V.K. u Akademska četvrt

Zagrebački profesor pokrenuo raspravu: Je li Pravni fakultet kriv za stanje hrvatskog pravosuđa? Evo što misle studenti, a što profesori

Kada tražimo krivce, često imamo tendenciju upirati prstom u druge, u institucije, u sustav u kojem živimo. No, tko je kriv za loše stanje u pravosuđu ili zdravstvu? Prema nekima - domaći fakulteti!

2. srpnja 2021 15:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Društvene mreže su odlična platforma za poticanje rasprava i dijaloga, ali i za širenje mržnje, dezinformacija i lažnih vijesti. Također, ove platforme koriste i stručnjaci kako bi komunicirali s laicima, slavni sa svojim obožavateljima ili se rabe kao ispušni ventil pomoću kojega svatko ima mogućnost napisati svoje mišljenje o aktualnim problemima i događajima.


Valja spomenuti kako su naši političari često aktivni na društvenim mrežama, stoga smo upućeni u njihova razmišljanja, ali imamo i mogućnosti s njima prodiskutirati određene teme.
Tako smo nedavno objavljivali priče o Jandrokovićevim mišićima i o tome kako je bivša ministrica obrazovanja Divjak zgrožena informacijama da domaći studenti ne znaju skuhati jaje.


>>>I studenti komentiraju fotku Jandrokovića u kupaćim gaćicama: 'Takav look samo ako izbjegavaš brzu menzu plus jedan benč dnevno<<<


Ovaj puta, na svom službenom Twitter profilu oglasio se izvanredni profesor Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Vedran Đulabić, potaknut provokacijom nekog korisnika ove društvene mreže. Kako piše, njemu je "super što se za stanje u pravosuđu okrivljuje Pravni fakultet" te se zapitao krivi li javnost jednako FER za brzinu interneta u Hrvatskoj ili Prometni fakultet za stanje u Hrvatskim željeznicama?



Prošlo je nekoliko dana od njegove prve objave, a dosad je prikupio poveći broj komentara u kojima se "tviteraši" javljaju, neki argumentirajući, a drugi upirući prstom u one koje smatraju odgovornima za brojne probleme u našoj zemlji, a mi smo izdvojili neke od najboljih.


"Svašta. Znači ako ne uspijem npr. sa žalbom, krivi su moji profesori? Koja bedastoća", javila se korisnica kojoj je profesor odgovorio, opet u sarkastičnome tonu. "Ma, mi smo krivi za sve, jer studente učimo pogrešnim stvarima", poručuje.


>>>Divjak šokirana podatkom da ¾ studenata NE ZNA skuhati jaje ni napraviti krumpir pire: 'Ovo je porazno'<<<


"PFZG je fakultet prilagođen 21. st., koriste se zakoni pri pisanju case law ispita, digitalizacija je provedena u potpunosti, studente se potiče na drugačije razmišljanje od profesora... I onda nažalost dođemo u praksu gdje to sve pada u vodu. Praksa nas u biti pokvari. Ustvari pravosude kvari PFZG. Nešto treba poduzeti po tom pitanju!", kazala je jedna korisnica na čije je mišljenje profesor odgovorio kako mu je zaista žao što ona nije iskoristila najbolje od Fakulteta. "Moje iskustvo studiranja nije bilo tako negativno kao vaše. Ne znam gdje se dogodio krivi spoj i žao mi je zbog toga", kazao je.


Korisnica mu nije ostala ostala dužna za komentar pa se složila s njim da im je iskustvo drugačije jer on nije studirao po Bolonji, stoga mu je preporučila da ponovno upiše Fakultet  te da joj javi dojmove. "Od Fakulteta sam iskoristila ono najbolje, a to je Capella juris. U svakom zlu neko dobro", poručila mu je.


Javio se i jedan student Pravnog fakulteta koji je u svom komentaru pojasnio ono što on vidi kao bitan problem. "Generacije studenata vam isto govore, a vi ne želite čuti (jer nije tako na vašoj katedri, nije tako ni kod kolege, itd)", uz priloženu fotografiju s prosvjeda iz 2009. godine koja prikazuje transparent vrlo slične tematike.



"Za ostale je diskutabilno, ali sudac možeš biti samo s Pravnim fakultetom"


Jedan od zanimljivih komentara bio je i vezan uz zaposlenja nakon fakulteta. Naime, jedan korisnik smatra da je usporedba promašena. "Ne znam jel PFZG kriv, nisam pravni ekspert, ali usporedbe su loše jer, za razliku od tehničara za internet ili uprave HŽ-a, sudac može biti samo netko tko je završio Pravni fakultet. Samim time FER sigurno nije kriv, Prometni fakultet isto dok za Pravni se može raspravljati", poručio je.


"Čini mi se da se radi o korelaciji, a ne kauzalitetu. Ako povučem paralelu s mojim faksom, mogu reći kako medicinski fakulteti nisu zaslužni za stanje u zdravstvu. Drugim dijelom mislim da danas razumijem što ti fakulteti nisu dali u edukaciji, a koliko bi to sustavu pomoglo", komentirao je i jedan bivši student medicine iz aspekta te struke.


U odgovorima se mogu pronaći i oni komičnije prirode pa je tako jedna korisnica okrivila KIF za svoj višak kilograma, na što joj je Đulabić odgovorio da ona to nije studirala i neka ne "miješa kruške i jabuke".


izvor: Twitter.com

Još vijesti