Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kao u SF filmu! Ovo je PRAVO LICE nastave na fakultetima ovih dana: Mjerenje temperature, putovi ograđeni klupama, grupe se ne susreću...

Već deseti tjedan zaredom, na fakultetima u Hrvatskoj održava se online nastava. Pojedinim studentima započela je praktična nastava uz strogo pridržavanje smjernica HZJZ-a s ciljem održavanja povoljne epidemiološke situacije. Doznajemo kako to izgleda...

20. svibnja 2020 15:09
Kao u SF filmu! Ovo je PRAVO LICE nastave na fakultetima ovih dana: Mjerenje temperature, putovi ograđeni klupama, grupe se ne susreću...

Kao u SF filmu! Ovo je PRAVO LICE nastave na fakultetima ovih dana: Mjerenje temperature, putovi ograđeni klupama, grupe se ne susreću... Foto: MojFaks

Već dva mjeseca studenti i profesori prisustvuju predavanjima putem različitih platformi. Kako se ljetni semestar bliži kraju, započele su i online provjere znanja. Za studente fakulteta koji imaju veliki broj praktičnih sati, nemogućnost odlaska na fakultet i obavljanja prakse znatno je otežalo ovu akademsku godinu. 

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera, od ponedjeljka 11. svibnja dozvoljeno je održavanje praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi uživo – uz striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. Na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, kontaktna nastava započela je s izvođenjem ovog tjedna, od ponedjeljka 18. svibnja. Održavat će se do 12. lipnja, grupama od po maksimalno 15 studenata. Preporuka je da isti nastavnik uvijek drži nastavu istim grupama studenata.

Na službenim stranicama Kineziološkog fakulteta objavljene su detaljne upute o tome kako se studenti i profesori trebaju ponašati. Raspored nastave napravljen je da svaka godina počinje u drugom terminu, smanjen je broj studenata u zajedničkim prostorijama, a postoji niz predradnji koje studenti i profesori trebaju proći prije samog ulaska u zgradu fakulteta. 

"Svakom zaposleniku i studentu na ulazu u zgradu fakulteta mjerit će se temperatura te će biti upisan u evidencijsku knjigu u koju će se upisivati potrebni podaci sukladno preporukama nadležnih tijela. Studenti će se na fakultetu kretati u smjeru i po hodnicima koji će biti vidljivo obilježeni. Prilikom ulaska na fakultet i u svaku od dvorana predviđenim za nastavu dezinficirat će ruke, po završetku svakog sata u pauzi moći će koristiti sanitarne prostorije, a po završetku nastave napuštat će fakultet s bočne strane fakulteta na pomoćna vrata pokraj trim kabineta", navodi se u obavijestima

Jedan student treće godine Kineziološkog fakulteta, jučer se prvi puta uputio na fakultet nakon dva mjeseca pauze. S nama je podijelio iskustvo kako to sada izgleda. Da nam je neko prije godinu dana opisivao procedure odlaska na faks, zasigurno bi mislili da opisuje scenarij odlaska na fakultet u nekom filmu znanstvene fantastike.

Odlazak na predavanje kao u SF filmu


Naš sugovornik govori nam da ulaze na faks 15 minuta prije početka predavanja. Kao što je i propisano, mjere im temperaturu i svaka grupa dobiva svoju svlačionicu. Po savjetu, presvlače se što brže mogu i odlaze u dvoranu bez zadržavanja na hodnicima. 

...Na KIF-u ne znaju kako polagati ispite, ali tvrde: \'Ove godine mora biti drugačije!\' Imamo odgovor prodekanice...


"Svaka godina počinje u drugo vrijeme, od 8 sati nadalje. Na ulazu zapišu kad smo ušli na faks i stvarno se toga strogo drže. Na faksu nema tuširanja i sličnih stvari, jedino su wc-i otvoreni. Točno je određen put kojim se moramo kretati i sve je ograđeno klupama. Na predavanju nas je maksimalno 15 i prije svake grupe se sve lopte i ostale sprave dezinficiraju. Kad završimo nastavu svatko dezinficira svoju spravu i nakon sto izađemo iz svlačionica tete čistačice dezinficiraju sve klupe na kojima smo odlagali stvari. Izlazi se na stražnja vrata kako ne bi došli u kontakt s onima koji tek dolaze na faks", govori naš sugovornik i dodaje da je zadovoljan kako sve je do sada organizirano, ali ga zanima kako će se odvijati ispiti.
 
"Radimo po ubrzanom programu jer nemamo puno vremena. Inače bi se praktična nastava razvukla kroz cijeli semestar dvaput tjedno, a sada na raspolaganju imamo samo četiri tjedna vježbi tako da radimo najbitnije metodske vježbe koje bi nam mogle pomoći za uvježbavanje konačnih ispitnih elemenata. Kolokvija vrlo vjerojatno neće biti, ali će profesori tijekom nastave (samo neki kolegiji) pratiti, ako netko dobro izvodi neki element i izaći nam u susret da se toga oslobodimo što se ispita tiče, jer stvarno imamo puno elemenata", kaže nam on.

...Dekan zagrebačkog fakulteta obratio se studentima: \'Nemojte maštati o bezuvjetnom upisu godine\'..


Dvadeset dana nakon početka održavanja online nastave na hrvatskim fakultetima, izvijestili smo o problematičnoj situaciji na Kineziološkom fakultetu i razočaranosti dotadašnjim izvođenjem online nastave, kao i nedavanja informacija što će se događati s praktičnim dijelom nastave te organizacijm kolokvija i ispita. Naknadno, dekan fakulteta obratio se studentima, a sudeći po trenutnoj situaciji, stanje na fakultetu se poboljšalo.

"Za sada je stvarno u redu sve i napravili su puno s obzirom na situaciju kakva je bila", poručio je naš sugovornik, student treće godine Kineziološkog fakulteta. 

Anja Zulić
foto: Facebook@Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu