V.K. u Akademska četvrt

Stižu velike promjene u menzama: Uskoro beskontaktno plaćanje i digitalni novčanici

Digitalni novčanici za beskontaktno plaćanje u menzama, ukidanje fizičkih indeksa i digitalni jelovnici samo su neke od promjena koje očekuju zagrebačke studente.

24. veljače 2022 11:23
SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu

SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Foto: MojFaks

Digitalizacija više nije samo nešto novo i zanimljivo, već nužnost i potreba. Srećom, to su uvidjeli i u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu pa su proveli anketu među studentima o digitalizaciji studentske svakodnevice.  


U današnje vrijeme kada su nam informacije iz bilo kojeg kutka svijeta dostupne samo jednim klikom, a nastavu slušamo iz svojih kreveta, digitalizacija konačno dolazi i u ostale sfere studentskog života.


>>>Menza budućnosti na sjeveru Hrvatske: Odsad na kasi možete peglati – kriptovalute! 'Uvodimo ovo na zahtjev studenata'<<<


"Pitali smo vas gdje vidite primjenu digitalnih tehnologija u studentskoj svakodnevnici i koje probleme treba prve riješiti", pišu iz Studentskog zbora na svom Facebooku uz napomenu kako će se zalagati za digitalizaciju studentskih procesa kroz nekoliko postupaka.




Naime, prema anketi u kojoj je sudjelovalo skoro tisuću studenata, njih 77, 6 posto smatra da potrebno uvesti plaćanje u menzi putem digitalnog novčanika. Njih 77

posto smatra da je potrebno uvesti i digitalni potpis za ugovore koje podižu u Student servisu te da bi bilo potrebno uvesti i "real-time" digitalne jelovnike.


Pametne x-ice i ukidanje fizičkih indeksa


Studenti su u anketi dali i nekoliko prijedloga za rješavanje problema s digitalizacijom. Kako su naveli, najbolje rješenje bila bi "objedinjena platforma za usluge Studentskog centra" u koju bi spadao Student servis, prijave za studentski smještaj te prijave na natječaje Studentskog centra.


Uz ovo, studenti su jasno izrazili i potrebu za kartičnim plaćanjem u objektima studentske prehrane. No, Studentski zbor piše napomenu da "ovaj prijedlog Studentski centar trenutno nije u mogućnosti realizirati zbog nedostatka sustava za kartično plaćanje i visokih troškova".


>>>Predsjednik Milanović sastančio s predstavnicima 160 tisuća hrvatskih studenata: Evo na što su se požalili<<<


Na popisu prijedloga pronašlo se još nekoliko stvari, poput pristupa i plaćanja u objektima studentskog smještaja pomoću pametne x-ice te digitalizacija indeksa, što bi značilo ukidanje fizičkih indeksa na svim sastavnicama Sveučilišta te upis ocjena isključivo putem sustava ISVU.


Iz Zbora su kazali kako je ova lista zahtjeva temelj za daljnji rad te će ona biti prezentirana SRCU. Uz spomenuto, Zbor kaže kako će otvoriti raspravu s AKD-om o digitalnim potpisima te da će se raspraviti problematika redova u menzama i aktualnih jelovnika.


>>>Zagrebački SC desetkovan?! 45 radnika u izolaciji, zovu studente da 'uskoče': Evo što slijedi ako brojke narastu<<<


Za kraj, ekskluzivno su otkrili da će uskoro biti lansirana aplikacija za beskontaktno plaćanje u menzi putem digitalnog novčanika.

Još vijesti