V.K. u Akademska četvrt

Kupovina ispita: Svaki drugi student smatra da na fakultetu ima korupcije, evo na kojima

Prema istraživanju provedenom u lipnju i srpnju na uzorku od 600 studenata sa sveučilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, svaki drugi student smatra da je korupcija prisutna na fakultetima.

12. kolovoza 2021 18:00
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pitanje kupovine ispita i korupcije na sveučilištima u Hrvatskoj i regiji uvijek je zanimljiva tema, no što kažu studenti? Skoro svaki drugi student u Bosni i Hercegovini ili 47 posto njih vjeruje da je korupcija prisutna na fakultetima, ali da su to specifični slučajevi u kojima sudjeluje mali broj ljudi. Uz to, čak 80 posto studenata nije prijavilo slučaj korupcije jer smatraju da neće biti poduzete adekvatne mjere koje bi vodile krajnjem rješavanju slučaja, poručila je predstavnica Centra za razvoj omladinskog aktivizma Alma Fejzić, a njene riječi prenosi studomat.ba.


>>>Kud baš TAJ fakultet? Studentica priznala da je mogla upasti 'preko veze' – evo kako je postupila i što su joj roditelji rekli<<<


Podsjetimo, slična istraživanja smo imali i u Hrvatskoj, kada je prema istraživanju provedenom 2015./2016. na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu u 161 javnih škola u četiri županije (Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj), a u kojemu je sudjelovalo ukupno 6409 učenika i učenica četvrtih razreda i 6411 učenika i učenica osmih razreda, došlo se do zapanjujućih rezultata da su za upis na fakultet u Hrvatskoj od sposobnosti učenja važniji snalažljivost, osobne veze i roditelji. Ovo sugerira da učenici obrazovni sustav ne doživljavaju kao otvoreni i pravičan sustav koji svima pruža jednake mogućnosti i koji je ustrojen po načelu sposobnosti i ulaganja truda, već kao sustav izgrađen na koruptivnim temeljima.

Klub studenata sociologije 2005. godine proveo je istraživanje na pet zagrebačkih fakulteta - Filozofskom, FER-u, Fakultetu političkih znanosti, Medicinskom i Ekonomskom te su prema odgovorima studenata zaključili da su korupcija i mito najprisutniji na Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.


>>>Skoro svaki student poznaje nekoga tko je korupcijom došao do svoga cilja<<<


„Samo dva posto studenata prijavljuje korupciju koju uoči ili doživi“, kazala je Alma Fejzić na podatke vezane uz studente Bosne i Hercegovine.


Nadalje, predstavnica Centra dodaje da je istraživanje pokazalo kako studenti misle da je korupcija na Sveučilištu u Sarajevu najprisutnija na Farmaceutskom, Medicinskom i Pravnom fakultetu, dok drugi dio ispitanih studenata iz Istočnog Sarajeva smatraju da su najkorumpiraniji Filozofski i Ekonomski fakultet.


>>>Do trojke bez učenja za 1200 kuna: Za prolaz na ispitu od studentica tražio da mu kupe mobitel<<<


Od ostalih pokazatelja naglasila je i da, izuzev spomenutih 2 posto koji bi prijavili, čak 60 posto studenata to ne radi zbog straha, dok njih 54 posto smatra da ništa neće biti poduzeto čak i ako prijave, a 41 posto studenata vjeruje da na kraju neće doći do sankcioniranja odgovorne osobe.


„Istraživači ističu da 35 posto ispitanika kaže da ne zna na koji način i kome prijaviti korupciju, 25 posto smatra da to nije uobičajeno, a 19 posto ispitanika nisu znali ili željeli odgovoriti na to pitanje. Razlog za takav odnos prema korupciji je možda i to što za koruptivne radnje najčešće saznaju iz druge ruke, ali je optimistično da je većina ispitanika spremna biti dio aktivne borbe protiv korupcije“, komentirala je Fejzić.


>>>Prepisivanje je oblik korupcije, a varalice slave kao 'heroje'? Evo što o prepisivanju kaže bivša predsjednica, a što naši studenti<<<


Naglasila je da će CROA do kraja 2021. godine, s ciljem podizanja svijesti mladih o prisutnosti i štetnosti korupcije, organizirati razgovore studenata s poznatim ličnostima koji se zalažu za nultu toleranciju korupcije u visokom obrazovanju, objaviti priče studenata koji su doživjeli korupciju i provesti druge slične akcije, te kreirati mehanizme i smjernice za borbu protiv korupcije na fakultetima u cijeloj BiH.



Izvor: studomat.ba




Još vijesti