Mojfaks.hr u Akademska četvrt

U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO

Snažan potres i serija manjih u nedjelju je pogodila Zagreb. Brojne građevine u užem centru grada su oštećene, a sljedećih će se dana procjenjivati kolika je konačna šteta.

23. ožujka 2020 12:59
U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO

U potresu stradalo čak 20 fakulteta: Ovako danas izgledaju Ekonomija, Medicina, Pravo, FFZG, PMF... FOTO Foto: MojFaks

Kao što je to javnost imala prilike vidjeti na brojnim snimkama i fotografijama objavljenima na društvenim mrežama i u medijima, mnoge su građevine u središtu i okolici Zagreba oštećene, čak do potpune neupotrebljivosti. Ova sudbina, nažalost, nije zaobišla ni neke sastavnice Sveučilišta u Zagrebu od kojih su neke gotovo potpuno statički uništene i samim time nesigurne za korištenje.

Kao što smo jučer napisali, zgrada Pravnog fakulteta uslijed potresa pomaknuta je deset centimetara, a zbog oštećenja dekan fakulteta izvijestio je javnost da se u zgradu više neće ulaziti. I zgrada Sveučilišta u Zagrebu u kojoj djeluje Rektorat Sveučilišta privremeno je neuporabljiva nakon zemljotresa kakav na ovome području nije zabilježen u proteklih 140 godina.

foto: Mihaela Slunjski@Facebook

...ZABRANJEN ULAZAK! Krš i lom na zagrebačkom fakultetu: Zgrada \'otputovala\' 10 centimetara, popadali dimnjaci... FOTO...


Ni Ekonomija nije prošla bez ružnih "ožiljaka"...


No, nažalost kompleks zgrade Sveučilišta u sklopu koje je i Pravni fakultet nisu jedini koje je snašla ova sudbina. Jedna čitateljica poslala nam je fotografije stanja zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.


foto: privatna arhiva/Ekonomski fakultetfoto: privatna arhiva/Ekonomski fakultetfoto: privatna arhiva/Ekonomski fakultet


foto: privatna arhiva/Ekonomski fakultet

"Zgrada je oštećena u potresu, čeka se procjena statičara o sigurnosti zgrade. Za sada u zgradu smiju ući samo djelatnici tehničke službe i Uprava", kazao je dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Jurica Pavičić, studentima u online obraćanju. 

...Potres nije poštedio ni studentske domove: Cvjetno i Sava bez struje, na Šari padali ormarići, popucali zidovi... FOTO...


Medicinskom fakultetu trebat će njega


Putem službene stranice Medicinskog fakulteta, dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica izvijestio je da su nakon potresa u nedjelju oštećeni objekti Medicinskog fakulteta na lokaciji Šalata. 

Video: Medicinski fakultet @Youtube

"U nadi da ste svi vi kao i vaše obitelji dobro i da nemate većih šteta u svojim domovima ovim putem Vas obavještavam da su u jutrošnjem potresu oštećeni objekti našeg Fakulteta na lokaciji Šalata. U tijeku je statička procjena štete i stanja oštećenih objekata te procjena sigurnosti boravka u objektima. Voda i plin su trenutačno isključeni. Objekti su osigurani – portiri su na ulazima. Najveći dio laboratorija provjeren je od strane tehničara pojedinih zavoda.Večeras i tijekom jutra ćemo vas potpunije obavijestiti o stanju u zgradama i dati upute djelatnicima o eventualnom dolasku na radno mjesto.Sve informacije i daljnje obavijesti vezane za novonastalu situaciju bit će objavljene na web stranicama Fakulteta", objavljeno je na stranici Medicinskog fakulteta


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


foto: Medicinski fakultet


Filozofski i njegova knjižnica također u kaosu...


Ni zagrebački FFZG, kao ni pripadajuća mu knjižnica nisu prošli netaknuti. Kako su izvijestili iz knjižnice, sa zgradom je sve u redu, ali police nisu izdržale, a na fakultetu su vidljiva oštećenja koja ipak, kako se čini, nisu utjecala na statiku zgrade.

foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook


foto: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu@Facebook

Biološki odsjek PMF-a ne izgleda baš najbolje

Ni Biološki odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta smještan na Rooseveltovom trgu nije prošao bez oštećenja.

foto: Pavel Gregoric@Twitter

foto: Pavel Gregoric@Twitter


foto: Pavel Gregoric@Twitter

Učiteljski, FPZG, TTF - također stradali...


Dekan Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu, zbog štete prouzrokovane potresom, također je donio Odluku o zabrani ulaska u zgradu na lokaciji Savska cesta 77 do daljnjega, piše na službenoj stranici fakulteta

I Uprava Fakulteta političkih znanosti izvijestila je o zatvaranju zgrade fakulteta do daljnjeg, zbog oštećenja uzrokovanih potresom.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom u Zagrebu od 22. ožujka 2020., zgrada Fakulteta se do daljnjega zatvara za sve...

Objavljuje Fakultet političkih znanostiPonedjeljak, 23. ožujka 2020.
 

Oštećena je i zgrada Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu. 

"Uslijed potresa koji je zadesio grad Zagreb i užu okolicu 22. ožujka 2020., došlo je i do oštećenja sjedišta Tekstilno-tehnološkog fakulteta na lokaciji Prilaz baruna Filipovića 28a. Znatnije je oštećena stara zgrada odnosno vezni dio između stare i nove zgrade. U tijeku su dogovori za statičke izvide stručnjaka", piše u objavi na službenoj stranici Fakulteta uz objavljene fotografije stanja. 


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto:T ekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook


Foto: Tekstilno-tehnološki fakultet@Facebook

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja priopćeno je kako su do danas Ministarstvu znanosti i obrazovanja štetu nakon potresa prijavilo 20 visokih učilišta i 18 instituta. Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, poslao je poruku povodom aktualne situacije. 

...Nakon razornog potresa: U zagrebački studentski dom useljavaju oni koji su ostali bez krova nad glavom – studenti moraju van...


"Potres koji je pogodio Zagreb u nedjelju 22. ožujka 2020. prouzročio je znatne štete na infrastrukturi sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, ali i na zgradama u kojima su smješteni Pravni fakultet i Rektorat Sveučilišta. Vjerujem da ćemo u razdoblju koje je pred nama uspjeti sanirati nastalu štetu te pronaći rješenja za ponovno održavanje sveučilišne nastave u našim amfiteatrima i predavaonicama kad pobijedimo u ovom ratu protiv epidemije virusa COVID 19", poručio je on putem službene stranice Sveučilišta u Zagrebu

Anja Zulić
foto: MojFaks, MojFaks/privatna arhiva, Medicinski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Twitter, Facebook