Ivana Petrić u Akademska četvrt

FER, PMF, Medicina... Studenti otkrili na kojim fakultetima rade NAJBOLJE tete u referadi

Na spomen riječi 'referada' mnogim studentima se 'kolutanje' očiju sinkronizira s okretanjem želuca, ali ima i onih sretnika koji u susretima s 'tetama' iz referade nisu iskusili ništa negativno. Ako mislite da je to nemoguće - varate se! Na nekim fakultetima postoje referade u koje studenti rado svraćaju, a tete koje ondje rade studente dočekuju s osmijehom.

17. listopada 2017 17:15
Referada, FOI

Referada, FOI Foto: Screenshot

"Referada naša žalosti" ne pjevaju studenti na svim fakultetima jer su nekim fakultetima u Hrvatskoj referade dobro organizirane, osoblje je ljubazno i stoji na usluzi studentima. To je zapravo i njihov posao, no na većini fakulteta kao da se na to zaboravilo pa studenti budu sretni ako uopće dobiju odgovor na svoje upite.

Prošli tjedan pisali smo o lošim iskustvima studenata s referadama pa smo imali prilike čuti neke apsurdne i bizarne priče koje su doživjeli. Kad bih govorila iz vlastitog iskustva rekla bih da sam prošla i dobru, ali i lošu referadu. Na preddiplomskom studiju imala sam pozitivna iskustva s referadom i zaposlenicima. Zapravo, toliko dobro iskustvo da s tajnicom ponekad popijem kavu i lijepo se napričam.

Tete u nekim referadama su toliko ljubazne da ih studenti nazivaju "legendama", a našao se tu i legendarni "tetak" iz referade


Koliko god bilo negativnih priča o referadama, tu su i ona pozitivna iskustva koja volimo čuti, još i više nego ona negativna. Neki će se možda čuditi i neće vjerovati da takva iskustva postoje, ali našli smo studente koji su bili voljni ispričati svoje pozitivne priče iz referade. Studentica Katarina s FER-a je vrlo zadovoljna organizacijom rada cijele referade i ističe da su zaposlenice iznimno ljubazne.

...Referada naša žalosti: Studenti nam ispričali kako su im odlasci u referadu zagorčali studiranje...


"Moja iskustva s referadom FER-a su i više nego pozitivna. Jako je dobro organizirana, ima više šaltera, zaposlenice u referadi su iznimno ljubazne i uslužne. Više mi se puta dogodilo da sam trebala tijekom prvog tjedna nastave promijeniti nešto u rasporedu van procesa poput zamjene grupa, i one su mi to bez problema omogućile. Također, uvijek odmah odgovore na sve upite koje šaljemo mailovima. U usporedbi s ostalim faksevima, tek sad vidim koliko trebamo cijeniti naše drage tete u referadi!", kaže studentica.

Branimir s PMF-a također ima samo riječi hvale za referadu i zaposlenice. Osim što su ljubazne, nije im problem niti prekopati po starim fasciklima.

"Ove jeseni su mi tete u referadi bez prigovora tražile upisni list od prošle godine i pomogle mi oko upisa ove akademske godine (jer sam pao dva izborna koji su mijenjali neke obavezne, ali nisam znao koje). I prije su već par puta kopale po ormaru da nađu fascikl s mojim podacima jer sam trebao svjedodžbu državne mature. Ni jednom se nije dogodilo da su se derale ili bile neljubazne", ispričao nam je Branimir.

Na Hrvatskim studijima studira Ivana koja nam je otkrila da su tete iz referade na njenom fakultetu odlične tješiteljice prije ispita. Osim toga, njihovi keksi čine čuda.

"Jednom prilikom na ispitnim roku sam s kolegicom čekala da nas profesor koji nas je prethodne godine rušio pozove u predavaonicu. Teta iz referade je po nama vidjela da smo nervozne i napete pa je izašla iz referade s čokoladnim keksima i rekla nam da se ne brinemo, da ćemo rasturiti i da će sve biti u redu. I keksi su stvarno pomogli", kazala nam je studentica.


Referada Referada Foto: Screenshot

Ovim studentima ovakav scenarij nije poznat! foto: screenshot via Facebook@Šterberaj Poduke


Ivan je završio Pravni fakultet u Zagrebu i kaže da je s referadom nije imao neugodna iskustva, ali nam je prepričao situaciju svog brata sa zagrebačke Medicine koji je još uvijek na studiju. Njegova priča s referadom je iznimno pozitivna.

"Moj brat ima nekih zdravstvenih problema i poželjno je da se bavi sportom i ima neke svoje vježbe svakoga utorka i četvrtka. Tete u referadi su ga smjestile u turnus koji mu nikako nije odgovarao i išao je pitati mogu li ga slučajno staviti u drugu grupu, pristale su bez ikakvih problema. Izašle mu u susret, obavijestile profesore i sve ostalo. Ja sam time ostao iznenađen jer to u drugim referadama ne prolazi", tvrdi Ivan.

...Kad zbog BESKONAČNOG REDA propuštaš predavanja: Studenti frustrirani dugim čekanjima pred vratima referade...


Na osječkom Odjelu za kulturologiju, smjer Kulturalni menadžment, nalazi se "tetak" iz referade, koji je po riječima bivšeg studenta Domagoja, "legenda od čovjeka". Naime, i studenti s drugih odjela rado dolaze k njemu jer dobro obavlja svoj posao i studentima izlazi u susret.

...Projekt 'Knjiga žalbi i pohvala': problem većine fakulteta su sporost i kratko radno vrijeme referada...


"Tip koji je radio u referadi  bio je zadužen samo za moj smjer i bio je legenda. Toliko je svima pomagao da su i drugi smjerovi dolazili kod njega po pomoć jer ove druge što su radile u referadi bile su katastrofa. Jedna nema pojma o ničemu, a druga stalno nad*kana. On je uvijek bio nasmijan, uvijek pomogao, uvijek isprintao ako ti je nešto trebalo. Čak i ako si na nekom formularu ili tako nešto zeznuo, on bi prepravio čisto da ne moraš ponovo ispunjavati. Legenda od čovjeka. Ove druge spomenute zaposlenice bile su zadužene za svoj smjer", veli nam Domagoj.

Iako nije sve tako crno u našim referadama, bilo bi puno bolje kada bi povremeno šarenilo i ljubazan osmijeh tete nastupio i u drugim referadama. Vjerujemo da bi studenti tada bili zadovoljniji te bi papirologiju rješavali sa zadovoljstvom i bez grča u želucu.