Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'

Zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj na snazi su, već više od mjesec dana, epidemiološke mjere među kojima i prestanak izvođenja nastave u fizičkom obliku na sveučilištima u Hrvatskoj.

8. svibnja 2020 16:34
Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'

Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...' Foto: MojFaks

Od 16. ožujka studenti u Hrvatskoj sudjeluju u online nastavi. Ljetni semestar obilježila su predavanja putem različitih sustava i aplikacija poput Omege, Zooma, Merlina, Skypea itd. Prethodna dva mjeseca naš portal pratio je novonastalu situaciju i snalaženje kako profesora tako i studenata u novim pristupima radu i učenju. Vrlo brzo se pokazalo da uspjeh i kvaliteta rada ovise ne samo o fakultetu i izdanim smjernicama te prilagodbi već i o kolegijima i svakom profesoru ponaosob.

...Provjerili smo kako studenti \'slušaju\' predavanja od kuće: Materijali su tu, ali što je s praksom?...


Sveučilište u Zagrebu provelo je ankete među studentima i prodekanima za nastavu kako bi utvrdili i analizirali kvalitetu izvođenja nastave na daljinu. Studenti su zadovoljstvo online nastave ocjenama ocijenili s 3, a razlozi su bili ono što se već više od mjesec dana moglo čuti od studenata: problemi s profesorima koji postavljaju samo prezentacije, neorganiziranost i nepravodobno pružanje informacija o tome kako će se i hoće li se uopće kolokviji i ispiti odvijati te zatrpavanje studenata "nepotrebnom" zadaćom. 

....Nejasan raspored, kolizije, previše zadaće... Više od 3 tisuće studenata ocijenilo online nastavu: Slažete li se s njima?....


Kako organizirati ispite i nastavu?


Ulaskom u peti mjesec pojačali su se upiti studenata kako će biti organiziran ostatak ljetnog semestra. Hoće li se studenti vraćati na fakultet? Što je s praktičnom nastavom? Hoće li završni ispiti biti online? Odgovori su prebacivani sa studenata na profesore, koji su dalje "čekali" uputstva matične ustanove, a svaki fakultet oglašavanje Sveučilišta. 


foto: Shutterstock By David MG

"Nakon već mjesec i pol dana provedbe online nastave svi željno očekujemo da će u ovim popuštanjima mjera doći i do određenih promjena u načinu provedbe nastave, odnosno provjera znanja (kolokvija i ispita). Nažalost FSB nije po tom pitanju dobio nikakvu službenu informaciju, odnosno dopis od nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja niti od Stožera civilne zaštite. Konačno, za slučaj da se studenti neće vratiti na fakultete do kraja ljeta, nemogućnost online ispita zahtijevat će odluke o novim ispitnim rokovima i rokovima upisa, uvjetima (ponovnih) upisa i sl. U ovome trenutku o tome uprava fakulteta može samo promišljati i planirati na razini \'što ako\', ovisni o odlukama s viših instance", piše u Obavijesti studentima, nastavnicima i ostalim djelatnicima Fakulteta strojarstva i brodogradnje od 5. svibnja. 

Odgovori napokon stigli – ili pak ne?


Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskoga fakulteta dalo je preporuke za nastavak održavanja aktivnosti sveučilišne nastave s obzirom na pandemiju COVID 19, koje su objavljene na službenoj stranici Sveučilišta. Kako piše, preporuke se odnose na sastavnice Sveučilišta koje nisu pogođene posljedicama potresa na području Grada Zagreba te čija znanstvena i nastavna infrastruktura nije privremeno i/ili trajno neupotrebljiva. 

....\'Pali\' prvi ONLINE KOLOKVIJI na fakultetima u Zagrebu, Zadru i Varaždinu: Evo kako to izgleda, koliko vremena imaju i može li se proći...


U objavljenom dokumentu preporučuje se i upućuje sljedeće: sve aktivnosti sveučilišne nastave uključujući polaganje ispita, kao i administrativne poslove (prijavljivanje ispita, upis godine, mirovanje studentskih prava i sl.), koliko je god moguće neophodno je provoditi e-komunikacijom i telefonom (nastava i polaganje ispita na daljinu). Preporuča se i izbjegavanje susrete uživo, a pogotovo okupljanja studenata/sveučilišnih nastavnika/zaposlenika.

Posebno se preporučuje ostanak kod kuće i nastava na daljinu studentima i zaposlenicima sveučilišta koji imaju neka od kroničnih oboljenja. U slučaju povišene temperature, kašlja ili kratkog daha ne preporučuje se ulazak ni u vanjske prostore fakulteta (dvorište, vrt, igralište), kao ni unutarnje. Kod dolaska i odlaska na fakultet mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerom.

