V.K. u Akademska četvrt

Necijepljeni studenti ovog faksa odsad sami plaćaju testiranje: 'Trošak je prevelik, nećemo imati za struju i grijanje…'

Nema više refundiranja troška testiranja necijepljenim studentima.

7. prosinca 2021 12:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, uskoro ukida opciju refundiranja troškova testiranja za studente. Kako javlja studentski zbor Filozofskog fakulteta na svom Facebook profilu, iz uprave su im javili kako nemaju dovoljno sredstava za daljnje financiranje testiranja necijepljenim studentima.

Oni su naime poslali upit upravi u vezi nastavka refundiranja troškova testiranja studentima koji nemaju propusnice.


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


"Studenti su u poziciji plati vlastitim novcem ili se cijepi“


"Nažalost, situacija je takva da fakultet nema dostatnih sredstava za daljnje refundiranje… Naime, mi smo kao Zbor jasno naglasili da prekid refundiranja troškova testiranja studentima ne držimo pravednim te smatramo kako to može negativno utjecati na kvalitetu života naših koleg(ic)a. Činjenica je da su studenti(ce) nerijetko financijski ograničeni, a kako cijepljenje nije obavezno, vjerujemo da nije u redu stavljati student(ic)e u poziciju plati vlastitim novcem ili se cijepi", pišu u svojoj objavi.


Uskoro im je stigao i odgovor uprave iz pozicije razumijevanja, ali su im objasnili da su napravili "matematičke izračune o troškovima koji bi ih mogli snaći u bilo kojoj verziji odluke koju donesu". S obzirom na to da Ministarstvo znanosti i obrazovana ne pokriva troškove testiranja za studente, fakultet bi to morao učiniti samostalno. Osim cijene samog testiranja, fakultet bi uz to morao platiti i "pozamašan porez na iste", stoga bi ih troškovi refundacije testiranja mogli dovesti do većih problema.


>>>Novosti za sve zagrebačke studente: Imaju pravo na 'prijelazni period' prije vađenja COVID potvrde<<<


Ili refundacija testova ili grijanje i struja


"Ove činjenice dovode naš fakultet do sume koja bi na dugoročne staze mogla onemogućiti podmirivanje troškova redovnog poslovanja poput grijanja za mjesec dana (pa bismo se svi mogli smrzavati) ili pak neplaćanja struje bez čega se ni redovna nastava ne bi mogla održavati", prepričavaju odgovor uprave.


S obzirom na trenutnu situaciju, iz Zbora javljaju kako će pitati Ministarstvo može li ono što napraviti te planiraju li išta napraviti po tom pitanju, a ovu će situaciju raspraviti i sa Sveučilišnim zborom.


Za kraj, pozivaju sve studente koji imaju prijedloge, nedoumice ili problem da im se jave preko njihove Facebook stranice ili službenog maila Zbora.

Još vijesti