Mojfaks.hr u Akademska četvrt

FSB je pravi e-fakultet: Nakon bicikla na vodik došla punionica za električne automobile

Ankica Kovač, docentica s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, prvo je napravila bicikl na vodik, a sada je voditeljica projekta prve punionice za električne automobile.

13. travnja 2017 12:44
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) još jednim potezom okreće se novim tehnologijama: na parkiralištu fakultetske zgrade sutra otvara dvije punionice za električna vozila, a osim što prioritet parkiranja odsad daje zaposlenicima vlasnicima električnih automobila, na FSB-u razrađuju plan o korištenju električnih vozila za službena putovanja. Kako sada imaju punionice, razmišljaju i o mogućnosti nabave elektroautomobila, piše Jutarnji list.

Punionice za električna vozila bit će otvorene u četvrtak, a riječ je o prvim električnim punionicama postavljenim uz neki od fakulteta, a svaka od njih ima dva priključka od 22 kilovata za istovremeno korištenje s deset identifikacijskih kartica za punjenje. Cijena obje punionice, nabavljene putem javnog natječaja od Dukati komponente, iznosi oko 70 tisuća kuna, a voditeljica projekta punionica uz faks je docentica Ankica Kovač iz Zavoda za energetska postrojenja, javnosti poznata po svojem izumu - prvom hrvatskom biciklu na vodik. Želja joj je da uskoro uz fakultet bude instalirana i prva punionica vodika u Hrvatskoj.


Ankica Kovač na svom biciklu na vodik... foto: privatna arhiva

"Ovim krećemo u smjeru osvještavanja gradskih i državnih vlasti o važnosti čistoga transporta. Osim električnih automobila, cilj nam je uvođenje električnih automobila na vodik. Punionice za automobile na baterije prvi su korak prema instalaciji vodikove punionice", objasnila je Ankica Kovač za Jutarnji, podsjećajući da Hrvatska ima ljude i znanje, no još nedostaje dobre volje za prihvaćanje new age tehnologije, odnosno uvođenja vodika kao alternativnog goriva.

...Jedini u Hrvatskoj: Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje nastao prvi bicikl na vodik...


...KAKO JE STUDIRATI NA: Predstavljamo Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu...


Na FSB-u zasad dva profesora imaju hibridne automobile. Jedan od njih, redovni profesor Neven Duić, svoju je Toyotu Prius 2012. godine platio oko 220 tisuća kuna. Nuić kaže da bi sigurno kupio električni automobil da je fakultet tada imao ovu punionicu.


Kovač je voditeljica ovog projekta te je vrlo ponosna na punionicu za električne automobile... izvor: Matea Petrović/Cropix

Usmjerit će se na službena putovanja te predviđaju da u budućnosti s električnim punionicama više neće postojati vlasnici automobila


Profesor Duić kaže da razmišljaju o modelu da na službena putovanja i konferencije odlaze upravo u Tesli koju bi unajmili. Dodaje kako je to jeftiniji način korištenja električnih automobila pa umjesto da se oni kupuju, ljudi bi ih u budućnosti unajmljivali. "Prema tome ide svijet, u budućnost više nećemo svi biti vlasnici automobila", istaknuo je Duić.

...\'Brzi i žestoki\' na studentski način: FSB Racing Team ima formulu za uspjeh u svijetu Formule 1...


Projekt punionica za električne automobile sufinanciran je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Centrom za transfer tehnologija FSB-a.


Izvor: Pixabay

Dekan FSB-a Zvonimir Guzović ističe da su električne punionice rezultat rada prvenstveno mladih djelatnika koji se bave suvremenim tehnologijama te kaže da takve tehnologije imaju svoju cijenu, no ujedno su budućnost.

Ivana Petrić
izvor: Jutarnji list
foto: Pixabay
Još vijesti