Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja

Prije početka akademske godine, odluka o načinu izvođenja nastave prepuštena je fakultetima. Mnoge sastavnice hrvatskih sveučilišta odlučile su se za početak semestra na klasični način, najavljujući u slučaju potrebe prelazak na online nastavu.

15. listopada 2020 14:30
Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja

Kraj nastave uživo? Semestar tek počeo, a sve više fakulteta prelazi na online predavanja Foto: MojFaks

Iako nastava traje tek dva tjedna, s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije i porast broja zaraženih studenta, fakulteti su već počeli s prebacivanjem nastave u online sferu. Tako je prije desetak dana Sveučilište u Splitu prvo zabilježilo veći broj studenata pozitivnih na koronavirus, njih 30, zbog čega je nastava na studiju Medicine na engleskom jeziku prebačena u online sferu i to za sve godine studija.


...Brojke rastu iz sata u sat: Je li ovo Sveučilište novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj?...


I Pravni fakultet Sveučilišta U Zagrebu svoje studente je mailom obavijestio o novom modelu izvođenja nastave. Iako je prvotni plan bio hibridni model – odnosno da predavanja budu online, a vježbe i seminari na fakultetu, nova odluka je da se sve seli u online sferu. 

"Zaštita zdravlja naših studenta i nastavnika prvi je prioritet uprave Fakulteta. Zbog toga smo donijeli odluku prema kojoj će se nastava i na seminarima,vježbama te izbornim predmetima, uz određene izuzetke o kojima ćete biti posebno obaviješteni, također izvoditi online", navode u svojoj obavijesti.

U Zagrebu je u srijedu zabilježeno 217 novozaraženih čime je postavljen novi dnevni rekord, a pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, prilikom gostovanja u Studiju 4 Hrvatske radiotelevizije najavio je da će preporuka grada ići u smjeru provođenja online nastave na fakultetima.

Nakon Splita, Zagreba i u Osijeku su vrlo brz donesene odluke o prestanku održavanja nastave uživo. Već nekoliko sastavnica osječkog Sveučilišta dio su nastave prebacile na daljinu.

...Povratak online nastave u Zagrebu? Još 30 studenata u karanteni: Stižu nove preporuke za fakultete...


Ekonomski fakultet naknadno je obavijestio da su ondje zaražene dvije nastavnice, koje se osjećaju dobro te imaju blage simptome, a osim njih u samoizolaciju je stavljeno 8 kolega i kolegica s kojima su bile u kontaktu. Podsjećamo, zbog pojave virusa na EFOS-u, nastava će se u potpunosti odvijati online do 23. listopada 2020.

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!...


"Pojava koronavirusa prema sadašnjim epidemiološkim saznanjima nije povezana s kontaktima sa studentima. S obzirom na to da su u radu sa studentima poštovane sve epidemiološke mjere (prije svega držanje distance i nošenje zaštitnih maski), nema bojazni da su studenti na Fakultetu došli u kontakt s virusom. Također, kolegice i kolege s potvrđenom zarazom, kao i oni koji su u samoizolaciji, nisu bili u bliskom kontaktu sa studentima",  priopćili su s EFOS-a

I na Pravnom fakultetu u Osijeku, dio nastave je odgođen, a dio se izvodi online.

...Studenti ZAHTIJEVAJU otvaranje učionica: \'Ljudi izlaze po klubovima i menzama, a sad su mjesta za učenje problem?\'...


"Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije nastava na Stručnom upravnom studiju na Kampusu (Cara Hadrijana 8a) od dana 14. listopada 2020. do 23. listopada 2020. održavat će se online, putem LMS platformi za udaljeno učenje (Merlin_Srce, Loomen Carnet, GoogleMeet ili Zoom). Nastava koja je prema rasporedu predviđena za utorak, 13. listopada 2020, odgađa se", stoji na stranici Fakulteta..

A.Z.
foto: MojFaks/privatna arhiva

Još vijesti