Anja Z u Akademska četvrt

Kako se vara na online ispitima? Sara sa zagrebačkog fakulteta pokušala i uspjela: 'Treba samo instalirati jedan program…'

Otkad je učenja i polaganja ispita, ima i varanja. Online nastava i provjere znanja sa sobom su donijele i prilagođene načine varanja na ispitima.

8. veljače 2021 10:52
Radni stol

Radni stol Foto: MojFaks

Zbog pandemije koronavirusa, posljednjih godinu dana učenici i studenti su ispite najčešće polagali online, pomoću svojih računala. Kako bi neke među njima spriječili u prepisivanju, profesori ih kontroliraju koliko mogu, no posao im otežava činjenica da je varanje na ispitima postalo mnogo sofisticiranije od šalabahtera na komadićima papira.

Sara, studentica treće godine kojoj to nije pravo ime, prisustvovala je online pismenom ispitu na jednom zagrebačkom fakultetu, a za Jutarnji list je prepričala kako je točno varala na ispitu i položila ga, bez da je profesor uočio da prepisuje.


...'Oprao' sve koji po grupama 'žicaju' druge da im rješavaju zadatke s ispita: 'Studenti bi trebali biti stupovi napretka društva, a ne varalice...'...


...Jesen u ozračju ONLINE ispita, ali studenti time NISU zadovoljni: 'Dajte nam ispite uživo, jer ovo je jad i bijeda...'...


Prije početka ispita na svoj je laptop instalirala TeamViewer, program koji se može naći na internetu. Instalacija traje 30-ak sekundi, a omogućava drugom računalu spajanje i kontrolu nad njenim računalom. Isti se program, recimo, koristi za rad od kuće, to jest za povezivanje privatnog računala i onoga na poslu. Uglavnom, za drugim računalom, kojem je Sara prepustila kontrolu, sjedio je njen prijatelj i fakultetski kolega Nikola.

On će, kako su se dogovorili, ispit polagati za nju upravljajući njezinim laptopom na daljinu. Sara se namjestila ispred kamere svojeg računala i glumila da tipka, a Nikola je, imajući kontrolu nad njezinim laptopom, rješavao zadatke. Rijetko tko bi primijetio da Sara ne upravlja kursorom svojeg laptopa i da se zadaci 'rješavaju sami'.


...Hrvatski studenti sve glasniji: 'Studiranje na daljinu izbacilo nas je iz šina!' Ovo su najčešći problemi koji ih muče...


Ne postoji način da profesor dokaže da ispit ne polaže ona gledajući samo njezino lice u kameri. Pa čak i da gleda zaslon njezina laptopa, teško bi zaključio da se zadaci rješavaju kilometrima daleko, s drugog računala. Kada je ispit završio, vratila je kontrolu na svoje računalo, predala odgovore i odjavila se iz programa. Sara je ispit položila.

Za pretpostaviti je da su, zbog činjenice da se ispiti na hrvatskim fakultetima zbog korone polažu kod kuće, oni skloni 'ispitnoj snalažljivosti' profitirali i mogli češće varati. Osim TeamViewera, kako Jutarnji list piše,  pojedini studenti služe se i privatnim chatovima pa kriomice komuniciraju za vrijeme ispita, mogu staviti 'bubicu' u uhu za online usmeno ispitivanje, a neki se ne libe ni ispred kamere svojeg računala posjesti prijatelja ili kolegu da ispit riješi za njih.


...Ni u novoj godini nema povratka u predavaone: 4 zagrebačka fakulteta već odlučila – nastava i dalje online...


Koliko su te metode varanja raširene među studentskom populacijom teško je utvrditi. Većina sveučilišnih profesora s nekoliko domaćih fakulteta s kojima su novinari 'Jutarnjeg' razgovarali ipak smatra da mali broj studenata pribjegava varanju na ispitima, odnosno da će na online ispitima varati uglavnom isti oni koji bi pokušavali varati i uživo.


izvor: Jutarnji list

Još vijesti