V.K. u Akademska četvrt

Njih se čekalo! Konačno stigle preporuke za fakultete: Povratak predavanja uživo – ali u skraćenoj varijanti?

Osim Ministarstva znanosti i obarzovanja, točnije ministra Radovana Fuchsa, oglasio se i HZJZ po pitanju organizacije nastave na visokim učilištima. Evo koje nam promjene slijede.

3. rujna 2021 12:20
studenti ispred faksa

studenti ispred faksa Foto: MojFaks

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je nove preporuke o održavanju nastave na visokim učilištima. Kao što je u svojem dopisu spomenuo i Ministar Fuchs, klasična nastava se vraća na sva sveučilišta.

"'Klasični' način izvođenja nastave najbolji je i optimalan za sve programe koji su akreditirani kao takvi studijski programi (osim, naravno, u onom dijelu u kojem je eventualno predviđena nastava na daljinu)", piše u njihovim novim preporukama koje su objavili na službenim stranicama.


Osim samog izvođenja nastave , navode, klasičan pristup osigurava pretpostavke za formiranje studenata i mladih ljudi jer su u stalnoj interakciji s nastavnicima, ali i kolegama, stoga su naveli 48 točaka, preporuka, kako da se klasična nastava vrati u normalu.


>>>Iz MZO-a smatraju: Dosta je bilo online nastave – od jeseni ipak SVI uživo?! Na daljinu samo uz poseban zahtjev...<<<


Na fakultet ulazite samo na poziv telefonom ili zvonom, maske obavezne!


Jedna od preporuka je da se ulazna vrata visokih učilišta otvaraju na poziv telefonom ili zvonom tijekom radnog vremena i dežurstva.


"Studenti, nastavnici, i drugi zaposlenici visokih učilišta te druge osobe u svim zatvorenim prostorima visokih učilišta trebaju nositi maske ili druga pokrivala za usta i nos (maska cijelo vrijeme pokriva usta i nos), osim u iznimnim situacijama, kada nošenje maski narušava nastavni proces", savjetuju.


Napominju i da će svi studenti, nastavnici i drugi zaposlenici visokog sveučilišta biti obavezni mjeriti temperaturu svaki put prije ulaska u prostorije fakulteta te kako će biti dužni na početku akademske godine potpisati izjavu o preuzimanju obveze mjerenja tjelesne temperature. Sve druge osobe morat će temperaturu mjeriti na ulazima u fakultete te se uvoditi u evidencijsku listu.


>>>Divjak bez milosti o ministrovoj odluci o nastavi: 'Traži povratak u predavaonice, a ne zna kako ni zašto...'<<<


Nema više online pismenih ispita


Ako se ispiti izvode online, HZJZ izdaje preporuku da se pismeni dijelovi izbace, te da ostaje samo usmeni oblik ispitivanja znanja.


"Ako se ispiti i druge studijske obveze na visokim učilištima zbog epidemioloških okolnosti i mjera moraju održavati na daljinu, izbjegavat će se pisani ispiti i pisane provjere znanja, a prednost će se davati usmenim ispitima i/ili ocjeni pisanih referata, ogleda, eseja i seminarskih radova. Pri provedbi ovih preporuka pojačano će se koristiti alati za provjeru vjerodostojnosti studentskih radova koje posjeduju visoka učilišta", piše u preporukama.


Također navode da će visoka učilišta biti zadužena osigurati provedbu mjera raskuživanja. Drugim riječima, visoka učilišta moraju osigurati prozračivanje, dezinfekciju, nošenje maski i propisani razmak te da studentima budu dostupniji informatički opremljeni prostori za samostalno studiranje.


Besplatni pristup internetu i nastava na otvorenom?


Osim što su pozvali i knjižnice da osiguraju studentima pristup svim potrebnim materijalima, uz naglasak na digitalni oblik, u preporukama HZJZ poziva i sva visoka učilišta na uspostavu suradnje s jedinicama lokalne samouprave, teleoperaterima i drugim zainteresiranim stranama da studentima osiguraju pristup telekomunikacijskoj mreži bez naknade.


Također, u skladu s mogućnostima, visoka učilišta bi trebala organizirati nastavu na otvorenom prostoru i svježem zraku.


Najviše tri predavanja dnevno, ali skraćeno


Iz HZJZa poručuju kako bi se trebao smanjiti broj tjednih dolazaka studenata na visoko učilište. Raspored nastave trebao bi se maksimalno prilagoditi potrebi da pojedine studijske godine ili grupe uživo slušaju više nastavnih jedinica u nizu, a najviše dvije odnosno tri nastavne jedinice, uz poštovanje propisanih protuepidemijskih mjera. U tu se svrhu trebaju koristiti dostupni prostorni i vremenski kapaciteti, i treba grupirati izvođenje obvezatnih predmeta za pojedinu studijsku godinu.


