V.S u Akademska četvrt

Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda vaš brat ili sestra imaju 'prste' u tome!

Istraživanje koje je objavilo Sveučilište Princeton temelji se na podacima iz Čilea, Hrvatske i Švedske, a ukazuje na to da prilikom odabira fakulteta, budući studenti slijede stope svoje starije braće i sestara...

29. Siječnja 2020 12:00
Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda vaš brat ili sestra imaju 'prste' u tome!

Kako mladi biraju fakultet koji će upisati? Iznenadit ćete se, ali možda vaš brat ili sestra imaju 'prste' u tome! Foto: MojFaks

S obzirom na to da izbor fakulteta, a samim time i budućeg zanimanja ima izniman utjecaj na buduće dobiti i cijeli vaš životni fokus, takvi izbori se ne smiju olako shvaćati. 
Dejan Kovač, znanstvenik i bivši predsjednički kandidat objavio je rezultate istraživanja koje je s kolegama iz domovine i SAD-a proveo o preferencijama srednjoškolaca što se tiče upisa na fakultet, prenosi Net.hr.

Budući studenti prijavljuju fakultete na kojem su već upisani njihova starija braća i sestre


Istraživanje koje je objavilo Sveučilište Princeton temelji se na podacima iz Čilea, Hrvatske i Švedske - tri zemlje s izrazito različitim kulturama, gospodarstvima i sustavima visokog obrazovanja. Ipak, istraživači pronalaze dokaze u sve tri nacije da mlađi braća i sestre slijede starije braće i sestre do istih fakulteta. Kao što autori pišu, "studenti imaju između 9,5 i 15,5 postotnih bodova veću vjerojatnost da će se prijaviti na fakultet na kojem su upisani njihovi braća i sestre, a vjerojatno je da će ih tamo upisati 4,5 i 9 %."

...Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima...


S obzirom na to da fakultet predstavlja odlučujući prekid s ranijim životom učenika, može biti ugodno pohađati fakultet na kojem već poznajete nekoga, posebice bliskoga člana obitelji.


foto: Shutterstock

Istraživanje koje je rađeno duže od 2 godine, navodi Kovač, analiziralo je preko 7 milijuna srednjoškolaca kroz period duži i od deset godina s ciljem istraživanja kako socijalne mreže utječu na izbor fakulteta i/ili studijskog programa.

"Prvi smo koji smo napravili novi metodološki iskorak da se naši rezultati mogu interpretirati uzročno-posljedično, tako da smo izolirali utjecaj 'efekta obiteljske mreže' od drugih faktora koji utječu na izbor fakulteta poput geografske blizine, reputacije fakulteta, kvalitete, itd.", piše u svojoj Facebook objavi Kovač.

...Studenti nam otkrili: Koje su to najveće razlike između faksa i srednje?...


Djeca lošijeg ekonomskog statusa imaju bolje rezultate, a ne prijavljuju se na fakultete zbog visine troškova


Njihovo je istraživanje izazvalo veliko zanimanje u SAD-u iz još nekih razloga. Za razliku od hrvatskoga obrazovnog sustava, studiranje u SAD-u zahtijeva iznimne troškove, ako nemate dovoljno novaca za platiti fakultet postoje studentski krediti koje otplaćujete 10, nekad čak i 20 godina poslije.


foto: Shutterstock

"Tema je postala izuzetno popularna kada su shvatili da se djeca lošijega ekonomskog statusa ne prijavljuju na top fakultete iako su po rezultatima puno bolji od djece boljeg ekonomskog statusa i ostvarili bi upis", navodi Kovač.

U cilju otklanjanja tog problema na tržištu obrazovnih usluga, pokrenuli su i veliku kampanju ”I'm First” s Michell Obama. Michell je završila Princeton i dolazi iz siromašne obitelj, i kako sama kaže ne bi nikada upisala Princeton da joj brat nije upisao.Cilj kampanje je pokazati djeci lošijega socijalnog statusa da je moguće uspjeti iako su svi odnosi protiv vas, zaključuje Kovač.


...FAKSiranje: Kreće frka i strka upisivanja na fakultete – evo što svaki budući student mora znati...


izvor: Net.hr
Foto: Shutterstock

Još vijesti