V.K. u Akademska četvrt

Kupovanje radova – javna tajna za koju znaju i profesori: 'Solidan rad kolega, koliko ste ga platili?'

Kupnja seminarskih radova, ali i završnih i diplomskih radova nije nam stran pojam, a fakulteti i profesori i dalje zatvaraju oči pred ovim problemom.

29. studenog 2021 16:42
Studentica priprema mito za profesora

Studentica priprema mito za profesora Foto: Shutterstock

O oglasima za pisanje seminarskih, završnih i diplomskih radova već smo mnogo puta pisali s obzirom na to da je ovo nepresušna tema, ali i javna tajna o kojoj se ne priča puno. Kod nas su ovakve usluge na tržištu česte, a isto je i u susjedstvu. Također, osim ponude za pisanjem radova, bavili smo se tematikom i pisanja ispita za druge studente, pred čime se isto zatvaraju oči.


Po pitanju varanja na ispitima svojevremeno smo razgovarali s profesorom Pravnog fakulteta Lukom Burazinom. "Dosad su mi kolege pokazivali stranice na kojima se studenti javno dogovaraju tko će kome riješiti koji ispit ili uz novčanu naknadu. Vidjeli smo takve objave, no izostale su reakcije Fakulteta, kao da svi mi pomalo zatvaramo oči pred problemom iščekujući da se konačno vratimo u dvorane. Situacija se glede toga čini sličnom onoj na Ekonomskom fakultetu, o čemu su ovih dana izvještavali mediji. Vrlo slična situacija: sve se zna, sve je javno", kazao nam je tom prilikom.


>>>Plaća da netko položi ovaj ispit umjesto nje! Zagrebački profesor odgovara: 'Oni koji su dosad znali za 3, to će sada biti 2...' Evo što se promijenilo<<<


Nije zakonski krivično djelo


Slično je i u susjednoj nam Srbiji. Kod njih se, osim društvenih mreža, kao mjesta za oglašavanje usluga pisanja akademskih radova koriste i oglasne ploče, online oglasnici, pa čak i rasvjetni stupovi. Iako se u ovom slučaju krše akademske norme, nije riječ o krivičnom djelu.


Jelena S., donedavno i sama studentica, sada koristi svoje znanje za obavljanje "akademskog posla" za druge, kako bi osigurala dodatnu zaradu. "Rekla bih da se studenti uvijek obraćaju preko drugih studenata koji su već koristili tu vrstu usluga. Smatrajući da vjerojatno nemaju previše novca, za seminarski, ovisno o broju stranica, naplaćujem od tisuću, do dvije tisuće dinara (što u kunama iznosi otprilike malo iznad 60 pa do 130 kuna). Ako radim i prezentaciju uz to, još dodatnih 500 dinara (32 kune)", objašnjava Jelena S za Telegraf.rs.


>>>'Oprao' sve koji po grupama 'žicaju' druge da im rješavaju zadatke s ispita: 'Studenti bi trebali biti stupovi napretka društva, a ne varalice...'<<<


Nekad joj ne plate


Proces je sličan kao i kod nas: prvo se ugovori tema, broj stranica, a onda se kreće u proces izrade rada. "U većini slučajeva dogovaranje se svodi na to da se kaže iz kog predmeta je seminarski rad, koliko treba strana, je li je to za njih neki ozbiljan predmet. Neki traže čisto da napišeš bilo što, a neki da se dosta potrudiš jer žele bolju ocjenu. Ako imaju knjige ili skripte, uvijek sam ih tražila da mi dostave, pogotovo ako imaju knjigu iz koje uče, a da je to baš ona koju je pisao profesor koji predaje. Nakon napravljenog rada i dostavljanja na mail ili čitanja uživo (iako su rijetki slučajevi da neko čita cijeli rad) ide plaćanje", kaže Jelena.


No, nije sve tako bajno, pa kaže da su se znale dogoditi situacije da je "izvisila" pa joj naručitelj novac nikada ne uplati na račun. Najzanimljivije joj je, kaže, pisati radove izvan njene struke.  


