Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi

'Češljanje' diploma u Hrvatskoj ne prestaje pa su tako otkrivene još tri lažne diplome, a 'vlasnici' tih falsifikata su bile zaposlene u školi.

31. Siječnja 2019 11:27
 Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi

Ima li kraja? Otkriveno još lažnih diploma i to s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – osobe radile u školi Foto: MojFaks

Nakon odluke ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da se u odgojno-obrazovnom sustavu provjere sve diplome, HRT je ekskluzivno doznao da su škole na provjeru Filozofskom fakultetu u Zagrebu poslale još dvije sporne diplome. U četvrtak ujutro potvrđeno je da se zapravo radi o ukupno tri krivotvorene diplome, piše portal vijesti.hrt.hr.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak dala je izjavu vezano uz navode o pronalasku lažnih diploma. U prva dva tjedna koliko traje provjera, dobili su 280 zahtjeva za provjeru. Tri su bile krivotvorene.

Izvor/ilustracija: smotra.uniri.hr

"Pokrenuli smo proces koji vodi tome da sve diplome moraju biti vjerodostojne. Jutros je potvrđeno da su otkrivene tri krivotvorene diplome. Radi se o jednoj osnovnoj te dvije srednje škole, od kojih je jedna gimnazija. One su otkrivene na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.", kazala je ministrica Divjak.

"Lažnjaci" radili u školi


Ministrica je pojasnila i detalje. Rekla je da je riječ o diplomi koja datira iz 2000. godine, iz njemačkog i francuskog. Temeljem te diplome osoba radi u gimnaziji. Jedna je diploma iz 2016. godine, radi se o diplomi iz informacijskih znanosti. No, tu je i diploma iz 2018. godine, hrvatski i njemački jezik, a radi se o diplomi u osnovnoj školi. Ministrica ističe da je posebno zabrinjavajuća diploma iz 2000. godine jer se radi o dugogodišnjem zaposleniku. Što se tiče 2016. godine, radi se o osobi koja je zaposlena na određeno. Dvije diplome dolaze s istoka Hrvatske, a jedna s otoka. Ministrica je poručila da one koji krivotvore, čekaju sankcije dodajući da su "lažnjaci" otkriveni zbog savjesnih ravnatelja.

...\'Trend\' lažnih diploma: Zaposlenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila dvije diplome...


...Sramotno: Otkriveno s kojih domaćih fakulteta najčešće stižu lažne diplome...


"Hvala svim ravnateljima koji su pristupili provjeri diploma i hvala fakultetima. Poruka je svima koji imaju krivotvorene diplome da ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u. Ovo je i poruka učenicima da se poštenim radom i poštenjem može napredovati. Apeliram na ravnatelje da provjere sve diplome i jednako tako da na fakultetima to odrade kvalitetno kako je to odradio Filozofski fakultet.", rekla je ministrica.

Ministrica Divjak potvrdila je da su "lažnjaci" radili u školama te poručila da sve valarice treba identificirati i da će svi dobiti izvanredni otkaz... foto: Facebook@Blaženka Divjak

Blaženki Divjak novinarka Sunčica Findak postavila je pitanje hoće li ravnatelji škola te zaposlenici na sveučilištima biti također provjeravani. Divjak je odgovorila da sve diplome koje nisu provjerene moraju se provjeriti: "Naputak ide prema visokim učilištima, iako moramo biti svjesni da tamo postoji postupak provjere diploma i prilikom napredovanja se provjeravaju".

Sudeći po onome što se do sada događalo s lažnim diplomama, ne bi bilo čudo da na površinu ispliva još "lažnjaka".

Ivana Petrić
izvor: HRT
foto: Facebook@Blaženka Divjak/ilustracija: ffst.unist.hr

Još vijesti