V.K. u Akademska četvrt

Fakultet hrvatskih studija proglasio 7 dana žalosti: 'Njihova dobrota i vedrina neka nam budu poticaj da brinemo jedni za druge'

Povodom tragične smrti Nikole Michaela Sušca i Jerka Kučića, Fakultet hrvatskih studija proglasio je sedam dana žalosti.

21. ožujka 2022 15:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Podsjetimo, nedavno se dogodila tragedija kakvu akadmska zajednica ne pamti: poginula su dva studenta u razmaku od jednog dana.


Šok, tuga i bol prepravili su fakultet, ali i cijeli kampus Borongaj. Nakon što su s fakulteta javili da je njihov, tada nestali student, Nikola Michael Sušec smrtno stradao u Zagrebu u svojoj 22. godini života, zajednicu je potresa vijest da je od visokog napona prilikom penjanja na vagon vlaka smrtno stradao i njegov godinu dana stariji kolega Jerko Kučić.


Sedam dana žalosti


"Povodom tragičnoga stradanja kolega Nikole Michaela Sušca i Jerka Kučića, studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, na Fakultetu je od petka 18. ožujka 2022. proglašena sedmodnevna žalost koja će potrajati do četvrtka 24. ožujka u 11 sati. Nju označava crni stijeg nad ulazom u glavnu zgradu Fakulteta. Tijekom dana žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe", pišu na službenim stranicama fakulteta.


>>>Nestali student smrtno stradao, s fakulteta izrazili sućut obitelji: 'Pamtit ćemo njegov vedar lik'<<<


Tim se putem i dekan Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić zahvalio svima koji su preko društvenih mreža, ali i na druge načine izrazili sućut obiteljima i fakultetskoj zajednici.


Od danas, 21. ožujka u predvorju Knjižnice fakulteta hrvatskih studija otvorena je i Knjiga žalosti, a kopije će se naknadno predati obiteljima poginulih studenata. Također, kolege i prijatelji mogu u spomen na svoje poginule kolege paliti lampaše i svijeće na okruglom betonskom podiju i ispred njega na parkiralištu iza glavne zgrade Fakulteta.


Na komemoraciju pozvani i svi ostali studenti


Ispraćaj Jerka Kučića bit će na zagrebačkom Krematoriju u srijedu, 23. ožujka u 10 sati i 40 minuta, a polaganje urne bit će naknadno u Komiži.


>>>Strašna tragedija: Još jedan student s Fakulteta hrvatskih studija poginuo tražeći nestalog kolegu<<<


Sprovod Nikole Michaela Sušca bit će na groblju Sv. Petra u Novom Mjestu pokraj Sv. Ivana Zeline također u srijedu 23. ožujka u 13 i 30 sati.

"Fakultetska će se zajednica od svojih neprežaljenih članova oprostiti komemoracijom na poljani iza glavne zgrade Fakulteta (između dvorane Zagreb i Knjižnice) u četvrtak 24. ožujka u 10 sati (u slučaju lošega vremena u dvorani Zagreb), uz sudjelovanje rodbine, studenata i nastavnika poginulih studenata, rektora i dekana s Kampusa Borongaj. Na komemoraciju su osobito pozvani studenti koji su 2019. i 2021. upisali filozofiju i kulturu, te naraštaj koji je 2019. upisao povijest i koji je 2021. upisao kroatologiju", pozivaju s Fakulteta.




"Ne trebate puno pričati..."


Nijedna smrt u životu nije laka, posebice u životima mladih, stoga s Fakulteta javljaju da studentima nude psihološku pomoć.

"Jako je važno znati da su različiti teški osjećaji posve normalni u ovoj situaciji, ali i da su posve normalne različite druge reakcije (npr. 'zakočenost', 'bijeg od teških osjećaja', tjelesni simptomi). Događaji koji su se zbili jednostavno su preteški. S njima se um i tijelo svake osobe nastoje nositi na njima izvedive načine", pišu na stranici i nadodaju dvije e-mail adrese na koje se studenti mogu javiti: savjetovalište@hrstud.hr i psiholosko.savjetovaliste@hrstud.hr


>>>Užas u Mostaru: Studentica se objesila u hotelskoj sobi – pronašla ju prijateljica<<<


"Pri susretu s nama u Savjetovalištu ne trebate puno pričati, a niti vas mi namjeravamo opteretiti s puno naših riječi. Svjesni smo da u ovakvim situacijama nedostaje pravih riječi kojima bi se izrazili osjećaji i stvarnost doživljenoga gubitka", pojašnjavaju.


Za sve studente koji nisu sigurni bi li se trebali javiti u Savjetovalište, s Fakulteta im javljaju važnu poruku.


"Ono što nudimo jest da budemo uz vas i da pružimo podršku na načine na koje možemo, vodeći računa o tome da svaka osoba istu situaciju doživljava na drukčiji način te da svakome treba donekle različit oblik podrške. Obavijestit ćemo vas uskoro i o drugim oblicima podrške koji će biti dostupni na Fakultetu. Sjećanje na Nikolu i Jerka, na njihovu dobrotu i vedrinu, neka nam bude poticaj da brinemo jedni za druge", pišu za kraj.

Još vijesti