Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema

16. ožujka predavanja su iz konvencionalnih predavaonica prebačena u virtualne. Prvotnom odlukom ova će situacija potrajati najkraće do 19. travnja. No, već se sada među studentima nekih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta šire informacije o tome da povratka u amfiteatre i predavaonice – neće biti.

3. travnja 2020 13:53
Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema

Ništa od predavanja uživo do jeseni? Na ovim fakultetima studenti već govore da povratka u predavaonice – nema Foto: MojFaks

Taman na kraju prvog tjedna online predavanja, dok su se sabirali utisci kako profesora tako i studenata te se nastojale riješiti i pobijediti tehničke poteškoće, Zagreb je u nedjelju 22. ožujka pogodio razoran potres. Nažalost, uz pandemiju koronavirusa, i ovaj će događaj obilježiti ljetni semestar akademske godine 2019./2020.

...Od \'cool online pismenog\' do \'skajpanja\' na usmenom : Evo kako će se u ljetnom roku polagati ispiti na fakultetima u Hrvatskoj...


Ulaskom u travanj, približili smo se izvanrednim rokovima koje pojedini hrvatski fakulteti imaju. Kako smo, iz razgovara sa studentima te službenih obavijesti fakulteta doznali, oni su ili odgođeni do daljnjeg ili također preseljeni u online sferu. Iznenađujuće je što studenti mnogih fakulteta (primjerice zagrebačkog KIF-a i Prometa te osječkog PBF-a, da nabrojimo samo neke) još uvijek ne znaju kada će i na koji način moći pristupiti ispitima.

Na FSB-u nema predavanja do 1. lipnja?


Student zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (podaci poznati redakciji) govori nam da kod njih predavanja "uživo" neće biti do 1. lipnja, a o kolokvijima će tek biti obaviješteni. 

“Nije službeno, to je pretpostavka koja bi vrlo lako mogla biti točna.Svaki predmet koji imam je online, programe/seminare predajemo online, ali za kolokvije nitko ne misli da postoji pouzdan način provjere. Sjeverna zgrada fakulteta je stradala i neupotrebljiva je", govori naš sugovornik iako o tome nema službene obavijesti.


foto: Privatna arhiva

Nakon potresa, neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu "izvukle su se" s blažim oštećenjima koja nisu narušila statiku zgrada, dok su druge statički uništene i samim time nesigurne za korištenje. O stradanjima zgrada Pravnog fakulteta, Ekonomije, Medicine i Filozofskog fakulteta izvijestili su studente putem svojih službenih stranica. S FSB-a, međutim, obavijesti nije bilo. 

...U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO...


"Profesori šalju tjedne obavijesti u vezi toga gdje će se održati predavanje, što treba znati za vježbe i kako nam je faks stradao. To s 1. lipnja je rekao profesor predmeta kojega sluša otprilike 300 ljudi", govori naš sugovornik.

Povratka na Pravo nema


I dok se na FSB-u još uvijek nagađa hoće li semester biti u potpunosti online, studenti Pravnog fakulteta, nakon posljedica koje je potres nanio zgradama fakulteta, znaju da za njih povratka u prostorije u centru grada - nema. 

"Naše zgrade nastradale su u potresu te smo do kraja semestra, neovisno o situaciji s virusom, prisiljeni pohađati predavanja online kao i ispite. Na fakultetu se trude organizirati kako bismo imali sve rokove i kako bismo ih položili na transparentan način", rekla nam je studentica Pravnog fakulteta.

I na Ekonomiji na malim ekranima do kraja semestra?


I zgrada Ekonomskog fakulteta je oštećena u potresu, nakon čega su studenti također počeli dobivati neslužbene obavijesti o tome da će i njihov semester proteći pred "malim ekranima". 

"Zgrada fakulteta je dosta stradala tijekom prošlotjednog potresa, tako da je vrlo izvjesno da u ovom semestru više nećemo imati klasične nastave uživo", kaže nam studentica zagrebačke Ekonomije. 

...Frka na uglednom zagrebačkom faksu: Poništili kolokvije, otkazali usmene, a šuška se i dokad će sve trajati... NEĆE VALJDA?!...


Sprovođenje čitavog semestra online nitko nije očekivao. Nakon potresa, izgledno je da će mnogi zagrebački fakulteti zbog oštećenja u potresu (a posebice Medicinski fakultet kao i Pravni fakultet), ostati zatvoreni čak i ako se epidemiološka situacije poboljša. Odluke o tome kako će ostali fakulteti iznijeti nastavu do kraja semestra trebaju se tek donijeti.

Nakon što je tekst objavljen, javio nam se član Studentskog zbora FSB-a, koji nas uvjerava da je Fakultet strojarstva i brodogradnje siguran za rad (dobio je zelene oznake za obje zgrade jug i sjever). 

A.Z.
foto: Shutterstock By Zdravko T