Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?

Provjerili smo među studentima kako je protekao prvi dan online nastave i je li sve prošlo bez većih problema...

17. ožujka 2020 14:27
Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?

Provjerili smo kako studenti 'slušaju' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom? Foto: MojFaks

Od ponedjeljka, 16. ožujka, na snazi je obustava nastave na svim fakultetima u Republici Hrvatskoj. Fakultetske su se zgrade najednom ispraznile, učionice su bez studenata, predavanja se ne održavaju klasičnim putem, već se cijeli sistem prebacio na alternativni način održavanja nastave, i to onaj internetskim putem na daljinu.

Kako su informacije u samome početku bile doista oskudne te studenti nisu točno znali što ih čeka te na koje će načine ispunjavati svoje studentske obveze i kako će se to evidentirati, pomalo ih je slična situacija dočekala i na prvi dan održavanja online nastave. Unatoč nedoumicama, cijeli se proces završio uspješno, a studenti su, već navikli na online oblike e-učenja spremno obgrlili ovu alternativu. Također, podijelili su za naš portal komentare o tome kako je protekao prvi dan online nastave.

Kako je protekla nastava na daljinu: dan 1.  


Studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Paula, govori da su kod njih sva predavanja otkazana. "Mi imamo princip da nemamo predavanja, ona su otkazana, a seminari i zadaci koje moramo unutar kolegija odraditi bit će objavljeni naknadno. Svaki profesor zasebno objašnjava. Oni koji su imali prezentaciju u nadolazećim terminima, jednostavno će poslati prezentaciju i profesorica će to ocjenjivati. Hoće li se to naknadno prezentirati, to ne znam", govori ona.

Predavanja se \'održavaju\' tako da profesori objave prezentacije predavanja na Intranet i studenti čitaju i gledaju te iste prezentacije. "Jedna profesorica je rekla da ćemo najnormalnije obavljati sve zadatke i da ćemo pisati kolokvij 14.4., no kolokvij će biti prilagođen s obzirom na situaciju", govori Paula. 

...I studenti mole za zatvaranje fakulteta: Ovdje dnevno prođu tisuće ljudi, a na predavanja išli i kolege koji su bili u inozemstvu....


A što je s praksom?


Na Medicinskome fakultetu u Zagrebu sva praktična nastava otkazana je još u četvrtak, dan prije službene odluke o obustavi nastave na svim sastavnicama u Hrvatskoj. Studentica medicine Sara s Medicinskog fakulteta u  Zagrebu govori da trenutno nisu dobivali dodatne materijale za rad jer početkom semestra njihovi profesori objave sve materijale u sustav LMS.

"Mi imamo svoj sustav LMS na kojem inače dobivamo sve materijale (većinom ppt, ponekad i video predavanja) već početkom pojedinog kolegija. Budući da su materijali već duže online, nismo dobivali ništa dodatno zasad, postoji mogućnost održavanja live video predavanja, ali koliko znam, za sad još nije korištena ta opcija", kazuje Sara. 


foto: Shutterstock by Rawpixel

Ona smatra da se ovim teorijskim i seminarskim dijelom odgode ne gubi previše, no veliki je problem odgađanje praktičnoga dijela nastave (vježbe na odjelima i kontakt s pacijentima). "Nijedan oblik online nastave ne može kvalitetno zamijeniti taj praktični segment nastave", poručuje za kraj. 

Prema riječima studentice Eve sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta, ovakvim tipom nastave ne mijenja se puno, osim naravno fizičkog pohađanja nastave. "Mi općenito funkcioniramo slanjem materijala preko Google Classrooma tako da samo nastavljamo, ali s dodatnim pojašnjenjima i uputama na materijalima. Na mojem smjeru sigurno se neće održavati nikakav oblik video nastave", govori nam ona. 

...Počelo je i na fakultetima u Zagrebu? Prvo veleučilište otkazalo predavanja i rokove – i ne samo na 2 tjedna!...


