Mojfaks.hr u Akademska četvrt

U slučaju nepravde zovite nju: Studentska pravobraniteljica može vam spasiti godinu i budućnost

Bez obzira na to što su studenti okruženi mnoštvom dostupnih informacija i dalje nisu dobro upoznati sa svojim pravima niti znaju što učiniti kada su im ta prava ugrožena ili prekršena. Upravo zato i postoji Ured studentskog pravobranitelja u kojemu sada sjedi Barbara Šimić.

20. travnja 2017 15:13
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Barbara je redovna studentica treće godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a budući da je godinu dana bila suradnica u Uredu bivšeg studentskog pravobranitelja, kaže da je bilo logično da svoj posao nastavi baš ondje. Zato se odlučila kandidirati za sljedeću studentsku pravobraniteljicu te se nadala da će svojim znanjem i iskustvom koje je stekla na fakultetu, ali i u radu sa studentima, moći doprinijeti zaštiti studentskih prava.

Studentski pravobranitelj djeluje preventivno, odnosno savjetuje studente o načinima ostvarivanja studentskih prava. Osim toga "uskače" i kad je određeno pravo povrijeđeno, što je, tvrdi Barbara, češći slučaj. U tim situacijama pravobranitelj traži očitovanje nadležnih sveučilišnih tijela, zastupajući interese studenata.

Najčešći studentski problemi su pad na ispitu, rad preko student-servisa i pauziranje godine


Barbara kaže da joj se studenti mogu javiti s bilo kojim pitanjem koje se tiče studija koji pohađa, ostvarivanja prava na subvencionirano stanovanje, prehranu, rada preko student servisa, pada na ispitu i slično. U slučaju da neki problem nije u njenoj nadležnosti, uvijek će se potruditi uputiti studente na pravu adresu.

...Komentirale zaposlenice u referadi: studentice suspendirane s Ekonomije zbog komentara na Facebooku...


"Studenti se najčešće javljaju kad im je neko pravo prekršeno. U dosta slučajeva se može pomoći, ali ponekad sam vezanih ruku zbog ograničenog vremena i rokova za žalbe. Često se javljaju zbog pada na ispitima, i to najčešće komisijskih ispita gdje prijeti gubitak studija, raspitivanja oko načina ostvarivanja prava na mirovanje godine, pitanja oko ispitnih rokova i poštivanja izvedbenog plana nastave od strane profesora", otkriva Barbara.


Barbara kaže da ju njen volonterski rad vrlo veseli... foto: privatna arhiva

Nažalost, studenti još nisu potpuno informirani o vlastitim pravima, a ta se pasivnost i neznanje može loše odraziti na njihovu budućnost. Barbara tvrdi da studenti ne znaju koja im prava točno pripadaju, a ako su nekad djelomično upoznati s njima, ne znaju da su često žalbe ograničene rokovima kao ni s činjenicom da su oni ti koji moraju reagirati, a ne tete u referadi.

Što se smije, a što ne - saznajte uskoro na seriji predavanja "Upoznaj svoja prava"


Ova buduća pravnica za sebe kaže da je otvorena, društvena i vesela osoba koja voli raditi sa studentima, a napominje da joj je uvijek drago nekome pomoći i spasiti mu budućnost na fakultetu. Otkriva da je ju veseli što je njen volonterski rad utrošen na pravu stvar.

"Ne mogu opisati koliko je lijep osjećaj kad uspijem nekome pomoći i kad vidim da je baš taj moj dopis upućen dekanatu ili rektoratu uspio spasiti nekome studij i njegovu budućnost. Veseli me kad je svo moje slobodno vrijeme i sav volonterski rad uložen u pravu stvar, stvar koja donosi rezultate, stvar koja zaista nekome pomaže. Mrsko mi je to što mi se svaki dan pretvorio u utrku s vremenom. Uz sav posao koji dolazi u paketu s ovom funkcijom, kao i svaki drugi student imam obaveze na svom fakultetu i dosta učenja. A tu su naravno obitelj i prijatelji i sve to oduzima vrijeme. Međutim, i dalje mi je moto \'Dobra organizacija je ključ uspjeha\'. Rekla bih da za sada uspijevam", rekla je Barbara.

...Ostavka Slavka Čandrlića: “Prava studenata iz mjeseca u mjesec se uskraćuju, a obveze udvostručuju”!...


...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


Uskoro priprema seriju predavanja naziva "Upoznaj svoja prava" koja su namijenjena studentima cijelog Sveučilišta, ne samo za studente s pojedinih fakulteta. Na tim predavanjima će studenti u sat vremena saznati sve ono što su oduvijek htjeli pitati, ali nisu znali "što se smije, a što se ne smije".


Izvor: Facebook@Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu

"Izradila sam i brošuru o studentskim pravima koja čeka tisak, u kojoj će na jednom mjestu biti ukratko nabrojana sva prava koja pripadaju studentima prema trenutno važećim sveučilišnim propisima, neovisno o fakultetu na kojem studiraju. Datum predavanja još nije određen kao ni mjesto, ali vrlo vjerojatno će biti tamo gdje obitava najveći broj studenata – u Studentskom centru ili studentskim domovima. Predavanja će krenuti s početkom sljedeće akademske, a možda čak i ove godine u lipnju, ali nažalost ne mogu točno reći jer ovisim o izradi brošure i ispitnim rokovima", otkriva studentica.

Za kraj, Barbara poziva sve studente da joj se obrate sa svojim problemima na mail: pravobranitelj.unizg@gmail.com ili u inbox Facebook stranice Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se objavljuje mnoštvo korisnih informacija. Osim toga, studenti mogu uz prethodnu najavu i osobno doći u njen ured četvrtkom popodne u Studentskom centru.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva