V.K. u Akademska četvrt

Kreću 'cijepni punktovi' ispred 2 velika zagrebačka doma: 'Cjepiše' dobivaju besplatan obrok – evo i rasporeda

Kako nam je naglasio predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Mihovil Mioković, nagrada je simbolična.

23. rujna 2021 15:24
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Nedavno se na Sveučilištu VERN' održala panel-diskusija "Vraćaju li se studenti na fakultete?", vezana uz početak akademske godine. Osim same diskusije o povratku na kontaktnu nastavu, panelisti su se dotakli i cijepljenja studenata. Tom je prilikom Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu spomenuo nadolazeći pilot-projekt kojim bi se zagrebačke studente pokušalo potaknuti na cijepljenje, a detaljima inicijative otkriva u razgovoru za portal MojFaks.


>>>Nagrada nikad dosta: Sveučilište dijeli pozamašnu svotu novaca za studente koji dokažu da su cijepljeni<<<


Svaki ponedjeljak i četvrtak ispred "Save", utorkom na "Cvjetnom"


U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Studentski centar Zagreb organizirat će takozvane "cijepne punktove" ispred dva najveća zagrebačka studentska doma: SD-a "Stjepan Radić" i SN-a "Cvjetno naselje".


"Što se tiče ovog pilot projekta, baš sam jučer kontaktirao zamjenicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gospođu Pavić Šimetin kako bih dobio potvrdu sastanka na kojem smo bili nedavno. Naime, na tom smo sastanku načelno dogovorili vrijeme kada bismo mogli organizirati cijepljenje studenata. Na sastanku smo dogovorili, da bi to sve krenulo 4. listopada. Točnije, upisali smo da bi se to organiziralo svakog ponedjeljka i četvrtka kod studentskog doma Stjepan Radić, počevši od mjeseca listopada, od 10 do 15 sati, a kod studentskog doma Cvjetno naselje to bi bilo svaki utorak, počevši s 05. 10., od 12 do 15 sati", govori nam Mioković.


>>>Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok<<<


Kako nam kaže, ovaj će projekt trajati sve dok interes za cijepljenjem studenata drastično ne opadne, jer tada više neće biti potrebe organizirati punktove. Upitali smo Mihovila kako će cijepljenje biti organizirano. "Dolazi tim sa Zavoda za javno zdravstvo, a Studentski centar im omogućuje sve što im je potrebno. Baš je jučer pitao voditelj iz SC-a što sve oni moraju napraviti kako bi se osigurao adekvatan prostor i sve ostalo. Cijepljenje bi se organiziralo kao i na svim ostalim punktovima u gradu, kao što je to i gore na 'Andriji Štamparu', samo što će zauzvrat svi studenti dobiti besplatan obrok. Na to sam im dao na prijedlog da bi besplatan obrok trebali dobiti svi studenti koji su se i do sada cijepili, a besplatan obrok, kupone, dobivat će i oni koji se cijepe sada prvi puta. Sve je to samo simbolično", kaže nam Mioković.


Organizirat će se i Sveučilišna brucošijada


"Za točnu organizaciju besplatnih studentskih obroka pobrinut će se Studentski centar. Nije to neka motivacija, više kao simbolična nagrada studentima", napominje za MojFaks i nadodaje kako je inicijativa za besplatni ručak stigla baš od Studentskog centra. "Još sam ih upitao da bismo mogli motivirati studente i pomoću Sveučilišne brucošijade. Mislimo organizirati Sveučilišnu brucošijadu sredinom studenog na koju će studenti moći ući isključivo s COVID potvrdom ili negativnom testom. Planiramo biti dosta rigorozni po ovom pitanju provjeravanja potvrda za razliku od stalih klubova gdje 'gledaju kroz prste' ljudima", odlučno dodaje.


>>>Studentima besplatne karte za Exit festival i kazalište, ali i popusti na putovanja – samo je jedan uvjet<<<


Kako nam kaže Mioković, po pitanju procijepljenosti studenata vode se ozniljne polemike. "Brojke su različite. Netko je spomenuo neku vrlo malu brojku, oko 10 posto, što sigurno nije relevantna brojka jer jako puno studenta je bilo online. Sada kada nastava kreće iz klupa, doći će se do puno boljih i relevantnih podataka. S druge strane, studenti su ti koji su se i razboljeli, pa imaju COVID-potvrdu na konto toga da su ju preboljeli. Mislim da bi više trebali gledati koliko studenata ima tu COVID-potvrdu, nego koliko ih je cijepljeno jer bi imali realniju statistiku. Smatram da će se studenti sada početi više cijepiti u listopadu kada se vrate na kontaktnu nastavu", komentira za MojFaks.


>>>Zamjenica ravnatelja HZJZ-a o nagrađivanju studenata koji se cijepe u Hrvatskoj: 'Ne cijepimo se za materijalne stvari'<<<


Mioković nam za kraj napominje kako, iako jesu ovi zaključci sa sastanka glavne smjernice pokretanja projekta, postoji mogućnost izmjene nekih točaka. "Ne možemo biti sigurni da će biti točno ovako kako smo zaključili na sastanku. Postoji mogućnost da oni nešto promijene, kao na primjer da se projekt pomakne za dan ili dva, a možda i sati. Nije nam sve 100 posto sigurno, ali nitko nije rekao da se ovo neće moći izvesti. Svi radimo sve u najboljoj mjeri da se to napravi i odvije kako smo zaključili. U međuvremenu, ako se studenti žele i ranije cijepiti, to mogu učiniti na 'Andriji Štamparu' unutar njihovog radnog vremena, kada samo mogu doći i primiti cjepivo. Iako mislim da će ovo biti puno praktičnije za studente. Čak mislim da se ništa neće promijeniti, ali ostavljamo prostor za moguće izmjene", kaže nam, uz napomenu kako će obavijestiti na vrijeme ako dođe do promjena.

Još vijesti