V.K. u Akademska četvrt

Na ovom zagrebačkom fakultetu rekli 'ne' COVID potvrdama: 'Nećemo od studenata tražiti nikakav dokaz o cijepljenju'

'Ustrajmo! Najbolje što možemo činiti jest: imati otvorene prozore na početku svakoga sata, držati razmak i ne malaksati vedrinom...'

15. studenog 2021 11:54
Stigla je inspekcija!

Stigla je inspekcija! Foto: Screenshot

Jedan dio fakulteta u Hrvatskoj ponovo je uveo online nastavu, drugi dio inzistira na COVID potvrdama, a treći poručuju da ovakve zahtjeve neće donositi...


S obzirom na iznimno viske brojke zaraženih svaki dan, Stožer je donio nove odluke kako bi se smanjilo širenje pandemije, no novom odlukom su izazvali revolt i bunt građana, a posebice studenata.


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je prošli tjedan odluku o uvođenju obaveznog testiranja ili predočenja EU digitalnih COVID potvrda za sve zaposlenike u javnim institucijama, kao i za sve građane koji posjećuju javne institucije. Ova je mjera izazvala žestoku reakciju mnogih jer u javne institucije spadaju i fakulteti, no, zbog autonomije sveučilišta, svaki fakultet može sam odlučiti hoće li ili neće na ovaj način kontrolirati zdravstveni status svojih studenata.


>>>[FOTO] Sve samo ne 'pikanje': Studenti koji se ne žele cijepiti traže način kako da se zaraze: 'Tko ima koronu nek' mi se javi...'<<<


>>>Đikić i Lauc imaju poruku za studente koji bi se radije zarazili nego cijepili: 'To nije dobra ideja iz dva razloga…'<<<


Podsjetimo, nekoliko je fakulteta već javilo svojim studentima hoće li inzistirati na COVID potvrdama ili testiranju ili su uveli i treću opciju – online nastavu. Među fakultetima koji su obavijestili svoje studente kako nastava nastavlja je Fakultet hrvatskih studija. Nakon nove Odluke Stožera koja stupa na snagu sutra, studenti Hrvatskih studija moći će prisustvovati nastavi bez potvrda.


Donijeli odluku - neće zahtijevati predočenje dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


Drugim riječima, s Hrvatskih su studija javili kako se odluka Stožera o obaveznom dokazivanju preboljevanja, cijepljenja ili negativnog testa neće primjenjivati na studente.

"Sukladno točki IX. retku 2. te odluke, Dekanski kolegij na 55. sjednici održanoj 13. studenoga 2021. odlučio je da se od studenata Fakulteta hrvatskih studija neće zahtijevati predočenje dokaza o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na bolest COVID-19. Naime, od proglašenja epidemije u Hrvatskoj, prije više od dvadeset mjeseci (11. ožujka 2020.), incidencija zaraze među članovima fakultetske zajednice Hrvatskih studija zbog uzorne discipline i primjene protuepidemijskih mjera konstantno i bitno je niža nego u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj", navode na svojim službenim stranicama.


Kako nastavljaju, kolegij je ocijenio da bi podvrgavanje 1443 studenta Fakulteta hrvatskih studija bilo fizički i kadrovski nepredvidivo i nesvrhovito.


U obavijesti su također naveli i da bi upravo čekanje u redovima na predočenje digitalnih potvrda moglo biti izvor zaraze, a pozivaju se i Ustav Republike Hrvatske. Svi zaposlenici Fakulteta morat će se testirati dva puta tjedno ili predočiti dokaz da izuzeti iz ove obaveze.


"Sigurno mjesto za studiranje"


>>>Imaju li studenti pravo na ustavnu tužbu zbog COVID potvrda? Podolnjak: 'Odluke dolaze ishitreno – propitivat će se njihova ustavnost'<<<


U obavijesti koju je potpisao dekan Ivo Džinić također stoji da oni i dalje ustraju u tome da održe dobar glas "sigurnog mjesta za studiranje", jer prema njihovim podacima, zbog savjesnosti člankova zajednice nije utvrđen nijedan prijenos zaraze.


"Još jednom želim zahvaliti studentima, nastavnom i administrativnom osoblju na dosad iskazanom odgovornom ponašanju. Ustrajmo! Najbolje što možemo činiti jest: imati otvorene prozore na početku svakoga sata, držati razmak i ne malaksati vedrinom", poručio je dekan Džinić na kraju svoje obavijesti studentima.

Još vijesti