Mojfaks.hr u Akademska četvrt

Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije

Kao što svi znaju, studenti su zapravo vrlo siromašna populacija. Premda postoje studentski poslovi koji im pomažu podebljati cifru na računu i razni popusti kao i 'ždera' na iksicu, studenti i dalje jedva krpaju kraj s krajem. Upravo zbog toga gradovi odluče, kako bi se reklo, 'odriješiti kesu', pa svojim studentima daju stipendije.

26. veljače 2019 16:44
 Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije

Metropola široke ruke, ali ni drugi ne kaskaju: Evo koji sveučilišni gradovi studentima daju najveće stipendije Foto: MojFaks

Stipendija je novčana potpora koju studenti tijekom akademske godine primaju na mjesečnoj bazi. Ovisno o iznosu stipendije, studentima svaki mjesec na račun sjeda svota novca s kojom doslovno mogu raditi što god ih je volja. No, studenti imaju i obaveze prema stipendiji pa većina treba održati određeni prosjek, uspješno položiti godinu ili pak nešto treće.


...Predobro, ali istinito: Gradonačelnik ovog našeg grada osigurao stipendije za studente i to od svoje plaće...


...Kraj nepravde: Više neće biti oporezivanja stipendija pa roditelji neće morati vraćati nagrade za izvrsnu djecu...


Stipendije se mogu dijeliti u različitim kategorijama te za različite stvari pa tako postoje stipendije za izvrsne studente, za one u deficitarnim zanimanjima, za studente s invaliditetom, za studente čiji su roditelji stradali u Domovinskom ratu ili imaju status branitelja itd. Gradovi raspisuju natječaje za dodjelu stipendija za studente koji studiraju u tom gradu, ali i za one koji studiraju izvan "svog" grada i tako studentima barem malo olakšavaju studiranje.

Izvor: MojPosao

Mi smo odlučili proći domaćim sveučilišnim i "studentskim" gradovima (Zagrebom, Rijekom, Splitom, Osijekom, Zadrom, Dubrovnikom te manjima poput Šibenika i Virovitice) pa vidjeti koji od njih su vrlo široke ruke kada je o stipendijama riječ. Gradove smo rangirali po tome koji od njih daje najveći iznos stipendije:

#1 Zagreb


Izvor: Pixabay

Može se reći da Grad Zagreb ne škrtari na svojim studentima. Svake godine raspisuje se natječaj za stipendije koje za studente iznose 50 posto od prosječne plaće u metropoli. Podaci zagrebačke statistike pokazuju da je prosjek neto plaća isplaćenih u prvih deset mjeseci prošle godine iznosio 7 236 kuna, prenosi net.hr. To znači da će izvrsni studenti dobiti stipendiju u iznosu od malo manje od 4 000 kuna! Ovu su samo izvrsne vijesti za studente koji su ostvarili izvrstan uspjeh na fakultetu jer će se od ove mjesečne stipendije sigurno moći počastiti.

#2 Rijeka


Izvor: Pixabay

Grad Rijeka svoje darovite studente i učenike svake akademske i školske godine "nagradi" stipendijama. Tako je za akademsku godinu 2018./2019. Rijeka pripremila 850 kuna za svoje darovite studente koji i studiraju u Rijeci te 1 100 kuna za studente koji studiraju izvan Rijeke. Riječ je o 44 stipendije za razdoblje od devet mjeseci.

#3 Split


Izvor: Pixabay

Grad pod Marjanom svake akademske godine ima spremnu svotu novca za svoje studente. Za studente je predviđeno ukupno 100 stipendija. Stipendije za studente koji se školuju na visokim učilištima u Splitu, kao i za studente koji se školuju izvan Splita. Za studente koji se školuju u Splitu predviđen je iznos od 800 kuna, a za studente koji se školuju na visokim učilištima izvan Splita u Republici Hrvatskoj i izvan Republike Hrvatske 1 000 kuna mjesečno.

#4 Dubrovnik


Izvor: Pixabay

Nadarene dubrovačke studente čekaju 22 stipendije i to za različita područja studiranja. Za područje prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva studente čeka 12 stipendija, 8 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti, 2 stipendije u umjetničkom području sukladno Pravilniku o znanstvenim i umjetničkim područjima, poljima i granama. Studente deficitarnih zanimanja čeka 11 stipendija, a iznos stipendije za one koji se školuju u Dubrovniku je 600 kuna. Za studente izvan Dubrovnika iznos stipendije penje se do 1 000 kuna.


#5 Osijek – stipendija od 800 kuna za studente deficitarnih zanimanja


#6 Zadar – za studente u mjestu prebivališta 500 kuna, za one izvan mjesta studiranja 700 kuna te 800 kuna za deficitarna zanimanja

#7 Virovitica – iako grad s manje studenata od prethodnih na listi, Virovitica svoje studente stipendira s 800 kuna mjesečno

#8 Šibenik – studenti u i iz Šibenika na svoj račun mogu dobiti 700 kuna stipendije

Foto: Darko Ba/MojFaks

Naravno, postoji još gradova koji za svoje studente te smo mi izdvojili samo neke. Ovo je svakako pohvalno jer i uz gradske stipendije studentima je studij barem malo financijski lakši.

Ivana Petrić
foto: Pixabay
Još vijesti