V.K. u Akademska četvrt

Svi problemi polaganja online ispita u Hrvatskoj: '5 minuta za test, 15 sekundi za odgovor – na faksu se to NIKAD ne bi dogodilo!'

Sa svibanjskim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se tiču održavanja nastave na visokim učilištima u RH krenule su obavijesti o tome da se dio studenata vraća u predavaonice, dio pak ostaje online, a dio još ni ne zna kako će polagati jer je odluka o tome prepuštena svakom odsjeku i profesoru ponaosob.

11. lipnja 2021 14:09
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Tako su studente Filozofskog fakulteta u Rijeci dekanica Ines Srdoč – Konestre obavijestila o odluci o polaganju ispita i obrani diplomskih radova na svojoj instituciji. Kako stoji u odluci, polaganje ispita u ljetnom i jesenskom roku odvijat će se na daljinu (online) do samog kraja.


"Ispiti u ljetnom i jesenskom roku izvodit će se na daljinu (online) kako bi studenti polagali ispite pod istim uvjetima pod kojima je održana nastava, posebice zbog socio-ekonomskog statusa studenta", stoji u obrazloženju Odluke.


S druge strane, prenosili smo i informaciju sa Sveučilišta u Zadru na kojemu je studentima javljeno da će se ispiti polagati fizički na fakultetu, što su nevoljko prihvatili upravo zbog socio-ekonomske situacije u kojoj su se mnogi našli, a koja je dodatno naglašena zbog problema pronalaženja privatnog smještaja u turističkome gradu za vrijeme ispitnih rokova koji se podudaraju sa turističkom sezonom. Uz ovo sveučilište, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu također je svojim studentima objavio kako će se vratiti u klupe za potrebe rješavanja zadnjih akademskih obaveza ove godine.


Kako su polaganja ispita prošla u potpunosti u virtualni svijet još prošle godine, i studenti i profesori morali su se snaći u danoj situaciji, pa je upravo s tim prelaskom u online svijet isplivalo mnogo dodatnih problema, među kojima i znanje informatike, služenje računalima, internetom i osnovnim aplikacijama sustava. Kako bi se profesori što bolje snašli u online situaciji gdje nemaju izravan pogled na sve studente,  počeli su uvoditi razna pravila kako bi spriječili potencijalno varanje na ispitima.


Pisali smo o kontroverznim odlukama da studenti ispite pišu s povezom na očima, ali i o načinima varanja na ispitima kojih su se dosjetili studenti. Situacija nikome nije laka pa dolaskom ljetnih rokova svi pokušavaju izvući najbolje od ove situacije: kako profesori, tako i studenti.


Na Redditu je nedavno osvanuo post u kojem se jedna studentica objavila profesorove upute kako će polagati ispit koji im dolazi za nekoliko dana. Kako se vidi po komentarima drugih redditovaca, ovakav način "kontrole" studenata za vrijeme pisanja ispita je vrlo rigorozan, pa su mnogi komentatori slali poruke podrške, drugi su davali ideje kao bi se ispiti trebali zapravo pisati da se izbjegnu ovakve procedure, a neki su pisali svoja iskustva polaganja ispita u sličnim ili gorim uvjetima.


Foto: screenshot via Reddit.com


Neki profesori ne snalaze se najbolje s računalima i Zoom-om


Znanje informatike i informatičke pismenosti "boomera" spominje se kao jedan od glavnih problema za vrijeme online nastave, ali i online ispita. "Boomeri su opsjednuti wordom. Ne znaju da PDF postoji, a ni da neka računala nemaju ograđene mikrofone. Dogodovštine: (...) Dođem na faks, prva godina PBF-a. Profesori s PMF-a svi najveći problem, a jedan biolog se posebno ističe. Frajeru napišem seminar i pošaljem ga u pdf-u, on kaže da mu pošaljem u wordu", piše u svom poduljem komentaru. Ali tu nije bio kraj.


"U prosincu 2020. smo labos imali online i isti taj mali kolokvij je bio online, profesor zahtijeva da na Zoom pozivu budu uključeni i mikrofoni i kamere. jedna cura nije imala mikrofon, on kaže 'pa kolegice pobogu samo stisnite ovu sliku mikrofona'. Ona objašnjava da ona kod sebe nema ugrađen mikrofon na laptopu, tako je kupljen, jednostavno ne postoji hardverski mikrofon kod nje. On i dalje govori da samo stisne sličicu", dodaje.

"Ako nemate dva stola, koristite dasku za peglanje"


No, drugi su se pak požalili na promjene i upute koje su dobili od zaposlenika fakulteta, a koje se tiču polaganja ispita. Kako kažu, nova pravila rješavanja ispita mnogima su izvor stresa, a ponekad su i teško izvediva zbog infrastrukture koja im nije dostupna pa se i tu moraju snalaziti kako znaju i umiju. "Mi smo morali imat dva stola, jedan na kojem je laptop a jedan na kojem držis kameru i koja mora snimat tebe i stol (i ruke na tipkovnici). I kad smo se potužili da nemamo dva radna stola u studentskom domu/stanu dobili smo službeni mail da koristimo stol za peglanje". U nastavku pojašnjava kako je uputa za korištenje daske za peglanje stigla na službeni email.

"Ništa novo. Mi smo dobili upute kako da se snimamo s dvije kamere", uključuje se sljedeća osoba. "I ruke nam trebale biti samo na tipkovnici i mišu, ne daj Bože da se mrdneš", dodaje.

"Online ispiti znaju biti toliko napeti, pogotovo ako imaju ovako rigorozna pravila. Tijekom cijelog ispita se samo znojim, bojim se vraćat i ispravljat jer se bojim izgubit na vremenu, a treba mi minut manje-više da slikam zadatak pa ga moram završit i krenut na drugi zadatak pa tako dalje. I naravno prva uputa je: Nemojte paničarit!", požalio se jedan student.

Problem vremena koji se postavlja zbog online okruženja: "Poseban krug pakla"


Još jedan izvor stresa je i vremensko ograničenje vezano uz polaganje online ispita, a koje, kako tvrde neki studenti, nije dovoljno za rješavanje ispita, posebice zbog slanja određenih materijala, nespretne komunikacije, loše internetske veze i slično.


"El classico, mi smo imali 45 minuta jer je online (taj isti ispit se uživo piše 90min) + 5min oduzeto što je lik objašnjavao kako će ispit ići + X minuta izgubljeno jer je trebalo poslikat šta smo mi napisali na papir pa s mobitela na kompjuter pa na Merlin - you do the math kol'ko smo vremena imali", požalio se jedan korisnik ove mreže.


"Ovo s pisanjem na papir, slikanjem s mobitelom pa slanjem na mail te uploadanjem na Merlin je poseban krug pakla. Na jednom kolokviju uploadane slike u Merlinu nisu se vidjele. Srećom da sam to odmah primijetio i istog trena poslao profesorici slike direktno na njen mail", pojašnjava jedan student kako se ipak snašao u ovoj nezavidnoj situaciji.


Online tečaj koji se sada zove studiranje


Drugi se pak pridružuju ovim pritužbama svojim iskustvima na istome tragu uz oštru kritiku sadašnjem načinu studiranja koji, kako smatraju neki, nije na prijašnjem nivou te se ni ne bi trebao nazivati studijem već online tečajem. Kako jedan korisnik ove mreže tvrdi, nekidan je pisao kolokvij 10 minuta. Imao je problema s pristupom obrascu i nakon teške muke od 4 minute jedva mu je pristupio. "Ja to kažem profesorici i odgovori mi ona da će mi dati ekstra 30 sekundi... Naravno, pao sam. Inače se piše 30 minuta taj kolokvij i nije tako težak, ali ne stignem u nekoliko minuta ni pročitati pitanja, kamoli razmisliti neki odgovor. Mrzim sve živo oko tog online tečaja koji zovu studiranjem. Svaki kolokvij je speedrun umjesto testa znanja", nadovezuje se ovaj student.


Upravo se na ovaj problem požalilo njih najviše. Još jedan kolega piše da je za ispit od otprilike 40 pitanja imao 12 minuta. Kako kaže, nadao se da će sve biti višestruki odabir, točno-netočno, nadopuni jednu-dvije riječi i slično, no među takvim pitanjima bilo je i otprilike 6-7 koji su zahtijevali dugačke i opširne odgovore. "Idem prvo riješit ova kratka da si 'napumpam' bodove, i tak' su nam rekli da sva pitanja nose po 1 bod. Nakon ocjenjivanja vidim da su dugi odgovori sve bili po 2 – 3 boda. Ode 2 ocjene dok si rekao keks", ispričao je svoj slučaj.


Profesor na kraju ispita napisao "Sretno s prepisivanjem"


Očito je da su mnogim studentima ispiti u online varijanti kraći nego što bi bili da se polažu uživo kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja i varanja. No, koliko je realno očekivati da je moguće uspješno riješiti ispit u kraćem vremenu, ako broj pitanja ostane isti ili se ona ne modificiraju na neki način? "I dalje bolje nego kad ti se ispit koji se obično piše do maksimalno 2 sata, odjednom se piše 40 minuta. I onda ti još profesor napiše 'sretno s prepisivanjem' na kraju i ne stavi nikakve mjere provjere jer je svjestan da će učenici koji znaju jedva imati vremena da sve riješe, prepisivanje jednostavno nije moguće“, smatra jedan.

