Anja Z u Akademska četvrt

Ušli na prioritetnu listu građana: Studenti ovog fakulteta moći će se cijepiti protiv korone prije ostalih kolega

Borba protiv koronavirusa traje malo više od godinu dana, a dugoočekivani spas u vidu cjepiva u Hrvatskoj je od 12. mjeseca.

4. ožujka 2021 11:39
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Život u takozvanom "novom normalnom" traje od ožujka prošle godine. I dok je krajem 2020. godine vijest o početku cijepljenja kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, donijela val optimizma i nadu da će ovogodišnji proljeće biti bezbrižnije, aktualna situacija i nije toliko vedra. Trenutno se cijepe prioritetne skupine građana, a izvješća o nedovoljnom broju isporučenih cjepiva, kao i ona o nepravilnostima u redoslijedu kojim se cijepivo distribuira među građanima aktualna su tema medija, ali i javnoga mnijenja.


...Cjepivo ili ipak ne? Više od 1000 mladih otkrilo planira li se cijepiti protiv 'korone'...


...Studentska populacija rekla NE cjepivu: Čak 77% studenata ne želi primiti cjepivo protiv koronavirusa...


Iako je studentska svakodnevnica na udaru zbog koronavirusa te im je većina stvari ograničena, ako je suditi po anketama koje smo u dva navrata proveli, njihov interes za cijepljenje prošle godine nije bio velik. U anketi koju je portal MojFaks proveo početkom prosinca 2020. godine pitali smo studente planiraju li se cijepiti. U samo nekoliko sati, u anketi je sudjelovalo 1250 studenata od kojih se čak 73.68% nije planiralo cijepiti.

No, sa sve dužim trajanjem pandemije i mjerama na snazi, izvjesno je da bi se stav studenata o cijepljenju mogao mijenjati, naročito ako cjepivo bude uvjet za putovanja ili odlaske na glazbene događaje, kao što diljem Europe spominje. S obzirom da se do cjepiva ne dolazi lako, trenutno oni koji žele primiti cjepivo moraju pripadati jednoj od takozvanih prioritetnih skupina, a prema novom dopisu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – u tu skupinu ubrojit će se i studenti jednog studija.

"Iznimno nam je drago što vas možemo obavijestiti da je iz HZJZ-a stigla potvrda kojom će studenti medicine biti uvršteni na prioritetnu listu za cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa", objavio je Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  


...Prva sveučilišta uvode naknadu za koronavirus! Trošak školarine postao VEĆI - studenti moraju plaćati dio troška za testiranje na 'koronu'...


U svojoj objavi na Facebooku, Zbor je priložio dopis HZJZ-a koji je upućen kao odgovor zamolbe dekana svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj da se studentima medicine cijepljenje omogući što prije.

"Sukladno potrebi za određivanjem kliničkog dijela nastave u sklopu edukacije budućih liječnika te činjenici da su studenti u direktnom kontaktu s brojnim pacijentima od kojih su mnogi pripadnici rizičnih skupina za razvoj teže kliničke slike uslijed oboljenja od COVID-19, smatramo opravdanim prioritetno cijepljenje studenata medicinskih fakulteta koji odrađuju vježbe u kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravtsvo", navodi se u dopisu HZJZ-a.


Drage kolegice i kolege, iznimno nam je drago što vas možemo obavijestiti da je iz HZJZ-a stigla potvrda kojom će...

Objavljuje Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u ZagrebuSrijeda, 3. ožujka 2021.


Iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta poručuju da će uskoro imati više informacija o datumu početka i načinu organizacije cijepljenja o čemu će obavijestiti kolege. Prioritet pri cijepljenju svakako će imati studenti viših/kliničkih godina studija.