Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Helena rastura FFZG i PMF! Usporedila online predavanja na dva popularna zagrebačka faksa – evo tko se bolje snašao

Prošlo je više od mjesec dana otkako se predavanja odvijaju online putem. Ulaskom u travanj, na mnogim fakultetima započela je sezona kolokvija, a studenti i profesori prilagođavaju se novonastaloj situaciji u hodu.

21. travnja 2020 13:15
Helena rastura FFZG i PMF! Usporedila online predavanja na dva popularna zagrebačka faksa – evo tko se bolje snašao

Helena rastura FFZG i PMF! Usporedila online predavanja na dva popularna zagrebačka faksa – evo tko se bolje snašao Foto: MojFaks

Studentica Helena trenutno ima dupli posao jer studira na dva fakulteta - Filozofskom i PMF-u u Zagrebu. S obzirom na to da je radoholičarka, na početku karantene ponudila se na raspolaganje školarcima kojima su potrebne instrukcije, no nažalost, nitko joj se nije javio te je to shvatila kao priliku da malo odmori. Naravno, dok je obaveze s fakulteta nisu motivirale da se vrati pred monitor.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


Online predavanja olakšavaju trostruke kolizije


Helena paralelno studira Pedagogiju i Talijanistiku na FFZG-u te Biologiju na PMF-u. Govori nam da joj ipak trenutno situacija sa slušanjem online predavanja od dva ni malo slična kolegija nije naporna, ali da je sve individualno. Za nju, važnije je da nije dosadno, a s njenim rasporedom teško da joj to može biti.

Online predavanja...foto: privatna arhiva

"Inače su kolizije kaotični dio, ovaj semestar sam prvi put imala trostruku koliziju (predavanje iz pedagogije, seminar iz biokemije i vježbe iz talijanistike u isto vrijeme), tako da mi je online nastava zapravo olakšala praćenje svega", započinje razgovor Helena o tome kako je biti paralelni student. 

Kada studirate na dva faksa jako je značajna podrška profesora. Helena kaže da su njeni profesori puni razumijevanja nakon što im objasni da je istovremeno redovna na dva faksa. Pored podrške profesora, jako je bitno u redovnim uvjetima uspjeti prisustvovati i većini predavanja. Zato je Helena odlična taksistkinja koja odradi čudo i u 10 minuta u špici prijeđe cijeli grad kad ima predavanja na različitim lokacijama odmah jedno za drugim. Upravo zbog rasporeda, online predavanja olakšavaju našoj sugovornici nastavu. 


foto:Shutterstock By Solis Images


...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Kako izgleda trenutna online organizacija?


"Sada su neke stvari puno lakše jer si mogu sama rasporediti vrijeme, tako da lakšim kolegijima posvetim puno manje vremena, a težima puno više, iako bih ih po rasporedu imala jednako ili gotovo jednako sati tjedno. Trudim se držati se rasporeda utoliko da svaki dan napravim barem nešto za svaki kolegij iz kojeg bih trebala imati predavanje taj dan, tako da barem koliko toliko imam osjećaj što se događa na svakom kolegiju. To je i inače ključno prema mom iskustvu, uvijek točno znati što moram obaviti. Kad znam koje obaveze me čekaju, nije teško rasporediti ih tako da stignem i ići na kave i družiti se s prijateljima i vidjeti s dečkom i provesti koju noć gledajući serije. Iako, kad mi je najveća gužva, obično sredinom semestra kad su kolokviji (dakle redovna nastava + učenje + ne mogu birati termin kolokvija pa obično bude njih 7-8 unutar 2 tjedna) i kave moraju biti zabilježene u planeru da ih ne bi zaboravila", kroz smijeh govori naša sugovornica. 

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Zanimalo nas je kako iz njene perspektive izgledaju online predavanja i sada kolokviji na FFZG-u, a kako na PMF-u. Što se  Helene tiče FFZG je "standardno chill", ništa se previše ne najavljuje, a smatra da će dosta profesora ispite odraditi usmeno, pogotovo na kolegijima gdje su obvezni.

Dobra priprema za online kolokvije...foto: privatna arhiva

"Imala sam usmeni online kolokvij i nije bilo nikakvih problema. Profesorica je tjedan ranije na Omegi ponudila termine tijekom dana pa smo sami birali kad nam odgovara, a 5 minuta prije termina nam je poslala mail s linkom za Zoom. Odgovarale smo nas tri zajedno i nije bilo nikakve značajne razlike u odnosu na usmeni uživo, nikakvi povezi nisu bili na očima. Pedagogija to elegantno rješava kroz projekte, zadaće i pisane seminare kojima se nadoknađuju praktične aktivnosti (većina ih je vezana uz škole ili druge ustanove u kojima borave djeca, tako da je vrlo brzo postalo očigledno da taj dio nikako nećemo moći odraditi), a ispiti se još ne spominju, osim napomena da se ne brinemo i da će se sve riješiti ili uživo ili online", govori nam Helena. 

...Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?!...


PMF radi klasičnija predavanja. Šalju se prezentacije ili su online predavanja gdje profesori podjele ekran i predaju, a studenti prate.

"No, nešto se više pažnje pridaje zadaćama i seminarima. I tu sam imala jedan online kolokvij, preko platforme eUBO. Držali su ga asistenti i zaista im svaka čast, slali su nam mnogo materijala za pripremu, držali hrpu konzultacija, provjeravali naše bilješke, a tijekom samog kolokvija su nas gledali preko Zooma i odgovarali na svaki naš problem, pomagali s tehničkim poteškoćama, čak i dali broj mobitela da ih nazovemo ako nešto nekom \'zašteka\'", pojašnjava Helena. 

...Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema...


Kada usporedi poteklih mjesec dana i online predavanja, smatra da se FFZG iznenađujuće dobro snašao jer je prije situacije sa koronavirusom na Filozofskom naglaska stavljan na kontakt uživo. 

"Profesori većinom nisu nigdje objavljivali svoja predavanja i gotovo uopće nisu koristili online resurse (iskreno, iako bi nam objavljena predavanja olakšala, nemam dojam da nam je time smanjena kvaliteta nastave, a i na FFZG se očekuje priprema ispita po literaturi, tako da su sama predavanja često ionako nedovoljna sama po sebi). Kada se to uzme u obzir, više sam nego ugodno iznenađena što su se već prvi i drugi tjedan karantene počela držati online predavanja na Zoom-u, objavljivati audio-snimke uz prezentacije, koristiti mnoge dodatne opcije na Omegi (dio profesora tamo snima svoja predavanja)... Jedna profesorica je čak s nama napravila Whatsapp grupu u kojoj odgovara na naša pitanja i svaki tjedan u vrijeme seminara ima grupni poziv s nekoliko ljudi", govori nam Helena. 


"Više mi nikada neće biti problem kako izgledam na predavanjima..."


Naša sugovornica zadovoljna je i predavanjima na PMF-u, ali smatra da je za njih to bila manja prilagodba nego profesorima s FFZG-a. 


foto: Shutterstock By Rido

"Na PMF-u bih istakla asistente (oni koji su nam i držali kolokvij) koji nam svaki tjedan održavaju mini kolokvij preko kahoota umjesto praktikuma kako bi ga mogli odraditi na daljinu i kako ne bi riskirali gubljenje godine ili odradu svih praktikuma u 6. ili čak 9. mjesecu što je posebno problematično jer bi trebali imati 4 sata praktikuma tjedno cijeli semestar. Sve u svemu, rekla bih da su se oba fakulteta odlično snašla, da se profesori užasno trude izaći nam u susret (vrlo su fleksibilni sa svim rokovima, trude se smanjiti opseg gradiva, ne prate se pretjerano dolasci na online predavanja, naglašavaju da im se javimo ako imamo ikakvih problema i stvarno su dostupni preko maila...)", zadovoljna je naša sugovornica. 

Po njenom iskustvu online predavanja, profesori koji samo pošalju prezentaciju su rijetkost, ali oni onda ni ne traže nikakav angažman od studenata, što je po njoj onda fer. 

"Ako ništa drugo, prednost online nastave je što komuniciramo s profesorima u opuštenijem okruženju i često saznamo i neke zanimljivosti (više ili manje vezane uz gradivo) koje nam možda ne bi ispričali na faksu. I da, u ovoj fazi smo valjda svi vidjeli jedni druge nenašminkane i u pidžamama, tako da mi to kako izgledam na predavanju nikad više neće biti problem", priča nam Helena kroz smijeh kako je online nastava porušila sve barijere. 

"Ironično da nikome ne trebaju instrukcije, a žale se da ne stižu raditi s djecom..."


Naša sugovornica već tri godine redovno drži instrukcije stoga jednu obitelj posjećuje svaki tjedan, barem dvaput. Kako je zbog situacije s koronom prestala odlaziti u "kućne posjete", odlučila je ponuditi online instrukcije zainteresiranima. 

"Usprkos svim lajkovima nitko se nije javio, što je malo ironično s obzirom na broj roditelja koji se žale da ne stižu raditi s djecom, a danas mnogo djece ima svoj mobitel preko kojeg mogu otići na video poziv ili obični poziv i ja im mogu pomagati. Isto tako shvaćam da je i djeci i roditeljima strana ideja online instrukcija, a i da im je već dosta i učenja i ekrana, a pogotovo učenja preko ekrana. Na svu sreću, ja nisam u poziciji da su mi ti novci neophodni, tako da sam nedostatak interesa shvatila kao poruku od svemira da odmorim malo", zaključila je naša sugovornica. 

Anja Zulić
foto: Shutterstock By fizkes
Još vijesti