V.K. u Akademska četvrt

Rasprava među Hrvatima: Koji je NAJGORI studij u zemlji? 'Jedan te pripremi za životnu patnju'

Biranje fakulteta i smjera jedna je od najvećih životnih prekretnica u životu mlade osobe. Evo što tvrde oni koji su završili fakultet, je li im se isplatilo ili ne...

18. Siječnja 2022 10:45
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Maturanti kada upisuju fakultete biraju ih na temelju mnogih razloga, od toga da se u toj branši vide u budućnosti, pa i do toga koja je mogućnost zapošljavanja nakon dobivanja diplome.


No, koje fakultete Hrvati smatraju najgorima u zemlji? Nedavno je netko započeo ovu zanimljivu raspravu na Redditu, a do sada je više od 400 osoba podijelilo svoja stajališta. U biranju koji je fakultet u Hrvatskoj "najgori", većina je pisala iz vlastitog, ali i iskustva osoba koje su im bliske u životu, a većini je zajednički kriterij bilo upravo omjer uloženog truda i mogućnosti rada u struci te plaća.


>>>Nevjerojatan novi studij: Francusko sveučilište nudi diplomu iz 'pića, jela i življenja'<<<


Prvo mjesto: studij prava


"Baš je prije par dana netko pitao o studiju prava pa je jedan od odgovora s najviše glasova glasio je da je to super studij jer se napatiš, pa te pripremi za općeživotnu patnju. Kakva izvrsna reklama", napisao je netko, a njemu su se u komentarima pridružili i studenti sa spomenutog fakulteta. "Javim ti se za pet godina, ako i tad diplomiram", "Znam ja iz prve ruke", komentirali su.


Iako su završili pravne fakultete i rade u struci, neki ljudi smatraju da nije vrijedno jer na isti taj fakultet ne bi pustili svoju djecu. "Diplomirao sam pravo. Radim u struci 15 godina, Pakao. Obožavam ga. Otac sam troje djece. Upisat će pravo samo preko mene mrtvog", napisao je odlučni otac, a s njim se slaže još jedan roditelj. "Ja za sada na dvoje djece, ali isto ću ih puškom tjerati od prava", slaže se.


>>>Kim Kardashian položila prvi pravosudni ispit iz 4. pokušaja: Ne odustaje od sna da postane odvjetnica<<<


"Moram reći da sam očekivao da će se javiti i pokoji pravnik... Težak faks, plaće u prosjeku loše, poslovi u pravilu dosta odgovorni i teški, konkurencija ogromna, pravosudni ispit koji je u biti faks u malom...", napisao je netko.


"Težak faks, plaće u prosjeku loše, poslovi u pravilu dosta odgovorni i teški, konkurencija ogromna, pravosudni ispit koji je u biti faks u malom...", kaže još jedan od nekolicine.


Agronomija


"Agronomija iz vlastitog iskustva, ne zahtjeva previše truda do diplome, ali si nakon toga pokojni. Uglavnom dobivaš poslove tehnologa i voditelja proizvodnje, čak i u manjim firmama odgovaraš za milijunske iznose proizvoda i sirovine, a svi znamo kako lako se kvari organska sirovina. Kako bi to izbjegao moraš imati znanja kao prosječni znanstvenik i vremena kao student koji ne ide na predavanja. I sve to za prekrasnu plaću od 5 tisuća kuna, ako je firma dobrostojeća. Ako nije, čak ti se i 4 tisuće smiješi kao početna plaća, dok se ne dokažeš gazdi, jel“, napisao je netko razočarano.


>>>Skuplja prašinu: Agronomski fakultet dobio opremu za uzgoj 'vutre' i dalje ne znaju smiju li ju koristiti<<<


"Ovo je teška istina, znam nekoliko agronoma", složio se drugi komentator, a s njim još 10-ak nezadovoljnih osoba koje imaju iskustvo studiranja na ovom fakultetu.


Veterinarski fakultet


Neki nisu zadovoljni ni izborima poslova nakon završenog veterinarskog fakulteta. "Pet godina ubijanja pa završiš kao malo bolji prodavač u pet shopu za 5 tisuća kuna", komentira netko.


Kako navode dalje, problem je da čak nema posla ni, kako kažu, po selima za konje i krave. "Takvih je malo i imaju već zauzeta radna mjesta i ne umiru dovoljno brzo, jako je teško pronaći posao", kaže netko.


>>>Objavljeno koji su studiji nepoželjni, a koji traženi u RH! Na 'crnoj listi' opet isti fakulteti – evo što se 'isplati' studirati<<<


"Poznanik mi radi u ambulanti u Zagrebu za 5500. Ima 6 godina staža. Ja dok sam radio kao konobar sam imao veću plaću. Po struci sam veterinarski tehničar, sva sreća pa sam otkrio digitalni marketing", komentirao je ovaj Redditovac.


"Svi fakulteti"


"Svaki. Idi u automehaničare, tu ti je najbolji omjer uloženo: ostvareno", kazao je jedan korisnik, a s njim se složila nekolicina drugih. "Pa to je istina, samo što to shvatiš kad te već život već odvukao u drugom smjeru", kaže. "Pa da. Upravo i komentiram iz tog drugog smjera", slaže se komentator, a to je potvrdio još jedan. "To ja cijelo vrijeme pričam, pet godina nakon što sam završio fakultet. Mehaničar na malo boljem glasu bere super lovu", kaže.


S ovom se izjavom slaže i bivši student Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. "Kao netko tko je bio na strojarstvu u Zagrebu, a sad radi kao malo 'fensiji' mehaničar, potpisujem. Da sam znao da će mi bit ovako kako je sad, nikad ne bih ni upisivao faks nego bi završio trogodišnju za mehaničara i odmah počeo radit", zaključuje.


>>>'Ne upisujte faks ako ga nećete završiti': I još 12 korisnih savjeta starijih koji žale jer ih nisu znali dok su studirali<<<


"Susjed magistrirao povijest i latinski, evo slaže police u Kauflandu već 10 godina", spominje još netko probleme tržišta.


Veliki broj komentatora kazao je i kako je medicina među najgorim studijima jer ga je teško završiti, potom još teže dobiti specijalizaciju, a da su na kraju plaće iznimno male.


Uz medicinu, često se spominje i arhitektura jer "je brutalno težak faks, da bi na kraju imao plaću oko 5 tisuća ili čak 4 tisuće u nekim krajevima poput Zagorja", kaže komentator razočarano i napominje kako je to prezahtjevan posao za tako malen novac


Uz njega, još je i PMF, smjer matematika spominjao u nekoliko navrata u kontekstu da je teško pronaći posao i da su plaće također male.


>>>Magistrirao na PMF-u, sad brani 'vrata' Hrvatske! Mate je na faksu imao prosjek 5.0: 'Svaka bi ga majka za zeta'<<<


Koji su najbolji?


No, za jedan se smjer ipak većina komentatora slaže kako je najbolji izbor s obzirom na uloženo u diplomu, a onda i vraćeno na poslu: IT sektor.


"Eto, meni je želja bila bit arhitekt, pa me život odveo na medicinu, znam da nema veze jedno s drugim, ali je tak ispalo. Doduše, koliko tu vidim ni arhitektima nije bajno. Izgleda je se jedino isplati danas bit programer…. Možda i ja poludim i počnem tipkat", smatra ovaj korisnik ove društvene mreže.


"Savjetovao bih svakom mladom čovjeku da zaobilazi Medicinski fakultet u širokom luku i isključivo studira FER", zaključuje netko za kraj.

Još vijesti