Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 56 oboljelih od koronavirusa. Na preporuku Kriznog stožera Sveučilišta u Zagrebu s obzirom na aktualno epidemiološko stanje, nastava na svim studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu, od ponedjeljka (16.3.) izvodi se online na najmanje 14 dana.

16. ožujka 2020 14:17
Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan

Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan Foto: MojFaks

Dva tjedna prije nego što je odluka o obustavi nastave na fakultetima donesena, povučeni su mnogi potezi koji su utjecali na svakodnevicu studentskog života. Donosimo pregled onoga što se događalo. 

Krajem veljače započelo je širenje koronavirusa u Hrvatskoj, a Studentski centar u Zagrebu, nakon savjetovanja s epidemiološkim službama, izdao je prve važne obavijesti za domaće i inozemne studente. Tako su svi studenti koji dolaze na studij u Zagreb, a žele smještaj u jednom od studentskih domova, dužni obaviti liječnički pregled u svrhu utvrđivanja zdravstvenih rizika za boravak u kolektivu. Dolazni inozemni studenti dužni su priložiti liječničku potvrdu o preboljenim ili aktualnim bolestima s naglaskom na kronične i zarazne bolesti. Potvrda mora sadržavati cijepni status, navodilo se u obavijesti. 


foto: Shutterstock By Jimmy Tudeschi

…KORONA VIRUS donosi dodatne mjere opreza i za zagrebačke studente: SC alarmirao i šalje važnu obavijest…


Erasmus studenti - neprijatelji broj 1?


S obzirom na to da je započeo ljetni semester, mnogi student imali su u planu odlazak na Erasmus razmjenu. Agencija za mobilnost i programe EU izdala je obavijest koja se odnosila na korisnike programa Erasmus+ u kontekstu izbijanja koronavirusa. Tako je Uprava Sveučilišta u Rijeci donijela odluku o odgađanju manifestacije Welcome day za dolazne Erasmus studente koja se trebala održati 4. ožujka 2020. u prostoru Građevinskog fakulteta u Rijeci. Otprilike u isto vrijeme otkazano je predavanje na FFZG-u tijekom kojega su se potencijalni budući brucoši mogli informirati o studiranju na ovom fakultetu, kao i iz prve ruke saznati kako je biti student jednog od najvećih zagrebačkih fakulteta. Također, studenti su savjetovani da odgode odlaske na sveučilišta na područja zahvaćena koronavirusom.

…Erasmusovci kao prijetnja? Sveučilište otkazalo dobrodošlicu studentima na razmjeni! Upozoravaju i da se ne putuje...


...\'Upecali\' smo Talijanku koja studira u Zagrebu: Tvrdi da su kolege super prema njoj, ali postoji jedan drugi problem......


Nove preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Uvedene tri kategorije studenata


Uprava Studentskog centra u Zagrebu zadnji dan veljače, potvrdila je za RTL da se u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu nalazi jedan student u samoizolaciji temeljem odluke o  preventivnim mjerama. 


foto: Shutterstock By Viacheslav Lopatin

…POTVRĐENO: U zagrebačkom studentskom domu jedna osoba u samoizolaciji zbog koronavirusa…


Početak ožujka donio je i nove preporuke HZJZ-a za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama, među kojima su i fakulteti i studentski domovi. 

Prema preporukama postoje tri kategorije studenata na koje treba obratiti pozornost, a riječ je o studentima koji dolaze iz zaraženih područja, studentima koji su bili u kontaktu s oboljelima te studentima koji imaju simptome bolesti

…Student \'cinkao\' kolege jer misli da su izvor zaraze: \'Prijavio sam ih nadležnima i sad su u izolaciji!"… 


Nema više gostujućih dolazaka u dom povodom noćenja!


S obzirom na to da se virusi lako šire u situacijama gdje puno ljudi dolazi u bliski kontakt i studentski domovi počeli su izdavati dodatna pravila. Prva obavijest došla je od Domskog odbora Studentskog doma Dr. Ante Starčevića, poznatijeg kao Šara, gdje je Uprava doma donijela odluku o zabrani izvanjskih stranaka stanarima u domu na noćenje. 

…Početak blokade domova? Nova odluka Uprave: Zbog koronavirusa nitko vam NE SMIJE doći u posjetu i prenoćiti…


Voditeljica restorana u Studentskom domu Lašćina, također je pozvala student na dodatne preventivne mjere opreza

"Zbog \'izvanredne\' situacije s koronavirusom mole se studenti koji dolaze na doručak/ručak/večeru u menzu da prije svakog obroka peru ruke! Na ulazu u menzu nalazi se i dezinficijens. Nadalje, odredbom iz SC-a, kuhinja i sve kvake u menzi dezinficiraju se svakih sat vremena! Osoblje čini sve da održi maksimalnu moguću higijenu restorana, ali mole i za našu suradljivost", objavili su članovi  Domskog odbora SD Lašćina.


