V.K. u Akademska četvrt

Nastava ponovo u klupama: Zagrebački fakultet obnovio zgrade pa će studenti najesen ponovo na predavanja uživo

Nakon više od tru semestra rada od kuće, studenti se vraćaju u klupe. Je li ovo prvi 'znak proljeća' povratka na 'staro-normalno' u akademskoj zajednici?

27. srpnja 2021 11:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Svaki dan slušamo o valovima korone, delta soju, mjerama zatvaranja ugostiteljskih objekata iako živimo od sezone i bojama u kojima je Hrvatska, no Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu je odlučio omogućiti svojim studentima "normalnu" nastavu – studenti prava vraćaju se u predavaonice.


Tehnologija ne može u potpunosti nadomjestiti ljudski kontakt


"Svjesni smo da usprkos korisnosti suvremene tehnologije nastava u virtualnom okruženju ne može u potpunosti nadomjestiti ljudski kontakt, neposrednu komunikaciju i interakciju studenata i nastavnika te učenje tijekom predavanja i drugih oblika nastave uživo", poručili su s ovog fakulteta.


Kako je objavljeno na službenim stranicama Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvo su zahvalili studentima na marljivosti i strpljenju, a posebnu su zahvalu uputili i studentima koji dolaze s područja pogođenim potresima jer su studirali u posebno otežanim uvjetima.


>>>Zagrebački profesor pokrenuo raspravu: Je li Pravni fakultet kriv za stanje hrvatskog pravosuđa? Evo što misle studenti, a što profesori<<<


"Pandemija bolesti COVID-19 koju uzrokuje virus SARS CoV 2, s gotovo potpunim zatvaranjem većine društvenih djelatnosti i institucija (lockdown) u proljeće 2020. godine, potres u Zagrebu 22. ožujka 2020. te onaj kod Petrinje 29. prosinca 2020., onemogućili su održavanje nastave i rad fakultetskih službi uživo te nanijeli velike štete imovini Fakulteta, što se posebno odnosi na dvorane za održavanje nastave, knjižnicu i druge prostore fakultetskih službi, sobe nastavnika i drugu imovinu", podsjetili su na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli.


Uspješno obnovili zgrade


No, nakon svega što su prošli, s Fakulteta su objavili kako su do sada uspjeli uspješno obnoviti sve svoje zgrade osim one gdje je sjedište Fakulteta – za obnovu spomenute zgrade je zadužen Rektorat. Kako dalje napominju, osigurali su druge, privremene zamjenske dvorane za održavanje nastave.


"S početkom nove akademske godine, 2021./22., nastava i ispiti počet će se izvoditi uživo, odnosno uz fizičku prisutnost studenata i nastavnika, za što su od strane Fakulteta stvorene sve prostorne i druge pretpostavke. S obzirom da se i stopa cijepljenog odraslog stanovništva svakim danom povećava, o čemu u bitnome ovise epidemiološke mjere nadležnih tijela Republike Hrvatske, vjerujemo da nastavi i radu uživo s početkom nove akademske godine neće biti zapreka", poručuju.


>>>Profesor nahvalio bivšeg dilera koji je diplomirao pravo u Lepoglavi: 'Bio je jedan od najboljih studenata koje sam imao...'<<<


Kako bi se nastava nesmetano mogla održavati, s fakulteta pozivaju sve da se pripreme za nastavu uz fizičku prisutnost u prostorijama fakulteta te da pridonesu boljoj epidemiološkoj slici tako da se cijepe na vrijeme.


"Ako vam je za to potrebna bilo kakva pomoć ili podrška Fakulteta te informacije ili objašnjenja koja možemo pružiti, javite se na e-mail adresu studentske referade vašeg studija, Tajništva Fakulteta ili Dekanata koje su dostupne na mrežnim stranicama Fakulteta", ponudili su sa zagrebačkog Prava.

Još vijesti