Rikardo Stojkovski u Akademska četvrt

Veliki planovi za maleno sveučilište: Novi pulski gradonačelnik u tom gradu vidi čak 20 tisuća studenata

Jedno od najvećih iznenađenja lokalnih izbora 2021. godine zasigurno je i nezavisni Filip Zoričić, aktualni ravnatelj pulske Gimnazije te novi gradonačelnik grada Pule. Podsjetimo, u nedjelju je, u drugom krugu lokalnih izbora pobijedio protukandidatkinju IDS-a, Elenu Puh Belci, s osvojenih 10.666 glasova, odnosno 56,4%.

1. lipnja 2021 17:41
Filip Zoričić, novi pulski gradonačelnik

Filip Zoričić, novi pulski gradonačelnik Foto: MojFaks

Povjerenje Filipu Zoričiću dalo je i mnogo studenata i mladih, upravo jer je i dio fokusa njegovog programa za vođenje grada bio upravo na njima. Točnije, u svom je programu istaknuo kako se Grad mora puno bolje povezati sa visokoškolskim ustanovama te kako želi da Pula mnogim studentima može ponuditi puno nakon završetka studija.


Osim toga, spomenuo je i subvencioniranje stanovanja za nove kadrove Sveučilišta. Kako bi potaknuo interakciju mladih, kao ideju je izložio i osnivanje centra za mlade u kojemu bi se studenti mogli okupljati i družiti na jednom mjestu.


Zato smo odlučili i sami kontaktirati novoizabranog gradonačelnika Pule koji nam je u razgovoru opisao konkretne planove za podizanje standarda kvalitete studiranja u tom gradu.


Dosad ste radili kao ravnatelj Gimnazije. Koliko će Vam teško biti priviknuti se na ulogu gradonačelnika? Hoće li Vam nedostajati rad u obrazovnom sustavu?


Zasigurno da hoće, kao što mi je emotivno teško napustiti Gimnaziju i moje kolege, prijatelje, učenike. Posebna je to ljubav. No, znam i da ću se vratiti u školske klupe, jer neću biti gradonačelnik doživotno.


I vi ste nekada bili student, baš u Puli. Kako ste se odlučili za studiranje upravo u tom gradu?


Došao sam tu na studij, jer sam imao rodbinu, grad je uz more, a i igrao sam nogomet. Brzo sam se zaljubio u Grad i baš sam uživao na studiju. Postao sam i predsjednik Studentskog zbora pa sam se brzo involvirao i trudio da studentski uvjeti budu bolji. Jedno nevjerojatno razdoblje života.


Foto: MojFaks

foto: Shutterstock


Jedno ste od najvećih iznenađenja ovih izbora. Od studenta hrvatskoga jezika i povijesti pa do čovjeka koji će voditi grad – koliko je težak bio taj put? Kada su se i kako pojavile ambicije za ulazak u političke vode?


Uvijek sam bio ambiciozan, ali sam kroz život išao korak po korak. Nakon aktivnosti u mjesnom odboru kao nezavisna ekipa, odlučili smo ići na ove izbore. Politika je strast i lijepa je i želimo vratiti povjerenje u politiku i političare. 


Razlikuje se li se Pula kao studentski grad iz doba Vaših studentskih dana i danas? Po čemu? 


Ima više sadržaja, studentski dom, ali čini mi se da je u moje vrijeme bilo više mjesta za zabavu.


Primijetili smo kako je dio fokusa Vašeg programa bio upravo na visokom obrazovanju. Što smatrate prioritetom kada su u pitanju promjene u obrazovanju u Puli? 


Konkretna i konstruktivna suradnja sa Sveučilištem. Da Grad bude partner u razvoju znanosti i da skupa stvaramo Centar za inovacije.


Smatrate li da bi pulsko Sveučilište trebalo imati bogatiji izbor studijskih programa? Koji bi se fakulteti, prema Vašem mišljenju, definitivno trebali prvi otvoriti u Puli? 


Medicina definitivno, arheologija kao novi smjer te redefiniranje Politehnike i inženjerskih struka, posebno brodogradnja, dizajn i sl.


foto: Shutterstock


Mnogi studenti nerijetko su izloženi problemima sa stanodavcima i smještajem. Razmišlja li se o proširenju domskog smještaja te izgradnji kampusa? 


Tu ćemo biti partneri, jer smo mišljenja da Pula može zadovoljiti kapacitet od 20 tisuća studenata i tu ćemo pomoći i raditi na promociji.


Spomenuli ste i pokretanje centra za mlade. Kako bi taj centar trebao izgledati? Što bi sve obuhvaćao?


Bio bi to sadržajni centar za mlade po uzoru na mnoge slične europske gradove. S konkretnim planom i programom uz razvijanje "startupova" i tome slično.


Što konkretno možemo očekivati za 4 godine, kada se Vaš prvi mandat bude privodio kraju? Može li Pula postati jedno od vodećih studentskih središta Republike Hrvatske? 


To nam je želja, to nam je cilj. Ne znam hoćemo li to postati u 4 godine, ali da ćemo pokrenuti zamašnjak, hoćemo.


Za sve one koji još ne znaju što bi studirali, ali i gdje – zašto baš Pula? 


Pula je predivan grad, dovoljno velik i dovoljno malen. Uvjeti života i klima su fantastični. Sve je blizu, a opet imate svoj mir i dinamiku. Dođite u Pulu i tu ćete i ostati! Kao i ja, uostalom!