…Studenti ne peru ruke? Uveli dezinficijens na ulazu u menze, kvake se dezinficiraju svakih sat vremena…


Samoizolacija u domu


…Stigli na predavanja, a završili u karanteni idućih 14 dana: Još dvoje studenata boravi u samoizolaciji u domovima…


Jedna Erasmus studentica iz Milana, prema preporukama HZJZ-a stavljena je u samoizolaciju u riječkom studentskom domu na Turniću.  Osim nje, u karanteni je bio još jedan student, također iz Italije, koji se nalazi u Studentskom naselju Trsat. Potvrđeno je da se u smještajnim kapacitetima Studentskog centra u Zagrebu jedan student nalazi u samoizolaciji temeljem odluke o preventivnim mjerama. O kojem domu je riječ, nije potvrđeno. 

Naše sugovornike pitali smo koliko je moguće organizirati uspješnu i efikasnu "karantenu" u studentskome domu u kojemu, na relativno malenome području, stanuje veliki broj studenata koji, ovisno o veličini doma, može brojati i više tisuća studenata. 

…SAMOIZOLACIJA U ZAGREBAČKOM DOMU: \'Student nije pokazivao nikakve simptome, od danas se vraća normalnom životu\'…


Nakon što su naknadno uvedene dodatne preventivne mjere,  Domski Odbor Šare imao je sastanak s Upravom i Kriznim stožerom SC-a u Zagrebu u vezi novonastale situacije s COVID-19, nakon kojeg je objavljeno da je, samoizolaciju najbolje provoditi kod kuće, a ne u domovima jer u njima nije moguće provesti samoizolaciju.

…Oboljeli studenti ne bi smjeli boraviti među drugim kolegama? Samoizolacija u studentskom domu ipak – NIJE MOGUĆA…


Na neke fakultete stigle zalihe sapuna i papirnatih ručnika, a na drugima ih fali...


Kako smo već pisali, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke postupanja u sveučilištima i veleučilištima i na snazi su dodatne mjere zaštite prema kojima je neophodno na kampusima, studentskim domovima, centrima, učionicama, sanitarnim čvorovima itd. osigurati mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama. Novinarka portal MojFaks obišla je veće zagrebačke fakultete i ugodno se iznenadila pozitivnom situacijom na većini fakulteta. 


…Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO…


Kako se izvještavanje o koronavirusu pojačavalo, provjerili smo i situaciju među studentima, i kroz razgovor pokušali saznati što oni misle o koronavirusu, strahuju li od moguće zaraze te, jesu li povećali mjere opreza i prevencije. Među studentima smo bili prije dva tjedan, a tada je većina sugovornika istakla kako je cijela vika oko koronavirusa prekomjerna i pretjerana.

"Ne širi se magično, širi se kapljično!", rekli su nam. 


foto: Shutterstock By OSORIOartist


…Ubit će te ako imaš 70 godina i još 5 stvari sa strane\': Provjerili smo boje li se studenti korone i kako se od nje štite…


Sveučilišta u Europi počela otkazivati nastavu, Hrvatska čekala


Prvo Sveučilište koje je povuklo radikalan potez – obustavilo nastavu, zatvorilo knjižnice i čitaonice, te zabranilo sva masovna događanja i okupljanja na području Sveučilišta, bilo je češko Sveučilište Mendel u Brnu. Tada nije bio zabilježen ni jedan slučaj koronavirusa u Češkoj. 

…NOVI POTEZ! Sveučilište otkazalo sva predavanja: Ne rade knjižnice, čitaonice, studentima ograničen ulazak na kampus...


Nakon toga, zatvorene su škole i fakultetu u Italiji, Sloveniji i diljem Europe. Susjedna Bosna i Hercegovina zatvorila je jednu školu. Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak tada je otkrila je da se već tjedan dana razrađuju scenariji alternativnih načina obrazovanja u slučaju da se situacija s koronavirusom pogorša.

…Zatvaranje fakulteta i u Hrvatskoj? Ministrica Divjak otkrila: \'Ako se stanje s koronom pogorša, nastava će se održavati online\'…


Nacionalni stožer civilne zaštite prije pet dana izdao je nove preporuke: svi hrvatski državljani koji dolaze iz žarišta zaraze morat će 14 dana provesti u samoizolaciji dok će stranci morati biti u karanteni. Također, odgađaju se sva okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. U slučaju nepridržavanja preporuka – prijete kazne. U Istarskoj županiji obustavljena su sva javna događanja do 14.travnja, te su zatvoreni vrtići, škole i fakulteti. 

Menze i dalje rade, ali koliko dugo?


Nacionalni stožer civilne zaštite donio je i odluku kojom se odgađaju sva okupljanja na kojima sudjeluje više od tisuću ljudi. Najnovijom odlukom, brojka se smanjila na stotinu. Nakon što su izdane mjere, upitali smo zagrebački Studentski centar razmišlja li o zatvaranju menzi u slučaju pogoršanja epidemije, s obzirom na to da se u sklopu restorana pod nadležnosti zagrebačkog Studentskog centra pripremi 7 i pol milijuna obroka godišnje (između 28 i 30 tisuća obroka dnevno) i prođe veliki broj studenata. 

