Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ne smiju se koristiti za varanje na ispitima? Studentske 'bubice' stigle i u oglasnike

Gerila oglasi za studentske bubice mogu se vidjeti po skoro cijelom Zagrebu: uglavnom stoje zalijepljeni na tramvajskim stanicama te u blizini fakulteta i SC-a. Iza ovih reklama stoji stranica bube-bubice.com s koje tvrde da su 'bubice vaš najbolji šalabahter'.

8. svibnja 2017 14:02
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prije nekog vremena pisali smo o varanju na ispitima na "džejmsbondovski" način, odnosno s bubicama. S obzirom na to da tehnologija ide naprijed, čini se da su i studentske metode prepisivanja i švercanja na ispitu dosegle novi nivo s ovim bubicama.

Tu se nalaze vrlo moderni gadgeti, od kamere u naočalama pa do sata na koji stane otprilike 800 000 stranica teksta, a pogodnost za studente jest ta da uređaj ne moraju platiti nego ga mogu iznajmiti na nekoliko sati ili dana. No, ovaj problem prepoznaju i profesori poput profesora Miroslava Jolera s riječkog Sveučilišta koji je uhvatio prije nekoliko godina studenta koji prepisuje preko WhatsApp-a kao i profesor Ivica Puljak sa splitskog FESB-a.

Prave kazne za prepisivanje nema


Profesor Puljak tada nam je rekao da on ima kaznu za prepisivače, a to je odgovaranje cijelog gradiva i to direktno ispred njega pa to traje cijeli semestar. Kaže kako na FESB-u postoji pravilnik o kažnjavanju prepisivanja, ali je prilično blag jer ako student bude uhvaćen u švercanju, prvi put mora biti samo opomenut. Puljak smatra kako ne vrijedi studente osvještavati o tome da je prepisivanje loše nego da bi upalile samo drastične mjere.

...James Bond na studentski način: hrvatski studenti varaju pomoću kamera, naočala, satova i bubica...


Svako Sveučilište ima svoj Pravilnik o odgovornosti studenata i drugih polaznika Fakulteta pa tako primjerice u Pravilniku Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu piše da će biti sankcionirani svi studenti koji krše ispitna pravila.


Bube-bubice oglašavaju se po cijelom Zagrebu...foto: MojFaks

Prepisivanje i došaptavanje su samo jedni od mnogih načina kršenja pravila akademskog ponašanja prilikom odgovaranja i pisanja ispita, a sankcije su: uvjetno isključenje iz obrazovnog programa s vremenom odgode do najduže jedne godine, isključenje iz obrazovnog programa na određeno vrijeme, trajno isključenje iz obrazovnog programa. No, još uvijek ne stoji ništa o modernim čudima koja pomažu u prepisivanju.

Bubice se sada može pronaći na oglasnicima


Bube-bubice su s oglašavanja na ulici prešli na oglasnike (možda su se oglašavali i ranije, ali mi smo ovaj oglas vidjeli tek nakon što je podijeljen u jednoj studentskoj grupi na Facebooku).  Iako u oglasniku naglašavaju da uređaj nije namijenjen za prepisivanje na ispitima pitamo se na koji način će oni kontrolirati u koju svrhu će se bubica koristiti jednom kada ju korisnik kupi ili iznajmi ("nevidljiva u uhu"). U najnovijoj reklami naglašavaju sve prednosti bluetooth bubica, a neke od njih su: "jednostavno korištenje, atraktivna cijena, čist i jasan zvuk, garancija na godinu dana, vrijeme punjenja od dva sata, nevidljiva u uhu (boja kože), mogućnost slanja signalnog tona sugovorniku."

...Nije prikrila ni svoje podatke: Objavila fotografiju ispita na popularnoj studentskoj grupi i zamolila za pomoć...


"U ponudi imamo najnoviji set bluetooth bubica koje se trenutno mogu naći na tržištu (prodaja ili najam). Jedina ORIGINALNA za koju možete biti sigurni da će raditi bez ikakvih smetnji i poteškoća. Danas je tržište puno kineskih kopija, ali mi vam jedini nudimo bluetooth bubicu koja je proizvedena u zemljama EU. Ne morate se bojati da će vam uslijed razgovora bubica prestati raditi, jer naša radi preko 6 h. Vijek baterije nakon punjenja u ogrlici je 12 h, a same bubice 6 h. Vrlo je lagana za korištenje-sve što vam je potrebno je mobitel i bluetooth. Bez bespotrebnih žica, pa se ne trebate bojati da će vam se odspojiti usred razgovora. Svaku našu bubicu možete isprobati i uvjeriti se da se radi o najboljem i najkvalitetnijem proizvodu na RH tržištu. Ovaj proizvod nije dopušten za prepisivanje na ispitima, pa ga koristite u osobne svrhe. U samom setu dobijete: bubicu, ogrlicu, punjač i torbicu. Javite nam se s povjerenjem, jer iza nas stoji mnogo zadovoljnih klijenata!", stoji u opisu njihovog oglasa.


Izvor: Njuškalo

No, izgleda da se može napraviti još jedan korak dalje u varanju na ispitima, a o tome najbolje svjedoči slučaj studentice prava u Engleskoj. Naime, ona je imala šalabahter napisan na 24 stranice i to "nevidljivom tintom". Uhvaćena je prilikom prepisivanja jer se morala koristiti UV svjetlom iz kemijske, a to su zamijetili njeni kolege koji su je prijavili. Vjerujemo da se kod nas to ne bi dogodilo jer bi većina studenata za tu kolegicu reklo: "Bravo legendo! Kako se ja toga nisam sjetio/la?" jer još uvijek nemamo svijest o tome da je prepisivanje loše.

...Kad ti profesor vadi bubicu iz uha nakon što položiš ispit...


...Varanje na ispitima sve češća pojava: širi se kao epidemija...


Ne ulazeći u legalnost posla sa studentskim bubicama, s moralne i etičke strane nema dvojbe: to nije ispravno jer omogućuje studentima da do diplome dođu došaptavanjem kroz bubicu. Takve metode prolaska na ispitu stvaraju prostor nastavak velikog broja nekompetentnih mladih stručnjaka na kojima bi ova zemlja trebala ostati.Ivana Petrić
foto: MojFaks/Njuškalo/Pixlr