Oni koji su se ovoga semestra našli pred izazovom nastavne prakse i to posebice studenti pojedinih nastavničkih smjerova završnih godina, govore nam da je praksa otkazana s obzirom na odgodu čitave nastave na području cijele države. "Nismo dobili nikakve konkretne informacije, a praksu nemamo. Javila nam se mentorica da će nas pokušati uključiti u online nastavu, no kako ćemo odraditi taj praktični dio putem online nastave, uistinu ne znam", govori nam jedna studentica nastavničkoga smjera pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Drugi studenti pak na prvi dan online nastave nisu raspolagali s konkretnim informacijama jer iste nisu ni dobili. Najčešći odgovor bio je: "Još ništa konkretno ne znamo."


foto: Shutterstock by Creative Lab

Sustavi učenja i platforme fakulteta zadovoljni prvim danom online nastave


No, kako je e-učenje već duže vrijeme sveprisutno u učionicama gotovo svih fakulteta, mnogi su ovaj pothvat prigrlili bez ustručavanja. Kao što smo čuli i od strane studenata, svaki fakultet koristi platformu putem koje objavljuje materijale, zadatke te pruža online pristup nastavi. Naravno, u ovome pothvatu sve zavisi od profesora i njihovih preferencija na koji će način održavati ovaj oblik nastave. 

Sustav učenja na daljinu Omega, platforma je koju koriste studenti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i nakon prvog uspješnog dana online nastave pohvalili su se uspješnom realizacijom. Prenosimo njihovu objavu sa službene Facebook stranice. 

"Drage, dragi, dragie, prvi dan izvođenja online nastave na FFZG je mnogima od nas bio naporan, ali trud se isplati ;) Na kraju današnjeg dana imamo: 219 (dvjesto devetnaest) online snimki predavanja kroz BigBlueButton i Omegu, više desetaka, a vjerojatno i stotinu snimljenih predavanja na druge načine, 79 novih e-kolegija od ponoći do 22h, tko zna koliko zadaća... i jako puno truda svih nas."

...Pustoš u predavaonicama: Jedan od najvećih zagrebačkih fakulteta prelazi na online predavanja...


Veleučilište u Bjelovaru također se pohvalilo sa svojim uspješnim testom dan prije provođenja nastave, a kasnije su ponosno objavili i ishode. 

"Od jutra je završena nastava na tri online predmeta, na dva online predmeta nastava je u tijeku, a preostali predmeti imaju zakazane termine do kraja dana. Iskustva nastavnika i studenata su dosad odlična. Postignuta je potpuna interakcija.
Update: prvi online dan uspješno proveden!"


foto: Facebook@Veleučilište u Bjelovaru

Ipak se javile poteškoće?!


No, iako uspješno, tijekom dana objavljena je poteškoća koja se javila s AAI korisničkim računima. Kontaktirali smo osobu pod pseudonimom Informatički kirurg koji je ovu istu informaciju Carneta obznanio putem studentskih grupa.


foto: Facebook@Studentski dom Stjepan Radić - Sava

"Iz percepcije koja nije vidljiva javnosti, ali je vidljiva osobama koje su izravno uključene u sustav obrazovanja, problema je bilo nešto više. Pojedini portali, usluge i servisi nisu baš najbolje prihvaćali ogromnu količinu prometa koja je u ponedjeljak opteretila kompletnu infrastrukturu CARNET-a i ostalih usluga koje su korištene. Pritom u prvom redu mislim na rješenja tvrtke Microsoft i nastavničke probleme sa kreiranjem virtualnih učionica, prijenosom datoteka, korisničkim računima i sličnim operativnim problemima", govori nam ovaj informatički znanstvenik, a poteškoća je bilo i s internetom u privatnim kućanstvima, no sve je to, kazuje, sasvim normalno i očekivano.

Poteškoće koje su se javile s AAI računima, ticale su se nemogućnosti prijava te nedostupnosti, no kompleksnost čitavog sustava, privela je cijelu priču sretnom otklanjaju poteškoća. "Međutim kao što sam već rekao, mnogi problemi su se dogodili u pozadini, ali u ovoj situaciji je najbitnije učenicima prenijeti znanje. A materijala ne manjka i generalno je cijeli projekt za sada izveden uspješno i bez kritičnih poteškoća što se tiče infrastrukture i pružene mogućnosti od strane odgovornih osoba", kazuje informatičar. 

Cjelokupni je proces održavanja online nastave u svojim prvim danima izvođenja, unatoč kompleksnosti i kratkom vremenu realizacije, bio i više nego uspješan!

Iako tek na početku održavanja, nastava na daljinu kreće i dalje, nadamo se u istom uspješnom tonu, a pri tome želimo svim studentima, profesorima te timu iza kulisa svih sustava i platformi mnogo sreće u održavanju e-obrazovanja te naravno uspješno e-učenje.

...Kako je život stao zbog korone: Sve najvažnije PROMJENE i ZABRANE koje su utjecale na studente – dan po dan...


V.S.
foto: AnnaTamila via Shutterstock