"Kod mene na faksu jedan profesor je razmišljao da cijeli online kolokvij od 45 minuta snimamo ekran pa da mu nakon kolokvija snimku pošaljemo i ako ne pošaljemo - pad. No odustao je od te ideje samo zato jer mu se nije dalo gledat 20 snimki po 45 minuta rješavanja zadatka pa je rekao samo 'ako vam netko drugi bude rješavao kolokvij vama na dušu'", kaže ovaj student.

Ima i onih koji pomažu prijeteljima da prepišu na ispitima


Neki od studenata koji su se uključili u raspravu smatraju da je samo pitanje kreativnosti kad je prepisivanje u pitanju. Konkretno, koliko su profesori rigorozniji s provjerama, studenti su kreativniji u smišljanju načina kako prepisati na ispitu.


"Možeš mislit mjera protiv varanja. Evo ja sam pola svojih frendova pomogao da varaju na ispitima za vrijeme korone. Jedan frend pisao kolokvij, profesor misli da je najmudrija osoba na planeti, traži ih da snimaju ruke (jer se ispit piše na papiru, slika pa šalje na Merlin) i lice + okolinu, prije tog snimit prostoriju. Samo što profesor nije shvatio da frend ima displej ispred sebe, koji ja kontroliram teamvie werom i šaltam mu skriptu. (dobio čovjek peticu)", tvrdi ovaj redditovac. "Frendica je pisala ispit i sad opet prof. (sad neki drugi) misli da je domišljat, traži da se uslika prostorija, i radni stol ispred da je čist, nema pojma da drugi frendičin monitor zapravo nije njen nego ja rješavam ispit u drugoj prostoriji a HDMI kabl ide do tog. Ona škicne i prepiše cijeli ispit (opet petica)", nastavlja dalje uz navođenje još jednog primjera kako je moguće ipak varati na ispitu.


Na onaj komentar nadovezao se još jedan student koji također rješava ispite za druge. "Iz iskustva rješavanja tuđih ispita znam da ovo ne sprječava varanje, samo ga čini kreativnijim. Onaj tko je odlučio izvarati ispit, on će ga izvarati. Ono što profesori ne shvaćaju da ovim suludim mjerama štete i ometaju studente koji su se zaista pripremali za ispit, smanjuje im se šansa da pokažu sav svoj potencijal. Usmeni ispiti preko tih aplikacija bi bili puno učinkovitiji način sprječavanja varanja. To bi i obeshrabrilo ljude da varaju na pismenim ispitima jer bi bili svjesni da ih čeka sigurni pad na usmenom, pa bi varanje bilo čisti gubitak vremena. No očito profesorima isto odgovara ova Corona kriza, nikad manje rada na nastavi, a plaća ista...", pojašnjava.

5 minuta za ispit i 15 sekundi za odgovor


Ukratko, mnogobrojni studenti, čini se, priželjkuju povratak nastave uživo i konvencionalnih načina polaganja ispita. Osim što su opterećeniji zbog svih problema koji se javljaju u obrazovnom procesu organiziranome na ovaj način, jasno je da im nedostaje i druženje s kolegama koje služi i kao ispušni ventil u slučajevima kad se jadaju jedni drugima. "Znači dala bih ispite uživo i učenje duplo više samo da više nema te online nastave, dosadno je, nimalo zabavno kao na faksu, ispiti i uvjeti za ispite su nerealistični, a ne možeš se žaliti nikome. Znači kako je moguće da ti na fakultetu ispit traje 5 minuta i da imaš 15 sekundi za odgovor, to se nikad ne bi uživo na faksu dogodilo. A profesori umjesto da izmišljaju probleme, jednostavno napravi ispit gdje se ne može prepisivati i moraš barem malo znati i napisati za sebe. Nije toliko teško. Jedino što mi je drago da nisam brucoš jer oni nisu uspjeli nikoga ni upoznati za pomoć i skompat se", smatra ova osoba.


Iz ovdje navedenih primjera jasno je da su ispiti u online ozračju uveli mnoge novine u ovom dijelu akademske godine koji je i inače, bez uvođenja novih pravila i nove tehnologije, studentima i profesorima iznimno stresan. Iskustva su raznolika, kao i uvijek kad je ovako važna tema u pitanju, stoga ima onih koji priliku koriste za varanje, ali i onih koji uče, ali zbog otežanih okolnosti ne uspijevaju dobiti ocjene koje bi vjerojatno "zaradili" na konvencionalno provedenim ispitima.


Bilo kako bilo, svim studentima želimo sreću u ljetnome ispitnom roku uz nadu da će sljedeća akademska godina ipak proći u uvjetima koje smo poznavali prije "korona-krize".


izvor: Reddit.com

Još vijesti