V.K. u Akademska četvrt

Studenti FPZG-a predavanja će slušati i na Velesajmu? Sanacija fakulteta trajat će godinu dana, evo kako planiraju nastavu...

Akademska se zajednica pokušava vratiti 'u normalu' – na fizička predavanja. Među njima je i Fakultet političkih znanosti koji je uslijed potresa u ožujku prošle godine, pretrpio znatna oštećenja. Kako se čini, sanacija neće završiti do jeseni.

5. kolovoza 2021 13:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb, jedan dio zgrada u kojima su djelovale sastavnice Sveučilišta u Zagrebu oštećen je.


>>>U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO<<<


I dok su neki sanaciju proveli, poput zagrebačkog Pravnog fakulteta, drugi su pretrpili teža oštećenja što usporava proces sanacije. Osim Biološkog odsjeka PMF-a, koji najesen seli zbog stradavanja prostorija u potresu, sličan će se scenarij vjerojatno odigrati i na Fakultetu političkih znanosti.


>>>S ovog zagrebačkog fakulteta obavijestili studente: Nastava počinje ranije<<<


Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, obnova Fakulteta političkih znanosti trajat će punih godinu dana, stoga je upitno što će biti s nastavnom najesen.


>>>Nastava ponovo u klupama: Zagrebački fakultet obnovio zgrade pa će studenti najesen ponovo na predavanja uživo<<<


Online zbog radova, a ne pandemije?


Postoji mogućnost da će studenti FPZG-a i nadolazeću akademsku godinu provesti online, upravo zbog radova. O sanaciji Fakulteta oglasio se i dekan FPZG-a, Andrija Henjak koji kaže da će na takva pitanja odgovarati kad proces sanacije završi, kako je planirano, krajem jeseni. "Što se tiče djelovanja Fakulteta i pojedinih njegovih jedinica, u prvom semestru se ništa ne mijenja, a za drugi semestar radimo planove koje ćemo objaviti početkom akademske godine", odgovorio je za Jutarnji.


Osim sanacije oštećenog stubišta radit će se i na preuređenju knjižnice, kojoj će se navodno rušiti sve osim nosivih zidova, te petoga kata, na kojem djeluje Radio Student.


Do završetka sanacije, dijelovi upravnih poslova Fakulteta bili bi preseljeni u Fabkovićevu ulicu 1, gdje su i inače prostorije FPZG-a. Po pitanju nastave uživo, u slučaju da neki profesori na njoj inzistiraju, osigurali bi dvorane u prizemlju Lepušićeve 6. Od opcija se spominju i premještanje dijela poslova ili održavanja nastave na zagrebačkom Velesajmu.


Tijekom ljetne pauze, na FPZG-u su prisutni samo portir, poneka upravna radnica i majstori, a stepenište je prekriveno crnim najlonom i nije sigurno za korištenje.


I prije zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020. godine, FPZG je bio oštećen. Tek nedavno je maknuta skela kojoj je svrha bila zaštititi prolaznike od potencijalnog pada žbuke ili crijepova sa zgrade.

izvor: Jutarnji.hr

Još vijesti