Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Novi ministar obrazovanja na udaru! Studenti ŽELE ZNATI kako će pohađati nastavu: 'Odlučite prije početka RUJNA – moramo organizirati život...'

S približavanjem početka zimskog semestra i neizvjesnom epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj, studenti imaju mnogo pitanja na koja pokušavaju dobiti odgovore.

20. kolovoza 2020 13:35
Novi ministar obrazovanja na udaru! Studenti ŽELE ZNATI kako će pohađati nastavu: 'Odlučite prije početka RUJNA – moramo organizirati život...'

Novi ministar obrazovanja na udaru! Studenti ŽELE ZNATI kako će pohađati nastavu: 'Odlučite prije početka RUJNA – moramo organizirati život...' Foto: MojFaks

Još početkom kolovoza, Studentski zbor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu počeo je inzistirati na konkretnim odgovorima od strane Uprave fakulteta koji se tiču jesenskih ispitnih rokova i nadolazećeg zimskog semestra, o čemu ovisi organizacija studentskoga života. Nakon skoro tri tjedna borbe, dobili su jedan odgovor – da će se jesenski ispitni rok održati online.

...Studenti Prava ZARATILI s vlastitim fakultetom: Žele znati kako će polagati ispite i ići na nastavu, a Uprava ih nazvala \'aktivistima\'...


I studenti Filozofskog fakulteta odlučili su pitanja oko provođenja fakultetske nastave u zimskom semestru adresirati na novog ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa.

Otvoreno pismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje potpisuje Studentski zbor Filozofskog fakulteta prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre prof. dr. sc. Radovane Fuchs,

sigurni smo da ste svjesni kakvu neizvjesnost kod studenata svih fakulteta, pa tako i našega, izaziva činjenica da koncem kolovoza nisu sigurni hoće li se nastava u nadolazećem zimskom semestru provoditi uživo ili putem interneta. Upisni postupci na preddiplomskim i diplomskim studijima planirani su već krajem sljedećeg mjeseca, a epidemiološko stanje gore je nego proljetos, s predviđanjima da će zaraza na jesen biti još teža. Stoga apeliramo na Vas da odluku o načinu provođenja fakultetske nastave u zimskom semestru službeno objavite što ažurnije, kako bi studenti mogli organizirati svoj život u narednih šest mjeseci.

...Hoćete li i vi najesen na \'hibridna\' predavanja? Jedno domaće sveučilište odlučilo kako će izgledati NOVO LICE nastave na fakultetima...


Za razliku od polaznika osnovnih i srednjih škola, mnogi studenti fakultet pohađaju izvan svojeg mjesta prebivališta pa su svake akademske godine prisiljeni – ako ne zadovoljavaju socijalne kriterije za primitak u studentski dom – tražiti stanove primjerenih cijena, lokacija i trajanja najma. Ako odluku o načinu provođenja nastave primimo početkom rujna, vrlo je malo vjerojatno da će studenti u tako kratkom roku uspjeti pronaći primjeren smještaj koji mogu platiti. Ako, pak, stan unajme unaprijed, pa potom saznaju da će se nastava održavati virtualno, pronaći će se u problemu s prijevremenim otkazivanjem ugovora ili plaćanjem stana u kojem uopće nisu živjeli. Također, brojni studenti sami financiraju značajan dio troškova studija, čitav svoj studij, ili život u drugom gradu. Kako bi osigurali nastavak studija i prihvatljiv životni standard, stoga, moraju u mjestu boravka na vrijeme pronaći studentski posao koji se uklapa u njihov raspored nastave. Kasno donošenje odluke o načinu provođenja nastave u narednom zimskom semestru može dovesti do neželjenih ekonomskih posljedica po studente, koji mogu ostati bez jedinog izvora sredstava kojima financiraju svoj život i studij. Iako jamačno vjerujete da odgađanjem konačne odluke umanjujete mogućnost pogrešnog rješenja, sa svakim novim tjednom mnogi studenti pronalaze se u stanju rastuće egzistencijalne ugroze.

Svjesni smo da se brojne kvalitete studiranja gube s prijelazom na virtualnu nastavu, poput izostanka neposredne komunikacije studenata i nastavnika te socijalizacijskog aspekta studija, manjka terenske nastave te lošije kvalitete vježbi i praktikuma, no nadamo se da ćete odluku donijeti s najvišom skrbi o zdravlju svih sudionika nastavnog procesa.

S poštovanjem,
Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu”, navodi se u pismu.

...Najesen opet svi s maskama u predavaonicama? Evo što nas čeka s početkom nastave ove akademske godine!...


Studentski zbor Filozofskog fakulteta otvoreno pismo objavio je i putem Facebook stranice, na što su pojedini studenti pitali je li njihov konačni stav da nastava treba biti organizirana virtualno?

"Mi bismo, da se nas pita, nastavu najviše voljeli vidjeti normaliziranu, upravo zbog spomenutih šteta po seminarsku i terensku nastavu te praktikume, a i zbog toliko važnog druženja između studenata te komunikacije između studenata i nastavnika, ali ne ako se u državama koje s akademskom godinom započinju ranije nego Hrvatska ispostavi da bi se to dogodilo po cijenu života nastavnika starijih od šezdeset godina i starijih ukućana studenata koji žive s obiteljima. Ako se ispostavi da je fizička nastava sigurna, ona je naš prvi odabir i ono čemu se nadamo", komentirali su iz Studentskog zbora.

Također su dodali da ovim postupkom žele minimum minimuma - da službeni proglas o tome hoće li nastava biti fizička stigne prije rujna, kako bi studneti mogu unajmiti stanove i pronaći poslove.

A.Z.
foto: Facebook@Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Još vijesti