V.K. u Akademska četvrt

[FOTO] Gužva za upis godine ispred zagrebačkog fakulteta: Studenti stigli pred referadu 2 sata prije otvaranja

Na jednom velikom zagrebaškom fakultetu i dalje traže fizičko prisustvo studenata za upise u više godine, stoga se danas i prije 8 sati ujutro pred njihovim vratima stvorila gužva iako referada otvara vrata tek nakon 10 ujutro.

13. rujna 2021 11:49
FPZG, gužve

FPZG, gužve Foto: MojFaks

Studenti ovih dana obavljaju upise u više godine studija. Svake godine proces upisa na višu godinu traje samo dan ili dva jer je većina podataka već u sustavu, a na studentima je prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, odabrati kolegije te fizički doći na upis u svome terminu, ovisno o godini i studiju na kojemu studiraju.


Iako brojke novozaraženih rastu, ispred hrvatskih fakulteta ipak će se, čini se, stvarati gužve i redovi studenata, baš kao i prije pandemije. Među ovakvim "staronormalnim" prizorima studiranja su i redovi ispred referada koji od studenata zahtijevaju mnogo strpljenja. Jedni prikupljaju potrebne "papire", drugi rješavaju ispite u jesenskome roku, a jedan dio njih upisuje višu godinu studija.


Bez obzira na povećan broj zaraženih unazad nekoliko tjedana, na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i dalje pozivaju studente na "kontaktni" upis u više godine.


>>>Ispred FPZG-a redovi od 7 ujutro! Gužva zbog upisa: Ne nose se maske, preporučenog razmaka između studenata nema... FOTO<<<


Online samo uz ovjeru javnog bilježnika


Jutros se ispred Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu stvorila gužva. Dok je velik broj fakulteta diljem Hrvatske odlučio imati upise svojih studenata online, Fakultet političkih znanosti ipak i dalje bira kontaktni upis, uz iznimno dozvoljen online upis pod posebnim uvjetima.


"Studenti se upisuju osobno, a samo zbog opravdanog razloga upis može umjesto studenta obaviti druga osoba uz punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika", stoji u obavijesti na stranicama vezanim uz upise.


gužva, FPZG gužva, FPZG Foto: MojFaks

Red je nastao dva sata prije otvaranja referade... / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Naime, kako piše u obavijesti, svaka dva dana, počevši od 30. kolovoza, upise su obavljali studenti preddiplomskih studija Politologije i Novinarstva. Od danas pa sve do 21. rujna obavlja se biranje predmeta i upis godine za sve studente uz plaćanje školarine koji nisu prošlu akademsku godinu "očistili" do kraja.


red, gužva, FPZG red, gužva, FPZG Foto: MojFaks

Studenti se moraju naoružati strpljenjem / Foto: privatna arhiva, objavljeno uz dozvolu


Iskusni studenti pred referadu dolaze i par sati prije početka radnog vremena


Stoga, studenti poučeni dosadašnjim iskustvima prethodnih godina, krenuli su na upise od samog jutra, iako se referada otvara tek u 10 sati. Kako nam javljaju studenti, gužva je bila i prije 8 sati ujutro.


"Iskreno, očekivala sam da će biti ovakva gužva zato sam se i pripremila te došla u 7:45 ujutro makar upisi službeno počinju nakon 10 sati. Zaista me ljuti što smo jedan od rijetkih fakulteta u Zagrebu koji svoje upise još uvijek provode uživo, ali se navodno trenutno radi na tome pa ćemo dogodine možda imati više sreće s upisima u online obliku", kaže jedna studentica za MojFaks koja nam je i ustupila fotografije, a koja i dalje čeka svoj upis.

Još vijesti