Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: 'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...'

Nakon što se prošloga tjedna širom društvenim mreža proširila uznemirujuća fotografija studenata s povezom na očima tijekom online ispitivanja, službeno pojašnjenje stiglo je s fakulteta na kojemu se kolokvij održao. Nakon što se prašina slegla, razgovarali smo sa studenticom prve godine psihologije pri HKS-u koja nam je otkrila sve pojedinosti ovog, u široj javnosti vjerojatno najslavnijeg, online kolokvija.

23. travnja 2020 12:33
Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: 'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...'

Ispovijest studentice koja je kolokvirala s POVEZOM NA OČIMA: 'Nisam ni primijetila da ne vidim, povez je imao ključnu ulogu...' Foto: MojFaks

Prošloga se tjedna društvenim mrežama proširila fotografija online ispitivanja tijekom kojega studenti nose povez na očima. Fotografija je ubrzo postala viralna, a nagađanja zainteresirane publike o nastanku ove fotografije pobudila su značajnu pozornost javnosti.

Podsjetimo, u screenshot razgovoru ispod fotografije, naznačeno je da se radi o online ispitivanju na studiju psihologije na zagrebačkome Filozofskome fakultetu.

Ubrzo se odazvao Studentski zbor Filozofskoga fakulteta s jasnim demantijem u kojemu se tvrdi da se ovakva metoda ispitivanja održala u sklopu online nastave ili online ispitivanja na Filozofskome fakultetu u Zagrebu te napominju da je ovo dezinformacija.

foto: screenshot@Facebook

Informaciju o provedenom kolokviju na kolegiju Percepcija na Odjelu za psihologiju kod profesorice Brkljačić, kasnije potvrđuje i HKS


Kasnije, brojni komentari upućuju na to da je ovdje riječ o studiju psihologije, no onoj na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Ovu nam je informaciju istog dana potvrdila studentica (podaci poznati redakciji) ovoga fakulteta. Iako na višoj godini studija psihologije, konzultirala je s kolegicama prve godine psihologije pri HKS-u od kojih doznaje da je screenshot nastao tijekom online ispitivanja u sklopu kolegija Percepcija koji predaje profesorica Tihana Brkljačić. Ovu, tada još neslužbenu informaciju, novinarka portala MojFaks pokušava provjeriti s profesoricom Brkljačić, no njezin odgovor nije pristigao.

...MISTERIJ OTKRIVEN: Uznemirujuća fotografija polaganja ispita s povezanim očima nastala na Hrvatskom katoličkom sveučilištu – ovako je nastao viralni screenshot...


Iako odgovora od profesorice Brkljačić tog poslijepodneva nije bilo, u večernjim se satima oglasilo Hrvatsko katoličko sveučilište koje potvrđuje gore navedenu informaciju te objašnjava o čemu se ovdje točno radilo. Naime, radilo se o kolokviju iz kolegija Percepcija koji je održan 16. travnja pomoću platforme Microsoft Teams. Unatoč brojnim neetičkim nagađanjima o održavanju ovoga ispitivanja, profesorica Brkljačić daje opravdani razlog za to: kolokvij je održan uz dogovor i prethodni pristanak svih studenata.

"Na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh) pa studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija", piše u službenom priopćenju HKS-a.

Kako su izvijestili, studenti su se osjećali iznimno ugodno tijekom ispitivanja te nimalo \'podređeno\' što potvrđuje i provedena anketa o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali od "značajno neugodnije od ostalih kolokvija" do "značajno ugodnije od ostalih kolokvija" odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo "značajno ugodnije" od ostalih kolokvija.

Iskustvo studentice prve godine psihologije


Da provjerimo "značajno ugodnije od ostalih kolokvija" iskustvo s online kolokvija, razgovarali smo sa brucošicom psihologije koja nam je otkrila kako je taj kolokvij zapravo izgledao - iz studentske perspektive.

Ni studentica, čiji su podaci poznati redakciji, ne skriva oduševljenje metodom provođenja ovoga kolokvija. Objašnjava nam u nastavku tijek kolokvija.

"Svi smo se našli u Microsoft teams u 10 sati i onda su ostala samo 5 studenta koja su odgovarala, a mi smo svi prekinuli poziv. Tako smo se uključivali nas 5 po 5 i kolokvij je trajao sve do 13, 13:30 sati. Ja sam bila na redu u 12. Odgovarala sam s još 4 cure. Profesorica je svaku redom pitala po par pitanja. Bilo je stvarno ugodno odgovarati. Profesorica je inače jako drago i pristupačna. Pitala je opširnije pitanje pa sam ja pričala sve o tome. Ako zapnemo pita potpitanje, a onda se tako kreću i ocjene", otkriva nam ova studentica prve godine psihologije.

Također, priznaje da se osjećala ugodno i da ni u jednom trenutku nije ni primijetila da ima povez na očima, a upravo je taj povez, barem kod ove studentice, stvorio pozitivnu okolinu za odgovaranje, štoviše pokazao se ključnim za eliminiranje svih potencijalnih smetnji iz okoline.

"Meni je prošlo odlično, kratko je trajalo odgovaranje i stvarno je bilo ugodno. Nisam ni primijetila da imam povez na očima. Dapače, zapravo mi je dopustilo da se koncentriram isključivo na pitanje i na gradivo i nisam imala nikakvih drugih smetnji iz okoline", priznaje nam.

Njezino zadovoljstvo, pomalo neuobičajenom, a opravdanom metodom ispitivanja, dijele i preostali studenti koji su svoje zadovoljstvo u anketi također izrazili ocjenom izvrsno.

V.S.
foto: collage, screenshot@Facebook