Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Međunarodne liste plasirale ga u vrh regije: Ovo je najbolji fakultet u Hrvatskoj

Ako je suditi po svjetskim rang listama, barem po nekima koje razlikuju fakultete prema područjima, Agronomski fakultet je najbolja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

18. travnja 2017 13:12
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Primjerice, na poznatoj listi QS World University Rankings u području poljoprivrede i šumarstva, Sveučilište u Zagrebu (SuZ) u 2017. godini zauzima mjesto među prvih 150 sveučilišta u svijetu. To je jedino od 46. područja u kojem se SuZ nalazi na listi QS među prvih 300 sveučilišta. Ukupno gledano, SuZ je rangiran u kategoriju od 651. do 700. mjesta, piše Index.hr.

Slično je i s listom U.S. News & World Report na kojoj SuZ najbolje stoji u području poljoprivrednih znanosti gdje je na 142. mjestu, dok je ukupno na 606. mjestu.

U prilog istoj tezi govori i lista NTU Ranking koja se radi na Tajvanu. U 2016. po toj listi Sveučilište u Zagrebu našlo se među prvih 200 sveučilišta po kvaliteti i kvantiteti znanstvenih publikacija u poljoprivrednim znanostima.

...Otvoren Centar za podršku studentima i karijerno savjetovanje na Agronomskom fakultetu...


Za razliku od ugledne Šangajske i Timesove liste koje rangiraju cijela sveučilišta, gore navedene liste rangiraju područja i koriste drugačije kriterije pri vrednovanju. Zanimljivo je to što na sve tri ljestvice jedino poljoprivredne znanosti SuZ-a zauzimaju poziciju među prvih 200 u svijetu, što pokazuje da Agronomski fakultet prema njihovim kriterijima stoji bolje od ostalih sastavnica.

Također je indikativno i to što se zagrebački Agronomski fakultet posljednjih godina na svim navedenim listama postojano uspinje. Nažalost, SuZ istovremeno na poznatim listama poput Timesove i Šangajske uglavnom pada ili stagnira pri dnu. Primjerice, poznato je da je SuZ na popisu 500 najboljih na najuglednijoj Šangajskoj listi bio odsutan čak dvije godine. U elitno društvo vratio se ponovno 2016., no i tada je završio u posljednjoj kategoriji od 401. do 500. mjesta zajedno s Ljubljanom. Beograd se plasirao mnogo bolje – u kategoriju između 201. i 300. mjesta.

Prof. dr. sc. Boro Mioč, prodekan za znanost na Agronomskom fakultetu, nije htio izravno odgovoriti na pitanje znače li podaci navedenih rang lista da je njihova institucija najbolja u Hrvatskoj i regiji. No, kaže da to svakako nastoje biti, da je to njihova misija.

...Ima prestižnu titulu i želi promijeniti navike hrvatskih studenata: Studentica potiče mlade da ne bacaju hranu...


"Odgovor se iščitava iz prikazanih ljestvica. Naš najvredniji resurs su ljudi, osobito mladi visoko obrazovani, ambiciozni i stručni mladi ljudi", ističe Mioč za Index.hr.

"Uz to imamo pet vlastitih pokušališta na kojima obrazujemo naše studente i provodimo određena znanstvena istraživanja. Naš važan resurs su također i laboratoriji i oprema. Ukupno imamo preko 130 projekata, od kojih 41 međunarodni među kojima su najvažnija dva projekta HORIZON 2020, tri FPZ projekta, devet Cost projekata, a od 87 domaćih najvažnijih je osam projekata Hrvatske zaklade za znanost", nastavlja Mioč.

Interes za upis na Agronomski je, kaže, velik tako da su upisne kvote redovno popune već u prvom upisnom roku. No, kao i svi, i njihovi mladi stručnjaci, nakon što završe fakultet, u traženju posla osjećaju tešku situaciju koja vlada na tržištu radne snage.

...Posao ili \'burza\'? Evo koje su diplome poželjne, a koje su \'višak\' u 2017. godini...


"Ona je osobito izražena u području poljoprivrede. Međutim, sve je više naših studenata koji se, nakon što završe fakultet, vraćaju na svoja gospodarstva u vinograde i vinarije, klaonice i mesnice, mljekare i sirane, u pčelinjake i pakiraonice meda gdje razvijaju već organizirani obiteljski posao ili otvaraju nove farme i pogone. Puno je takvih primjera", tumači Mioč.

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Index.hr
foto: google.hr/Mladen Tadić

Još vijesti