"U ovom trenutku ne razmatra se zatvaranje restorana Prehrane u kojima su poduzete sve mjere opreza. Studentski centar je u stalnom kontaktu s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva, HZJZ-om i nadležnim epidemiološkim službama  i prati situaciju kako bi na vrijeme mogao reagirati”, poručili su iz Uprave Studentskog centra u Zagrebu. 

…Rizik od širenja zaraze? Kroz njih dnevno prođu tisuće studenata: Doznajemo razmišlja li se o ZATVARANJU menzi u Zagrebu…


Od prošlog petka, na snazi su nove mjere u menzama. Smanjen je broj stolova i potrebno je održavati razmak između studenata, uz dezinficiranje ruku sredstvima na ulazu.

Počele su se otkazivati promocije - nema fotkanja ni bacanja kapa u zrak


Fakultet strojarstva i brodogradnje izdao je obavijest svojim studentima, kako s obzirom na dešavanja vezana uz koronavirus, iz preventivnih razloga odgađaju promociju. Iste mjere poduzeo je i Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, za promociju koja se trebala održati 10. ožujka 2020.

…Nema kapa, haljina ni fotkanja s roditeljima: Dva zagrebačka fakulteta otkazala promocije studenata…


Osnovan Krizni stožer, Fakulteti pooštrili mjere...


Sveučilište u Zagrebu u utorak je imenovalo Krizni stožer radi praćenja razvoja događaja uz nCOV bolesti. Zadatak novoimenovanog Kriznog stožera bit će davanje preporuka Upravi Sveučilišta u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom vezanom uz nCoV bolesti (COVID-19)

….I to se dogodilo: Sveučilište u Zagrebu dobilo svoj Krizni stožer…


Na temelju preporuka Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu prošlu srijedu prof. dr. sc. Damir Boras donio je Uputu sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu o postupanju vezano uz epidemiološku situaciju vezanu za COVID-19, među kojima su predviđene i mjere samoizolacije za pojedine skupine studenata. 

"Svi studenti koji su u proteklih 14 dana boravili van RH dužni su javiti se prodekanici za nastavu i studente i ostati u samoizolaciji (14 dana od povratka). U slučaju pojave simptoma, moraju se javiti nadležnom epidemiologu prema naputku HZJZ", objavljeno je. 

Od ponedjeljka u Hrvatskoj nastava online


Prošli četvrtak, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, bilo je prvo koje je odlučilo obustaviti održavanje nastave i ispitnih rokova za svoje studente do 14. travnja zbog trenutne pandemije koronavirusa COVID-19. 

…Počelo je i na fakultetima u Zagrebu? Prvo veleučilište otkazalo predavanja i rokove – i ne samo na 2 tjedna!...


Nakon obavijest Zdravstvenog veleučilišta o obustavi predavanja, i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu poslao je obavijest studentima o promjenama koje se tiču održavanja nastave na fakultetu. 

…Još jedan zagrebački fakultet otkazuje masovna predavanja, a i za manje posjećena vrijede NOVA PRAVILA…


Ubrzo zatim, studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uputio je apel Dekanskom kolegiju kao i nositeljima kolegija na Fakultetu da izmijeni način na koji se izvodi nastava. 

…I studenti mole za zatvaranje fakulteta: Ovdje dnevno prođu tisuće ljudi, a na predavanja išli i kolege koji su bili u inozemstvu...


…Pustoš u predavaonicama: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta prelazi na online predavanja…


Nakon sjednice Vlade u petak i preporuka  Kriznoga stožera Sveučilišta u Zagrebu vezano uz nCoV bolesti (COVID-19), rektor prof. dr. sc. Damir Boras u petak 13. ožujka 2020. donio je odluku kojom će se, s obzirom na aktualno epidemiološko stanje, nastava na svim studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu izvoditi na daljinu. Na taj će se način studentima omogućiti studiranje od kuće, a nastavnici će im biti dostupni elektroničkim putem.

Studentska svakodnevica na udaru


Otkako je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, mnogi studenti suočili su se s promjenama u do tada naviknutoj svakodnevici. Tako su naprimjer, studentima Medicinskog fakulteta od petka ukinute sve kliničke vježbe, koje će nadoknađivati seminarima. Studenti stomatologije, još prije desetak dana prestali su pružati besplatna preglede kolegama studentima zbog vladajuće epidemije. 

Jedan student dobio je posao, ali ga ne može još uvijek početi raditi - niti zna kada će. Također, kako nam je jedna studentica napisala, upitne su i plaće studentskih poslova, jer ne postoji opcija bolovanja. Odgođeni su odlasci na Erasmus. Mnogi studenti upisali su apsolventsku godinu, kako bi otputovali na Work and Travel program u Ameriku, ali im je sada i taj pokušaj zarade i putovanja obustavljen. Sa sve većim pooštravanjem mjera, sve više se mijenjaju u životi studenata, preko života u domovima, prehrane, odlaska na fakultet, kao i mogućnosti zarade.

Ušli smo u novi tjedan, a kako će se situacija u svijetu studenata dalje odvijati, pratite na našem portalu.

Anja Zulić
foto: MojFaks

Još vijesti