Anja Z u Akademska četvrt

Peticija uspjela! Popustili studentima, ali uz upozorenje profesorima: Online - da, ali prezentacije umjesto predavanja - ne

Nakon peticije studenata i višednevne drame nastava na Fakultetu hrvatskih studija počela se održavati na daljinu.

4. prosinca 2020 15:30
Peticija uspjela! Popustili studentima, ali uz upozorenje profesorima: Online - da, ali prezentacije umjesto predavanja - ne

Peticija uspjela! Popustili studentima, ali uz upozorenje profesorima: Online - da, ali prezentacije umjesto predavanja - ne Foto: MojFaks

Restriktivnije mjere u Republici Hrvatskoj radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom na snazi su od prošle subote, a 27. studenog Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su fakultetima nove preporuke za prelazak na online nastavu. Kako su istakli, nastava uživo preporučuje se samo na onim studijima koji podrazumijevaju izvođenje programa praktikuma, laboratorijskih vježbu i sl.

...Tko je sve online u Hrvatskoj? U posljednjih 5 dana, sve više sveučilišta donosi NOVE ODLUKE...


Nakon najnovije preporuke HZJZ-a, nekolicina sveučilišta i fakulteta bez mnogo otpora prebacila je predavanja na daljinu, dok se npr. na Fakultetu hrvatskih studija prethodnih dana odvijala prava drama zbog odluke uprave da ustraju i dalje na održavanju nastave uživo.

Dekan Fakulteta hrvatskih studija, Pavo Barišić, 30. studenog obavijestio je studente i nastavno osoblje da će se nastava nastaviti održavati kao i dotada – pretežno uživo. Takva odluka dekana odmah je naišla na neodobravanje velikog broja studenata, koji su iskritizirali nesrazmjer između preporuka HZJZ-a i Stožera s odlukama njihovog Fakulteta.


...Nije u skladu s preporukama? Nakon odluke o daljnjem održavanju nastave studenti ovog fakulteta na odgovorne sasuli \'drvlje i kamenje\'...


Nezadovoljni odlukom Fakulteta, studenti FHS-a oformili su Peticiju kojom su od Fakulteta tražili da se nastava organizira online, tj. na daljinu. Kako su u Peticiji naveli, studenti su zabrinuti za svoju sigurnost i zdravlje, kao i za sigurnost i zdravlje svojih bližnjih, te uzimajući u obzir da su kolegiji na FHS-u velikoj većini teorijski, a ne praktični, traže od Fakulteta da slijedom nadopune Preporuke HZJZ-a i MZO-a nastavu prebace online, tj. na daljinu.

...Nakon odluke dekana studenti uzvratili PETICIJOM: Od Fakulteta traže online nastavu...


Peticija je bila aktualna jedan dan, nakon čega je u srijedu Dekanski kolegij Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, obavijestio studente o prihvaćanju prijedloga predstavnice Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija, da se zbog pogoršanih javnozdravstvenih okolnosti od 7. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. nastava odvija na daljinu.

"Nastava na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 7. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. održavat će se na daljinu uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske nastave i terenske nastave kod kojih bi nastava na daljinu u velikoj mjeri narušila ishode obrazovanja, uzimajući u obzir značajke specifičnih nastavnih procesa. Nastavnici će studentima, predstojnicima odsjeka i rasporedaru nastave javiti na kojoj će internetskoj platformi izvoditi nastavu. Nastava će se u pravilu odvijati u terminima koji su bili predviđeni ovosemestarskim rasporedom nastave", navodi se u Odluci.

Također, u dostupnoj Odluci pozivaju se nastavnici da studentima osiguraju potrebne digitalizirane materijale najmanje sedam dana od održane nastave, te da se nastava na daljinu ne smije svesti na slanje oskudnih prezentacija ili zadavanja zadaća neplaniranih silabusom predmeta.
 
Prilikom održavanja onih oblika nastave koji se moraju provoditi uživo potrebno je primjenjivati propisane protuepidemijske mjere.

foto: ilustracija/Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu via Facebook