Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja

Drugi val pandemije koronavirusa kao da je snažnije 'zagrabio' u studentsku populaciju. Nakon slučaja pozitivnog studenta u Osijeku, a zatim i na zagrebačkim visokoobrazovnim institucijama Libertas, Prometni fakultet i FPZG, stiže vijest i o zaraženome kolegi na Građevinskom fakultetu.

1. srpnja 2020 16:24
Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja

Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja Foto: MojFaks

Kako javlja studentica (podaci poznati redakciji), prošle srijede, 24. lipnja, održan je ispit kojemu je prisustvovao i kolega pozitivan na COVID-19. Jučer, 30. lipnja, studentima je stigla obavijest o ovom slučaju, a oni koji su s njime na ispitu proveli dva sata u predavaonici dobili su obavijest o zahtijevanoj samoizolaciji.

Obratili smo se prodekanu za nastavu, izv. prof. dr. sc. Domagoju Damjanoviću, dipl. ing. građ., koji nam je potvrdio informacije vezane uz pojavu koronavirusa među studentima ovog Fakulteta.


...Na osječkom Sveučilištu student zaražen koronavirusom... Ostali ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: \'Kako mogu i dalje inzistirati na održavanju ispita uživo?\'...


"Fakultet je u kontaktu sa studentom koji je pozitivan na COVID-19, on se osjeća dobro i nema simptome bolesti te mu je omogućeno polaganje ispita na daljinu za vrijeme trajanja bolesti", kazao nam je prodekan za nastavu Damjanović.

Potvrdio je da se 21 student i jedan nastavnik nalaze u samoizolaciji propisanoj od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a ostat će u njoj do 8. srpnja. Kako kaže, izaći će im se u susret što se polaganja ispita tiče. "Za vrijeme trajanja mjera samoizolacije studentima će se osigurati mogućnost odgovaranja na daljinu ili će im se osigurati dodatni termin za provjeru znanja nakon isteka samoizolacije", kazao nam je Damjanović.

Studenti zabrinuti


Naša sugovornica zabrinuta je zbog pojave koronavirusa među kolegama. Kako kaže, trenutno se suočava s izborom polaganja ispita uživo, u strahu od zaraze ili odgađanja obaveza za jesenski rok, što pak implicira novi set problema. Usmeni dijelovi ispita, kako tvrdi ova studentica, i dalje se održavaju uživo, unatoč preporuci da se sve što se može odradi online.


"I dalje se sve održava uživo, neki profesori održavaju samo uvide u ispit online, ali ih se svejedno piše na fakultetu, a najčešće su to ispiti u trajanju od 3 sata, također nitko ne nosi maske na ispitima. Čak neki profesori održavaju i usmena odgovaranja uživo, a ispiti su nam održani bez ikakvih prilagođavanja kao da je semestar bio normalno odrađen kao i svaki drugi", tvrdi ova studentica.


"Mi smo sada u stahu, ne znamo isplati li se izaći na ispit uopće kad je tako velika mogućnost zaraze i ugrožavanja zdravlja sebi i bližnjima, ili ostati bez mogućnosti polaganja ispita kako bi se zaštitili", odlučna je naša sugovornica.


Studenti mogu polagati ispite online dok su u karanteni, a i nakon isteka samoizolacije


Prodekan Damjanović pak napominje da je istina da se ispiti iz nekih predmeta zbog svoje specifičnosti održavaju uživo no također kaže da je online oblik ispitivanja prisutan gdje i kad god je to moguće. Također ističe da je na Građevinskom fakultetu na početku ljetnih ispitnih rokova donesena odluka  o održavanju dodatnog izvanrednog ispitnog roka za sve predmete u tjednu od 13. do 17. srpnja, a ovisno o razvoju situacije planira se i održavanje izvanrednog ispitnog roka u rujnu. Nema bojazni ni za kolege u samoizolaciji: omogućit će im se polaganje ispita na daljinu dok su u izolaciji, kao i naknadne provjere znanja nakon prekida mjera samoizolacije.

