' ne ne. Nakon konzultiranja s ostatkom grupe, većini, kao ni meni, nije bilo u redu to vrijeme zato što nam zbog ovog preopterećenja šteka internet veza, ili netko ne čita pitanje istom brzinom", priznaje ova studentica FOI-ja te smatra da je ipak pisanje kolokvija uživo bolji način jer studenti imaju više vremena za odgovaranje, kao i razmišljanje o točnom odgovoru.

...Dekan zagrebačkog fakulteta obratio se studentima: \'Nemojte maštati o bezuvjetnom upisu godine\'...


Kao što iz komentara gotovo svih studenata možemo zaključiti, najviše nezadovoljstva pronalaze u vremenskom ograničenju pisanja online kolokvija. Većina je imala samo 30 sekundi vremena po jednome pitanju, a mogućnost ponovnog odgovaranja pitanja i provjeravanja kolokvija u potpunosti je onemogućena. Vidimo da su pojedini studenti imali i personalizirane kolokvije. No kako bilo, profesori na taj način nastoje u potpunosti suzbiti bilo kakvu mogućnost prepisivanja, što i jest sasvim očekivano s obzirom na okolnosti u kojima se svi kolokviji pišu.

V.S.
foto: Shutterstock via Solis Images

Još vijesti