Organizacija dijelova nastave koji se nikako ne mogu provesti na daljinu


U slučaju da se nešto ne može odvijati online putem, preporuke su da se u vrijeme boravka na Sveučilištu osigura što veća fizička udaljenost, pazi na pojačanu higijenu ruku i higijenu prostora. Prostor u kojem se boravi ili provodi dio nastave treba biti što veći i u njemu ne smije boraviti više od deset osoba u isto vrijeme. 

Znaju li sada studenti kako će izgledati ispiti?


Studentica Fakulteta političkih znanosti Mirela govori nam da su obaviješteni kako će većinom ispiti biti online, samo kod jednog profesora će biti klasični oblik ispita. 


foto: Shutterstock By Solis Images

"Samo ćemo kod jednog profesora imati fizički ispit, odnosno pisati ćemo na faksu. Kada, to još uvijek ne znamo...Već su neki kolokviji bili i rješavali su se online, dok su u nekim kolegijima profesori \'priskočili\' i umjesto ispita zadali puno seminarskih radova, istraživanja itd. Tako da iz nekih nećemo imati ispite ni kolokvije vjerojatno, već samo te velike završne radove", govori naša sugovornica koja je četvrta godina Novinarstva i smatra da sada imaju mnogo više posla za obaviti. 

....S faksa tvrde da je sve super – studenti se baš i ne slažu: Je li OVO prava istina o online predavanjima na zagrebačkoj Ekonomiji?....


I na Ekonomskom fakultetu objavljena je službena obavijest da se čitav semestar nastavlja sa online izvođenjem nastave. 

"Objavljeni su nam rokovi i valjda bi u tom terminu trebali biti online ispiti. Naravno, neke katedre su objavile točne upute na koji način će se pisati ispiti, a neke nisu. Navodno čekaju upute Sveučilišta", govori student Ekonomskog fakulteta Juraj i dodaje da sada čeka nova uputstva nakon oglašavanja Sveučilišta. 

I dalje previše nedorečenosti


Prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić poslala je Obavijest o završetku nastave i ljetnom ispitnom roku u akademskoj 2019./2020.godini. S popuštanjem mjera i ulaskom u treću fazu, od 11. svibnja, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama na fakultetima. Kao i u slučaju preporuka Sveučilišta u Zagrebu, preporučuje se nastavak i završetak semestra u online domeni kao i polaganje ispita. 

"Obavijest o načinu i terminu provedbe ispita treba objaviti najmanje tjedan dana unaprijed u sustavu putem kojega se odvija nastava i komunikacija sa studentima, na naslovnici kolegija, kao i na mrežnim stranicama odjela….Usmeni ispiti na daljinu mogu se održavati uz prethodnu provjeru da svi studenti imaju potrebne tehnike uvjete (dostupnost putem Microsoft Teamsa, Skypea i sl.). Na usmenom dijelu ispita na daljinu potrebno je istodobno uključiti najmanje dva studenta", dio je uputstava profesorima i studentima o provedbi ispita. 

...Kod kuće nije lakše: Čak 90% studenata smatra da su online predavanja TEŽA od klasičnih – a imaju i dobre razloge zašto!....


Nakon ove objave, studenti u Zadru oglasili su se u grupi na Facebooku i govore da je i dalje previše nedorečenih stvari.  


foto: Screenshot Facebook @Sveučilište u Zadru

Naša sugovornica studira na Filozofskom fakultetu u Zadru, i također se slaže s komentarima u grupi. 

"Sve to lijepo piše. Ali i dalje nitko ne priča o rokovima. Sve okolišaju i nitko ništa ne zna. Ja sada ne znam hoću se vraćati za Zadar ili ne ili što. Kao trebali bi biti online, ali nitko opet ne govori kako kada i što. Piše samo obavijest na jednom od odjela koji se mene tiče da će nastavnici individualno određivati kako šta i da ćemo tjedan dana prije biti obaviješteni. To je meni bez veze jer ne znam hoće rokovi biti na isti dan, hoće se pomaknuti, hoću morati ipak za Zadar ili ne i kako će izgledati online odgovaranja", kazala nam je studentica Andrea.

Zbog popuštanja mjera i ulaska u treću fazu, pojedine obavijest o organiziranju nastave su upućene fakultetima. Preporuka jeste da se semestar završi online putem, a samim tim da se tako i ispiti organiziraju, ali za mnoge studente još uvijek je ostalo puno upitnika kako će polagati ovaj rok.

Anja Zulić
foto: MojFaks