L.B. u Akademska četvrt

Kakav blam! Zbog izjave TV-voditeljice masovni prosvjedi: 'Za 60 kuna svaki će student doći gdje god treba'

'I onda će, s tim novcem, otići na kavu...'

1. travnja 2022 13:59
Voditeljica TV-a Happy

Voditeljica TV-a Happy Foto: Screenshot

Nižu se reakcije studenata nakon što ih je na nacionalnoj televiziji "Happy" uvrijedila voditeljica Aleksandra Brčić.


"Za 60 kuna doći će bilo gdje"


Kad je, gostujuću u okviru predizbornog programa, nosilac liste "Moramo" Aleksandar Jovanović Ćuta spomenuo studentske proteste na Gazeli, voditeljica je konstatirala da će se "svaki student za hiljadu dinara pojaviti bilo gdje da mu se kaže." Napomenimo, tisuću dinara iznosi otpilike 60 kuna.


>>>[VIDEO] Vučić u predizbornom spotu 'lovi' i glasove studenata: 'Ne ispuštate knjigu iz ruku, o tome vam ovisi budućnost'<<<


Reakcije na njenu izjavu ne smiruju se, unatoč isprici urednika TV-a. Kako tvrde studenti, isprika je takva da ih dodatno vrijeđa.
"Tužno je to što osoba koja radi na nacionalnoj frekvenciji ima tako ružno mišljenje o mladim ljudima. Umjesto ovakvih izjava, produktivnije bi bilo da potakne mlade ljude na promjene, jer bi mi, ipak,  trebali biti pokretači pozitivne struje", navela je studentica arheologije na Filozofskom fakultetu Maša Bogović.


>>>6 novih mjera za studente u susjedstvu: Kartice s popustima, plaćena praksa u državnim firmama...<<<


"Siguran sam da studenti, mladi prije svega, ne zastupaju 'plaćene' ideje i nametnute stavove, već one za koje smatraju da su ispravni. Uostalom, iako možda nemaju novca, studenti imaju nešto što se novcem ne može kupiti, a to je obrazovanje, mladost i budućnost", naveo je predsjednik Studentskog parlamenta na FPN-u Miroslav Dešić.


Isprika samo pogoršala situaciju


Nakon reakcije studenata, urednik TV-a "Happy" Milomir Marić im se ispričao. "Dužan sam jednu ispriku studentima u Beogradu koji su pogrešno protumačili jednu doskočicu u razgovoru sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom...", kazao je u eteru. Ova je isprika izazvala dodatno nezadovoljstvo studenata.


Na platou ispred Filozofskog fakulteta organiziran je i prosvjed studenata. Naime, tom su se prilikom okupili studenti koji su željeli iskazati bunt i nezadovoljstvo zbog kontroverzne izjave voditeljice da "će svaki student za 1000 dinara izaći tamo gdje je potrebno."


>>>Predsjednik Vučić želi da studentice rađaju: Nudi im ukidanje ispitnih rokova, više vremena za diplomu i 4 tisuće eura<<<


Za N1 su govorili studenti Moma i Vojin, koji su se na protestu obratili okupljenima. Moma kaže da se, kada je čuo izjavu voditeljice Hepija, osjećao "bijesno i uvrijeđeno".


Ilustracija niskog mišljenja o studentima


"Kada smo organizirali prosvjede, skoro svima su prijetili, svaki student je imao strah da uopće izađe, da reagira na neku nepravdu, jednoj djevojci je zbog blokade Rektorata majka izgubila posao i onda dođu Marić i voditeljica i kažu da se netko prodaje za 1.000 dinara, to nije samo sramota, to pokazuje koliko oni nisko misle o ljudima u ovoj zemlji", kaže on.


Vojin kaže da se on kad je čuo tu izjavu osjećao "bijedno". "Studenti koji su trpjeli pritiske, čije su obitelji trpjele pritiske, kad sam čuo izjavu, samo sam pomislio, kako netko tko ima malo srama i za sram zna, kako može izreći tako neku izjavu. Ona se kasnije ispričala, ali je rekla da nije mislila na sve studente, nego na pojedinačne. Neka ti studenti dođu u taj jutarnji program, neka kažu kako se živi, da se malo razbije paralelna stvarnost", kaže on.


Ispriku ne prihvaćaju


Istaknuo je da mu je nevjerojatno da nitko od okupljenih studenata osim njih dvojice nema ništa za reći i dodao da "možda to govori o strahu koji vlada u ovoj zemlji", piše N1.


>>>Studenti prosvjeduju ispod Vučićevih prozora: 'Jesmo li važniji kad završimo faks ili kad odemo u penziju?'<<<


Moma kaže da mu je drago što se okupio toliki broj ljudi. "Da pokažemo da ne možeš platiti studente da dođu na protest, ovo nije neki zanemariv broj ljudi. Ja ispriku ne prihvaćam, pogotovo što je isprika u formi ‘ispričavam se što su me pogrešno razumjeli’ uvreda još jedna za našu inteligenciju, to pokazuje još jednom koliko nisko misle o nama", kaže on.
izvor: N1