Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: 'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo'

Već devet tjedana nastava na sveučilištima u Hrvatskoj odvija se online putem, a ulaskom u svibanj počele su i online provjere znanja studenata.

18. svibnja 2020 17:58
Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: 'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo'

Problemi na zagrebačkoj Ekonomiji postojani! Studenti tvrde: 'Teže nam je polagati ispite, imamo manje vremena, a ako presporo odgovorimo – padnemo' Foto: MojFaks

Pojedini fakulteti s novonastalom situacijom i prelaskom u online sferu snašli su se bolje od drugih, nekima je situaciju otežao i potres, a na pojedinima je zanimljivo kako postoje velike razlike između toga kako profesori vide održavanje online nastave – a kako studenti. 

...S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?...


O situaciji na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu tijekom trajanja online nastave objavili smo dosad nekoliko tekstova. Studenti ovog fakulteta ukazuju na probleme s održavanjem predavanja odnosno neradom profesora koji samo objavljuju prezentacije te održanim kolokvijima koji se sastoje od blic-pitanja na koje studenti ne stignu odgovoriti. S druge strane, s Ekonomskog fakulteta službenim priopćenjem hvale se o uspješnosti održavanja online predavanja, jer kako navode, ovaj zagrebački fakultet ima desetogodišnje iskustvo u održavanju online nastave. 

Istina negdje u sredini? Ili?


Na redakcijski mail javio nam se student Ekonomskog fakulteta (podaci poznati redakciji) koji je želio podijeliti samo jednu od čestih situacija s kojima se studenti susreću u online sferi studiranja. Međusobne komentare i žalbe studenti objavljuju u Facebook grupama, a sudeći po komentarima, ne vjeruju da se situacija na fakultetu može poboljšati, ma koliko se oni žalili i trudili da se promijene okolnosti koje im, kako tvrde, trenutno otežavaju studiranje.

...Fakulteti neće \'rezati\' trošak školarine, a studenti poručuju: \'Sami učimo i prolazimo kroz gradivo – smanjite plaćanja!\'....


"Kod nas na faksu je to sve dosta loše organizirano, pola predmeta nema online nastavu nego se samo šalju prezentacije i to je to. Ispiti i kolokviji teži su nego kad smo fizički bili prisutni u dvoranama. Skraćeno nam je vrijeme pisanja ispita tri do četiri puta nego što je predviđeno po syllabusu. Jednostavno nema se vremena napisati sve, a opet napominjem ispiti su teži nego prije. Povrh svega toga još nam uvedu i usmene ispite koje je još teže provesti nego pismene putem online platformi. Sve u svemu to je užas kod nas na fakultetu. Već je bila anketa pokrenuta od strane studenata u vezi rada profesora za vrijeme ovakvog načina studiranja, gdje je većina nezadovoljstvo izrazila pa su slali dekanu", govori naš sugovornika. 

"Kolega sporo odgovarate – ne vrijedi"


Online provođenje ispita zasigurno je izazov i studentima i za profesorima, ali možda pojedini profesori u pokušajima da spriječe varanje na ispitima ipak pretjeruju prilikom određivanja kako će se ispiti odvijati postavljajući nerealne zahtjeve i očekivanja od studenata. Studenti se žale da se od njih očekuje da odmah odgovore na pitanja, a brzina tj. sporost ih u ovom slučaju koštaju prolaza.

foto: privatna arhiva

Kao što nam je rekla i prethodna sugovornica, također studentica Ekonomskog fakulteta, isti problem javljao se i tijekom kolokvija. 


...\'Puk\'o\' i očitao bukvicu profesorima koji šalju prezentacije: \'Radili ili ne radili – vama će plaća doći...\' VIDEO...


"Na kolokviju profesori svašta izmišljaju: traže da se upali kamera, rješava na papiru, a sve kako bi mogli provjeravati da ne prepisuješ. Sprovode online kolokvije u sekcijama pitanja, svaka sekcija ima istek vremena i onda kad istekne vrijeme za određenu sekciju, više se ne možeš vratiti u nju, tako da dodatno nabija stres što je nepotrebno. I naravno imaš onih koji ti za 50 pitanja daju 25 minuta, što je pola minute po pitanju i to je poprilično nerealno", pojašnjava naša sugovornica. 

Bez obzira što profesori na online ispitima pokušavaju osigurati uvjete u kojima će minimizirati prilike da studenti imaju pomagače ili pak "varaju" na bilo koji drugi način (skraćivanjem vremena za davanje pojedinog odgovora, vezanjem poveza oko očiju, inzistiranja da studenti cijelo vrijeme odgovaranja gledaju isključivo monitore ili ekrane laptopa i sl.), činjenica je da nezadovoljstvo studenata zagrebačke Ekonomije od samoga početka provođenja online nastave nije zanemarivo.

Anja Zulić
foto: efzg.unizg.hr

Još vijesti