Pravni fakultet, ali i Medicinski...


"Najviše sam radila za Pravni fakultet, kako za državni tako i za privatni. Radila sam čak i za Medicinski, Elektrotehnički, Geografski, iako sam završila nešto sasvim drugo. Nije isplativo kao osnovni izvor zarade, ali je dobro kao dodatni vid zarade", dodaje Jelena i kaže kako ne zna koje su posljedice za studente koji budu ulovljeni s tuđim radom.


>>>Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima<<<


Koje su prosječne cijene radova?


Prema njihovim oglasima, ali i standardu, cijene radova se kreću ovisno o "ponuđačima", ali i vrste rada te brzine izrade samog rada. Prema njihovim cijenama, seminarski radovi kreću se oko 2 tisuće dinara (130 kuna), kao i završni radovi za srednje strukovne škole. Za završni rad na preddiplomskim studijima srbijanski studenti moraju izdvojiti od 4.500 pa do 10 tisuća dinara (nešto ispod 300 kuna pa do 640 kuna), a za diplomski rad studenti moraju izdvojiti minimalno 10 tisuća dinara, pa naviše.


>>>[VIDEO] Studentica postala HIT: Nudi rakiju i kravu kao mito da napokon položi ispit iz anatomije<<<


Radove kupuju čak i u skriptarnicama


Odricanje od akademske odgovornosti nije strana ili nova stvar. Studentica Marija potvrdila je da postoje slučajevi u kojima se radovi naručuju čak i u skriptarnicama.


"Moj poznanik je do nedavno išao u jednu višu školu i stalno je plaćao seminarske radove. U istoj ulici gdje im se nalazi škola postoji skriptarnica gdje ljudi dolaze sa svojim temama za seminarski rad. Tamo, ovisno o tome, vam kažu cijenu za izradu rada i na dnu stave vaše ime. Dogodila se situacija da je taj poznanik kupio seminarski rad, odnio ga profesoru i onda ga je profesor upitao: 'Solidan Vam je rad, koliko ste ga platili?', a onda ga pustio da prođe sa solidnom ocjenom. Dakle, postoje slučajevi u kojima i studenti i profesori znaju da se to radi i svima je to u redu", objašnjava studentica Marija.


>>>Do trojke bez učenja za 1200 kuna: Za prolaz na ispitu od studentica tražio da mu kupe mobitel<<<


Svodi se na ono: "Daj da što prije odradim"


Bez obzira na situaciju, studentica smatra kako ovakvim radnjama "student vara samog sebe" te da ovakva praksa nije isplativa na duge staze.


"Osobno, to nikada nisam koristila. Prije ne bih odnijela seminarski nego da plaćam nekoga da mi ga napiše. Posebno zato što to nije neka krupna stvar koju ne možeš savladati ili naučiti. Uvijek imaš veliki izbor tema, a izvora na sve strane. Razmišljam u tom smjeru da te vjerojatno nitko nije tjerao da se upišeš na fakultet, da ako si već tu, želiš se obrazovati i razvijati. Posebno mi je licemjerno kad su u pitanju diplomski radovi. To treba biti nešto tvoje, zaključci do kojih si došao tokom studiranja, posebno ako potpisuješ izjavu o akademskoj čestitosti. Ali vidim da je to negdje zastupljeno i žao mi je što ne postoje neki principi kod mladih, već se svodi na to - daj da što prije odradim", zaključuje ona.


>>>Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti<<<


Kršenje etičkih normi


Kako pišu, najgore svakako prolazi student koji je otkriven da je kupio rad. Ako bude otkriven, student može dobiti ukor, javnu opomenu, zabranu polaganja određenog predmeta u nekom roku ili, u najdrastičnijem slučaju – isključenje s fakulteta.


Dok se na fakultetima ne uvedu rigiriznije provjere radova koje predaju studenti, svakako će biti ponude za ovom vrstom intelektualne usluge, a samim time i ponude među mladima koji na ovaj način podebljavaju mjesečni budžet.

izvor: telegraf.rs