Mojfaks.hr u Akademska četvrt

I zato je USMENI najgori: Evo koliko sati studenti ČEKAJU na odgovaranje i zašto

Nakon pismenog ispita na fakultetu većinom slijedi i usmeni dio koji se odvija odmah po završetku pisanja ili nekoliko dana nakon. Osim što je usmeni većini studenata stresniji od samog pismenog, napetost uzburkava i čekanje ispred profesorovog kabineta.

6. veljače 2018 16:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Stara narodna kaže da "tko čeka taj i dočeka", a kada govorimo o čekanju usmenog ispita kod pojedinih profesora na fakultetu možemo slobodno reći da "tko čeka taj jedva dočeka". "Čamljenje" ispred profesorovog kabineta dok se dlanovi znoje, a očni kapci lagano titraju uzrok su velikog stresa.


Čekanje na usmeni čini da vrijeme još sporije prolazi... izvor: Pixabay

Ponekad se pogubimo pa nismo više svjesni čekamo li Godota, bogojavljanje, sudnji dan ili profesora jer nekada moramo čekati i po nekoliko sati. Jasno je da ako je u pitanju velika grupa, profesori nekada ne mogu odmah sve ispitati kroz jedan ili dva sata, ali nije jasno zašto neki profesori toliko odugovlače s usmenim i gdje su to sve vrijeme čekanja.

"Dva sata smo čekali ispit jer je profesor zaboravio doći"


Nažalost, nije rijetkost da profesori i zaborave na ispit pa studenti uistinu kao da čekaju Godota. O tome koliko su dugo čekali na usmeni ispit ispred kabineta razgovarali smo sa studentima različitih fakulteta. Studentica iz Zagreba s novinarstva kaže da je jednom prilikom kada se trebao održati usmeni i upis ocjena profesoricu  s kolegama čekala dva sata. Nakon tri ispijene kave zaputili su se u referadu i imali što čuti – profesorica je otišla na more i zaboravila javiti da je odgodila ispit.

Student informatike sa Sveučilišta u Puli kaže da je također čekao profesora dva sata za usmeni, a on se nikada nije pojavio jer je zaboravio na ispit.



"Najduže čekanje na usmeni bilo je cijeli dan. Od 8 ujutro smo čekali pa do 21 sat. Ima jedna anegdota kada je jedan profesor zakazao ispit u 17 sati i studenti došli u to vrijeme, a na fakultetu nigdje nikoga. Kada su ga sutradan pitali zašto nije bilo ispita, on odgovorio da u 17 sati nije bilo nikoga", ispričao nam je bivši student strojarstva u Zagrebu.

...Koliko je trajao vaš najduži usmeni? Pronašli smo patnike koji tvrde da su ih profesori \'mrcvarili\' po 8 sati...


Student Pravnog fakulteta u Osijeku kaže da je najduže na ispit čekao dva i pol sata, ali napominje da pamti "traumu" s popravnog u srednjoj školi kada je na ispit čekao od 8 ujutro pa do 13:30. Kroz šalu kaže da je to zapamtio jer je bio jako gladan.

Studentica Hrvatskih studija kaže da je ljetos na rokovima čekala čak dva tjedna da ju profesor pozove na usmeni koji je na kraju trajao četiri sata. Studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu kaže da je najduže čekala na ispit iz kolegija "Prirodoslovlje" i to pet sati. Suvišno je napisati da je izgubila živce.

...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


"Jednom je nas par trebalo izaći na pismeni, ali profesor je iz nekog razloga inzistirao da to ipak bude usmeni. Ispit je trebao biti u 12, ali nam je rekao da ipak dođemo u 13. U 13 se frajer sjetio da je zakazao i ispitni rok u Vukovaru, gdje također predaje. Budući da nam se nije isplatilo ići kući (jer je rekao da će dva sata biti nazad) ostali smo u kantini, a lik se naravno vratio nakon jedno četiri sata. Znam da sam započela razgovor s nekom nepoznatom curom i na kraju shvatila da se znamo jer je ona bila prva susjeda moje prijateljice iz osnovne. Sa samim usmenim sam završila negdje oko 18:30. No, dobila sam peticu pa mogu reći da se isplatilo", kaže nam bivša studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Osim toga, djevojka nam je ispričala i anegdotu svoje kume također s istog fakulteta.



"Priča mi kuma (također je na Ekonomiji) kako su kod jednog profesora čekali usmeni par sati i to onako lijepo, u zmijici na hodniku. Odjednom profesor izlazi, svi gledaju gdje će on, a lik hladno kaže: \'Vraćam se brzo, idem samo izbaciti klokana!\'", prepričala nam je.

...Ono kad ispit odgađaš 7 godina: Studenti otkrili koji je NAJTEŽI KOLEGIJ na njihovom fakultetu...


Na Filozofskom fakultetu u Osijeku jedan student je čekao osam sati da ga profesor pozove u kabineta na odgovaranje. No, ako ste mislili da je grozno čekati jedan usmeni, pokušajte čekati dva usmena istovremeno baš kao ovaj student:

"Nisam više siguran o kojim se predmetima radilo jer su ti profesori predavali više toga na različitim godinama, ali sjećam se da se taj jedan usmeni odužio do 21 sat navečer, a ovaj što je standardno trebao biti tipa u 17 sati se preklapao s ovim ispitom. Naravno da sam s jednog jurila na drugi i bio je totalni kaos. Iskreno, više mi je bilo svejedno koju ću ocjenu dobiti. Samo sam htio otići kući", tvrdi student Fakulteta političkih znanosti.



Neovisno o tome traje li vam čekanje na ispit dugo ili kratko – bitno je da prođe, ali i da vi prođete. Osim toga, nadamo se da nećete biti kao nesretnik iz naše priče koji je čekao osam sati.

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Još vijesti