Rikardo Stojkovski u Akademska četvrt

Studiranje u pandemiji stresnije no ikad: Treba li studentima omogućiti zamrzavanje godine?

Mišljenje smo potražili kod brojnih studenata s različitih fakulteta, ali i psihologinje koja nam je pojasnila kada i zašto pandemiju možemo promatrati kao razlog zamrzavanja godine.

14. ožujka 2021 14:46
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Prošla je godina bila izazovna za sve pa tako i za studente. Osim što su se u vrlo kratkom roku morali priviknuti na potpuno nove uvjete rada i učenja, brojni su se studenti susretali i s osobnim problemima zbog još aktualnog stanja u Hrvatskoj i svijetu. Nekima je, sad već popularna online nastava došla kao "šlag na tortu", neki su se susretali s puno težim uvjetima s obzirom na njihovo prebivalište, a neki su bili primorani čak i zamrznuti godinu, bilo zbog financijskih sredstava, bilo zbog narušenog psihološkog stanja.


...60% studenata nema više volje ni koncentracije za studij: 'Mladi će biti najveće preživjele žrtve pandemije'...


Uz nepredvidivu pandemiju, Hrvatsku je u 2020. godini pogodilo i više potresa na području Zagreba i Banovine koji su također utjecali na stres i ponašanje mladih. Dok su se neki, pogotovo studenti s područja Siska i Petrinje, susretali s (ne)realnim i ozbiljnim problemima, neki su pak, na zaista ružan način, nastojali iskoristiti situaciju koja im je mogla pogodovati kada je u pitanju fakultet.


Pandemija kao opravdan razlog za "zamrzavanje" godine?


Je li stanje pandemije uistinu opravdan razlog studenata za zamrzavanje godine na fakultetu? Mišljenja studenata su podijeljena.


"Osobno nemam ništa protiv polaganja ispita online putem, ali smatram da studenti definitivno iskorištavaju situaciju pandemije kad su u pitanju ispiti. Od online pismenih i usmenih ispita koji uvelike olakšavaju situaciju i prolazak na određenim kolegijima. Nažalost, neki fakulteti nemaju druge mogućnosti osim polaganja kolegija online putem. Ne treba generalizirati i ne prepisuju svi studenti na ispitima, ali da je olakotna okolnost, zasigurno je. I nije to ništa negativno, atmosfera je opuštenija i trema manja, a i na nekim kolegijima prolaznost otežana online putem. Što se tiče pandemije kao razloga za stopiranje (zamrzavanje) godine, ne bih ulazila u neke privatne sfere ponaosob. Smatram da pandemija kao opći pojam nije dobar razlog, ali posljedice koji proizlaze iz nje mogu se uzeti u obzir", smatra studentica Anamaria.


...Ups, ništa od upisa sljedeće godine? Provjeri koje ti opcije nudi 'parcijala', a koje 'zamrzavanje'...


Studentica Bruna iz Petrinje pak misli kako pandemija može biti razlog zamrzavanja godine samo ako  je student razvio teške simptome koronavirusa ili bio na bolničkom liječenju. Kao problem u studiranju i hibridnoj nastavi navela je putovanja iz Petrinje u druge gradove, koja su postala kompliciranija nakon potresa u prosincu. "Najveći problem petrinjskim studentima je putovanje, u slučaju da nisu smješteni u domove ili u privatnom smještaju. Zbog problema s javnim prijevozom imamo samo autobus koji nema redovite linije do Zagreba. A linije koje imamo traju čak 3 sata što je daleko previše za 21. stoljeće i 45 kilometara udaljenosti", ispričala je Bruna. 


Student prve godine Filozofskog fakulteta Ivan pak to pitanje promatra s druge strane. "Mogu razumjeti da dio mojih kolega ima kako tehničkih tako i poteškoća s prilagodbom na sasvim novi princip nastave. Nedostatak određenih tehničkih uvjeta mogao bi, u nekim slučajevima, dovesti do odluke o zamrzavanju godine", kaže.


...Svi pričaju o psihičkom zdravlju i stresu: Pitali smo studente tko ih tješi u ovim kriznim vremenima i ne, nisu psiholozi...


Ivica iz Siska, student kojeg je usred pandemije zadesio i razoran potres, optimistično poručuje studentima: "Mislim da je razlog opravdan, ali i vrlo nelogičan jer se pandemija može nastaviti i iduće godine pa situacija može biti još i gora. Treba prihvatiti situaciju i suočiti se s njom najbolje što možemo, a to su trenutno online predavanja.“


S njime se slaže i studentica novinarstva, Marija, koja poručuje da iz ovakve situacije trebamo izvući najbolje. "Smatram da zamrzavanje godine zbog pandemije kao jedinog razloga nije opravdano. Činjenica da ne znamo koliko će cijela situacija potrajati dovodi tako u pitanje cjelokupan nastavak obrazovanja. Smatram da, iako je nerijetko teško, trebamo prihvatiti online nastavu te izvući iz dane situacije najbolje. Također, poučena svojim iskustvom, sigurna sam da će profesori izaći maksimalno u susret jer i oni, baš kao i mi, prolaze kroz iste ili slične uvjete", govori nam.


