V.S u Akademska četvrt

Semestar u tjedan dana: Znate li koliko ispita u JEDNOM ROKU položi prosječni hrvatski student?

Svi koji su studirali znaju da je vrijeme ispitnih rokova veoma stresno razdoblje. Važno je položiti što više ispita na vrijeme, što bezbolnije i sigurnije. Koji je maksimalan broj ispita koji jedan prosječan student može položiti? Provjerili smo među onima koji su preživjeli da ispričaju...

21. Siječnja 2020 11:30
indeks, ocjene

indeks, ocjene Foto: MojFaks

Ispiti se nižu, a rokova za svaki kolegij ograničen je broj pa je dobra organizacija jedna od poželjnijih vještina kojima studenti moraju rukovati kako bi se što brže i efikasnije te u roku riješili sve ispite.

...\'Najmučnija ocjena u indeksu\' - studenti ispričali iskustva s najgorim predmetima!...


Ponekad se dogodi da se rokovi nagomilaju u svega tjedan ili par dana, a za one koji bi voljeli riješiti rokove što prije, \'prebukiraju\' vlastiti raspored pa pokušaju riješiti sve u što kraćem roku. No, zanimalo nas je ovoga puta koliko su se studenti \'prebukirali\' polaganjem ispita, odnosno koliko su najviše ispita položili u tijeku ispitnih rokova, pritom uzimamo u obzir samo jedan rok – zimski, ljetni ili jesenski.A da su naši ispitanici pokazali da su pravi \'štreberi\' koji su položili i očistili cijeli semestar na vrijeme, dokazuje ispitno čišćenje po 5, 6, 7, 8 ispita u tijeku ispitnih rokova.

"Najveći broj ispita koji sam dala u jednom roku je negdje 5, obično su to bili ljetni rokovi kada više nije bilo izbora i kada se moralo riješiti što je više ispita odjednom moguće", otkriva nam Tanja, studentica Fakulteta političkih znanosti.

...Dobra ideja ili...? Na poznatom sveučilištu studenti pišu lažne ispite kako bi se riješili straha od polaganja pravih ispita...


U 5 dana položena 4 ispita – da, moguće je! 


"Na drugoj sam godini, ujedno i najtežoj, u 5 dana položila 4 ispita. Svaki dan riješila po jedan, a tjedan nakon riješila još 2. Iskreno, 3 sam išla na sreću i ispostavilo se da sam ih i uspješno položila. Nije bilo veće sreće od moje tada, riješiti cijeli semestar u samo tjedan dana. Ne mogu ni danas vjerovati da mi se to dogodilo", podijelila je s nama studentica Filozofskoga fakulteta

"Uh ja ne volim ispitne rokove nikako, najviše što sam imala su svega dva ispita, ali po 9 ECTS-a na prvoj godini", govori Ema, studentica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

"7 kolegija u jednome semestru, ujedno i 7 uspješno položenih ispita. Naravno, nisu svi predmeti bili iste težine pa se onda lakše prilagodi i organizira rješavanje istih", kazuje Andrea

"Najviše sam položila 7 ispita i to na zimskim ispitnim rokovima prošle godine", govori studentica Ana...Najtužniji popis ikad: 8 stvari koje ćeš propustiti zbog štrebanja u ispitnoj veljači...


Oni koji najbolje funkcioniraju pod stresom nose se bezbrižno i s 11 ispita


Na stranu štrebera, tu su i kampanjci koji odgađaju sve ispite do zadnjega. Posljednji rokovi u akademskoj godini su oni jesenski, a na njima je stres najveći. Osim što su to ujedno i posljednje šanse za položiti kolegij, tako je i za te rokove teže prionuti na učenje nakon dvomjesečne pauze od fakulteta i ljeta. 

"Ostala su mi 4 ispita za jesenski rok, a ostavljam stvari zbog toga što sam inače takav, sve stvari ostavljam za zadnji čas. Nije bilo osobito teško, osim što sam se sam doveo u tu situaciju", rekao je Josip, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

...Otvorili nam svoje indekse: Zagrebački studenti nam pokazali \'najfriškiju\' ocjenu koju su dobili...


"8 ispita najviše! Imala sam ih inače 11, ali riješila 8. Skupilo mi se na prvoj godini, skoro cijela godina. Završila sam pred zimske rokove na operaciji tako da sam stigla riješiti samo jedan na zimu, a ostalo me dočekalo na ljetnim rokovima", govori nam studentica Hrvatskih studija. 

...Borovnička ili medica, dupla ili kratka? Savjeti studenata koji prije ispita drmnu jednu \'s nogu\' i – rasture...


"Nisam položila 3 ispita na ljetnom, a još sam vukla neke ispite od zimskog semestra pa me sve dočekalo na jesenskim rokovima. Imala sam 7 ispita, a uspjela riješiti 6. Skapavala sam od učenja i stresa i jednostavno nisam imala snage riješiti još i ovaj jubilarni 7. tako da sam ga, nažalost, morala prenijeti za iduću akademsku godinu. No, i dalje sam ponosna na sebe jer sam u zadnjim šansama uspjela sve odraditi", kazuje Manuela, studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. 

Vjerujemo da si je svaki student tada rekao "Ovaj stres si više nikad neću priuštiti", unatoč tvrdokornom kampanjskom karakteru. 

Nadamo se da će nadolazeći zimski rokovi proći što bezbolnije i da će ipak najveća brojka položenih ispita biti – na vrijeme!
Još vijesti