Kako kaže prodekan za nastavu, na Građevinskom fakultetu primjenjuju se sve mjere sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nakon nedavnog pogoršanja epidemiološke situacije, 26. lipnja izdane su i preporuke o obaveznom nošenju zaštitnih maski za lice tijekom boravka u zgradi Fakulteta. Stoga se scenarij dolaska na fakultet bez maske zasigurno neće ponoviti.


...Nakon osječkog, koronavirus stigao i na ZAGREBAČKI FAKULTET! Studenti tvrde: \'Nisu brinuli za naše zdravlje, mjere se nisu provodile...\'...


"Za studente koji nemaju svoju masku, osigurane su maske koje mogu preuzeti prilikom ulaska u zgradu Fakulteta. Navedena mjera se na našem Fakultetu primjenjuje prije nego što je propisana u najnovijoj preporuci kriznog stožera Sveučilišta u Zagrebu", napominje Damjanović.


Osigurana je dezinfekcija ruku na ulazu u zgradu Fakulteta te u dvoranama uz obvezno mjerenje temperature prilikom ulaska u zgradu Fakulteta. U dvoranama u kojima borave studenti, ograničen je broj mjesta s ciljem osiguranja međusobnog razmaka tj. fizičke udaljenosti od najmanje 1,5 m. Tijekom i nakon boravka studenata dvorane se provjetravaju, a nakon korištenja svaka dvorana se čisti i dezinficira.


"Ističem da je briga za studente i zaposlenike u ovoj epidemiološkoj situaciji najvažnija i zbog toga su pravodobno pokrenute sve potrebne aktivnosti vezane za pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. U narednim danima ćemo pratiti razvoj situacije i sukladno tome donositi odluke o daljnjem postupanju", dodaje.


Prodekan Damjanović unatoč svemu vjeruje da velika većina studenata shvaća situaciju i da se ponaša odgovorno. "Siguran sam da su svi naši studenti svjesni da se čini sve kako bi se rizik od zaraze sveo na minimum", zaključio je.


Odlazak na ispit nije visokorizičan - uz odgovorno pridržavanje mjera


Kako nam je ovaj tjedan rekla dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. spec. školske medicine i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u napisanim Preporukama piše da se sve obaveze na fakultetu odrađuju online, no ukoliko je to zbog nekih razloga nemoguće ili se ne preporuča, održavanje ispita uživo na fakultetu ne smatra visokorizičnom situacijom po studente. Dapače, kako pojašnjava, ona je manje rizična od, primjerice, odlaska u dućan ili noćni klub.


...Studentica FER-a u strahu: \'Ovaj tjedan pišem ispit s više od 150 kolega, na uvide dolazi i do 400 studenata! Ne želim biti bolesna zbog 2 sata na faksu...\'...


"Ono što se svakako mora naglasiti jest da se studenti moraju ponašati odgovorno u ovoj situaciji. Nema razloga da ne nose maske i ne paze na higijenu ruku, održavaju razmak u komunikaciji i prilikom susreta", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Pavić Šimetin.


Struka dakle apelira na studente da se ponašaju odgovorno, kako prilikom odlaska na ispite, tako i u slobodno vrijeme. "Nema mnogo smisla strahovati od zaraze na fakultetu, a onda odlaziti u klubove bez pridržavanja mjera suzbijanja širenja zaraze", napominje zamjenica ravnatelja HZJZ. "U uvjetima nošenja maske, redovitog pranja i dezinficiranja ruku i održavanja distance, rizik od zaraze prihvatljiv je i mnogo manju nego u nekim drugim svakodnevnim okolnostima", dodaje.

Također, iz aspekta epidemiološke struke, mnogo je lakše pod kontrolu staviti slučajeve zaraze na fakultetima jer je moguće locirati i odrediti sve s kojima je zaraženi bio u kontaktu.


L.B./foto: Facebook@Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Još vijesti