Izlaze li profesori u susret onoliko koliko bi trebali?


To iz prve ruke zna studentica Dora koja smatra da u nekim situacijama na profesore možemo računati, ali također postoje situacije kada to nije tako. "Što se tiče ispita i kolokvija, ne mogu reći da imam primjedbe. Profesori zaista maksimalno nastoje pomoći i izići u susret", ispričala nam je Dora. Isto tako ističe kako je veliki problem postalo i predugo čekanje odgovora na mailove, kada su u pitanju upiti studenata, što joj dodatno otežava situaciju. "Kada profesorima pošaljem mail, često jako dugo čekam njihov odgovor. Razumijem da su i oni u kaosu, ali neka pitanja ovise o mom školovanju i završavanju studija, stoga mi dodatne komplikacije doista nisu potrebne", tvrdi.


...Treba li 'ZAMRZNUTI' ovaj semestar? Studentica zagrebačkog fakulteta tvrdi: Ponašati se kao da je sve normalno je – nerealno!...


Slične probleme navodi nam i studentica turizma, Dorotea. "Online nastava svakako ima svoje prednosti i nedostatke, no što ona duže traje, nižu se brojni problemi na koje nailazimo na predavanjima koja su zaista duga. Predavanja su nam često od 8 do 11 ujutro, bez pauze. To zbilja dovodi do pada koncentracije nas sviju. Osim toga, brojne zadaće postali su projekti i prezentacije radi lakše izvedbe online putem. To na kraju dovodi do toga da imamo gotovo po dva projekta po kolegiju, što zaista oduzima puno vremena kada uz to moramo i učiti za rokove. Također, online ispiti prekratkog su trajanja, zbog čega i naši rezultati ne mogu na kraju biti onakvi kakve bi možda zaslužili", objašnjava.


Tema pandemije prenapuhana?


Nešto drukčije mišljenje o online nastavi ima studentica iz Rijeke. "Što se tiče mog fakulteta, mislim da online nastava odlično funkcionira te se profesori, kao i studenti zaista trude izvući najbolje iz te situacije. Upravo zbog takvog oblika nastave, često imam i više vremena za učenje. Ipak, nedostaju mi predavanja u dvorani, ispijanje kave i druženje s kolegama. Isto smatram da je i tema pandemije prenapuhana te da se bar dio nastave mogao izvoditi na fakultetu, zbog čega se nadam da ćemo se dogodine ipak vratiti u dvorane fakulteta", ispričala nam je Martina, studentica Pravnog fakulteta kojoj je online oblik nastave više pomogao nego suprotno u protekloj godini.


Mišljenje smo potražili i kod psihologinje


"Sama pandemija nije opravdan razlog za zamrzavanje godine, ali ako se radi o narušenom mentalnom funkcioniranju zbog pandemijskih uvjeta, to je dovoljno opravdan razlog za zamrzavanje godine", objašnjava psihologinja i profesorica na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, Mia Flander Tadić. "Kada govorimo o pandemijskim uvjetima, moramo uzeti u obzir sve uvjete zbog kojih može biti narušeno mentalno zdravlje, ali online nastavu ne možemo komentirati općenito jer nemaju sva visoka učilišta iste uvjete rada i nemaju svi isključivo online nastavu. Manjak socijalizacije, smrt u obitelji zbog Covida, previše screentime-a, narušena rutina, sve to mogu biti faktori zbog kojih nam pati mentalno zdravlje, ali također ovise o subjektivnoj percepciji pojedinca o pandemijskim uvjetima i kako ih osoba doživljava. Npr. anksiozni i depresivni simptomi se u pandemijskim uvjetima mogu javiti kod velikoga broja ljudi, ali baš anksiozni ili depresivni poremećaj je većinom bio prisutan i prije pandemije, samo je u ovim uvjetima postao dovoljno očit da se više ne može ignorirati", ističe psihologinja.


...Pitali smo dvije profe kako da učimo dok svijetom hara korona?! Prvo su priznale: 'I nama nastavnicima sve je ovo novo...'.


Što je u konačnici ispravno?


Brojni studenti s kojima smo popričali rekli su nam svoje mišljenje s puno različitih aspekata te su to potkrijepili raznim argumentima koji ipak mogu dovesti do zaključka da pandemija može, ali i ne mora biti razlog zamrzavanja godine. To je na kraju najčešće individualno, jer sama pandemija sa sobom nosi mnogo ograničenja i uvjeta rada, zbog čega su i problemi s kojima se danas studenti susreću zbilja raznoliki.


Još vijesti