"Iznimno, uslijed pogoršanja epidemioloških prilika, ako ne postoje fizički uvjeti da se cijela nastava drži u prostranijim dvoranama tako da cijelo nastavno godište, smjer, studij ili polaznici pojedinoga predmeta uz držanje razmaka mogu pratiti nastavu, a nastavnici unutar normiranoga rada ne mogu udvostručiti svoju nastavu, visoko učilište može odrediti da će se nastava držati skraćeno: primjerice, izvorno predviđena najmanje dva sata predavanja kao jedan i pol sat predavanja za polovicu studenata upisanih na taj kolegij, a drugi jedan i pol sat predavanja za drugu polovicu studenata drugi dio toga dana ili neki drugi dan u tjednu. U mnogim slučajevima i tako skraćena 'klasična' nastava potrebnija je i učinkovitija od nastave na daljinu“, pišu u preporukama.


>>>Posljednje 2 godine školovanja 'izgubljene': Udarac na obrazovanje u Hrvatskoj nenadoknadiv?<<<


Kako bi pobliže objasnili "skraćenu nastavu", HZJZ piše da bi visoka učilišta sama trebala odrediti na koji način će kratiti sate nastave, pa tako daju i primjer.


Sat od 40 minuta, blok sat od 85 ili 80 minuta


"Visoka učilišta mogu odlučiti da će se trajanje sata predavanja (školskoga sata) skratiti (npr. s 45 na 40 minuta, ili trajanja blok-sata s 90 na 85 ili 80 minuta), kako bi se dobilo više vremena da se između pojedinih nastavnih jedinica provede nužna dezinfekcija ulaza i katedre (ako se istoj skupini studenata u istoj prostoriji nastavlja nastava), odnosno da se dezinficira cijela predavaonica, ako u nju dolazi druga skupina studenata", pišu.


Također, jedna od preporuka je i mijenjanje rasporeda, točnije, usklađivanje rasporeda s nastavom drugih studenata koja se održava u istom dijelu zgrade. "Preporučuje se da se nastava u susjednim predavaonicama (u istom hodniku ili krilu zgrade visokoga učilišta) počinje s razmakom od po 10 minuta od predavaonice do predavaonice i da tako završava da se smanje gužve na hodnicima."


>>>Odluka o nastavi stiže 'na vrijeme'? Evo što ova 3 hrvatska sveučilišta studentima najavljuju za ovu jesen<<<


Dalje navode kako su hodnici, stubišta i ulazi visokih učilišta najosjetljivija mjesta za prijenos bolesti, stoga se zadržavanje na spomenutim mjestima treba izbjegavati, a ako netko pokazuje simptome bolesti, ne smije ulaziti u unutarnje ni vanjske prostore ustanove.


Studenti koji su u samoizolaciji ne trebaju brinuti o izvođenju ispita. "Ako student ima izrečenu mjeru samoizolacije u vrijeme pojedinih ispita ili drugih aktivnosti koje se nikako ne mogu provoditi na daljinu ili u naknadnom terminu, a uvjet su za završetak akademske godine, uvjeti pristupanja navedenom ispitu odnosno drugoj aktivnosti utvrdit će čelnik visokoga učilišta u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama", kažu.


Svaki student odsad ima svoju klupu, koja se mora dezinficirati


Prema preporukama, svaka skupina studenata bi trebala biti samo na jednom prostoru, uz propisani razmak od 1,5 metara između svake prisutne osobe i svaki student bi trebao biti na istome mjestu. Ako se mijenjaju predavaonice i mjesta za rad, svako se mjesto mora dezinficirati prije dolaska sljedećeg studenta.


>>>Povratak u klupe siguran za studente OVOG zagrebačkog fakulteta: Pozvali na cijepljenje sve koji to nisu dosad napravili<<<


U menzama ograničen pristup, tjelesni na otvorenom


HZJZ ima preporuku i za korištenje zajedničkih prostorija koje nisu potrebne za održavanje nastave, poput knjižnice ili menze. "Preporučuje se ograničiti pristup tako da razmak između svih osoba u svim smjerovima iznosi najmanje 1,5 metara, odnosno u skladu s protuepidemijskim mjerama i preporukama za navedene prostore."


Za izvođenje tjelesne i zdravstvene kulture, HZJZ daje preporuku da se održava na otvorenom prostoru i uz ostale preporuke koje su propisane za sportske aktivnosti na otvorenom i zatvorenom prostoru.


>>>Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku: Sad će ostali kolege studirati dulje<<<


Svaki student ili nastavnik koji spada u visokorizičnu skupinu ili dijeli kućanstvo s visokorizičnom osobom, posebno će se razmotriti, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju, te će njima trebati osigurati posebne mjere zaštite, među kojima je i nastava na daljinu. "Pripadanje visokorizičnoj skupini dokazuje se potvrdom izabranog liječnika obiteljske medicine. U kućanstvu gdje boravi visokorizična osoba, preporučuje se primijeniti načela samoizolacije", poručuju.


Sve preporuke možete pronaći na ovdje.

Još vijesti